47,5 prosentin korotus – Auroran vastaus: ”Kohtuullista”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua koskemaan myös maakaasuverkkoa.

Aurora Kaasunjakelu pitää kaasun siirtohintoihin tehtyjä korotuksia kohtuullisina ja perusteltuina. Toimitusjohtaja Mika Palorannan mukaan syynä ovat jakeluverkon vaatimat investoinnit sekä se, että Auroran toiminta on ollut tappiollista, merkittävästi alle kaasumarkkinalain salliman tuottotason.

Sähkön ja kaasun siirtohintoja ei Palorannan mielestä voi rinnastaa toisiinsa, vaikka molempien jakeluverkot ovat paikallisia monopoleja. Hän perustelee, että kaasu ei ole sähkön kaltainen välttämättömyyshyödyke, vaan asiakkailla on mahdollisuus lopettaa sen käyttö.

– Kaasulieden tilalle voi ostaa induktiolieden tai taloyhtiön kokouksessa ajaa sitä, että kaasun käytöstä luovutaan kokonaan, Paloranta sanoi STT:lle.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen sanoi jo viikonvaihteessa aikovansa selvittää Auroran hinnankorotukset perin pohjin yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön ja Energiaviraston kanssa. Viranomaiset tapaavat keskiviikkona, ja mahdollisista jatkotoimista päätetään selvitysten jälkeen.

Auroran hinnankorotuksista on jo aiemmin tehty yksittäisiä valituksia, jotka ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Energiamarkkinaviraston käsittelyssä.

Kaasulieden tilalle voi ostaa induktiolieden.

Aurora Kaasunjakelu korotti noin 25 000 asiakkaan käyttämän keittiökaasun siirtohintoja tammikuun alussa enimmillään 47,5 prosentilla. Valtaosa näistä asiakkaista asuu Helsingissä.

Vaikka kaasuliettä käyttäviä kotitalouksia on määrällisesti paljon, niiden osuus yhtiön koko kaasunmyynnistä on vähäinen. Suurin osa kaasusta menee yrityksille, ja keskimäärin siirtohinnat nousivat Palorannan mukaan vähän yli 20 prosenttia.

– Siirtohinta muodostaa vain osan kuluttajan kaasulaskusta. Vuoden alusta myös maakaasun energiavero nousi, mutta kaasuenergian hinta on laskenut. Siksi kuluttajan kokonaislasku kallistui maksimissaan vain noin 9 prosenttia, Paloranta sanoi.

Liesikäyttäjän siirtolasku kallistui nelisen euroa runsaaseen 12 euroon kuukaudessa.

Kaasunjakelun hinnankorotuksista kertoi viikonvaihteessa Suomen Kuvalehti. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi sunnuntaina STT:lle, että sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua myös maakaasuverkkoihin.

Siniset sai myös puoluesihteerin, ja se on Torvinen

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeriksi on valittu lappilainen kansanedustaja Matti Torvinen.

Torvinen päihitti puoluesihteerivaalissa vastaehdokkaansa selvin luvuin.

Puolueen puheenjohtajaksi on valittu eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Jari Lindström.

Sininen tulevaisuus pitää ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.

HS-kritiikkiä nyt tutkijalta kohuvuodosta: Tässä tapauksessa en ole löytänyt hyvää ja selvää eettismoraalista syytä julkaisulle

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että tiedusteluasiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille aiheuttaa merkittävää mainehaittaa suomalaisille tiedusteluelimille.

Tiedusteluelinten luotettavuus on kansainvälisessä tiedusteluyhteistyössä elintärkeää, sillä muut maat eivät mielellään luovuta tiedustelutietojaan epäluotettavaksi havaitulle yhteistyöorganisaatiolle.

– Suomen maine on sen verran vahva, että eiköhän se tämän kestä, Salonius-Pasternak sanoi STT:lle.

Hän kummeksuu Helsingin Sanomien päätöstä julkaista salaisten asiakirjojen sisältämiä tietoja.

– Ymmärrän täysin tietojen julkaisemisen, jos on tapahtunut esimerkiksi jokin rikos, jos valtiovalta, poliisi tai Puolustusvoimat olisi käyttäytynyt lakien vastaisesti. Tällöin julkaisemiselle on hyvä ja selvä eettismoraalinen syy. Tässä tapauksessa en ole sellaista löytänyt, Salonius-Pasternak sanoi.

Ravintolassa ampunut mies kertoo olleensa niin humalassa, ettei muista asiasta mitään

Turussa mies laukaisi käsiaseen ravintolassa lauantain vastaisena yönä, ilmoittaa poliisi. Kello yhden jälkeen ammuttu laukaus osui ravintolan seinään, eikä kukaan haavoittunut luvattoman aseen luodista.

Järjestyksenvalvojat havaitsivat laukauksen jälkeen asetta taskuunsa laittaneen miehen, ottivat tämän kiinni ja käskivät muut asiakkaat poistumaan.

Ampujaksi epäilty kertoi kuulusteluissa olleensa niin vahvassa humalassa, ettei hänellä ole tapauksesta muistikuvia. 24-vuotiasta kruunupyyläistä miestä epäillään ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Turun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa oli aseen laukaisun aikaan 40–50 ihmistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nuori mies ja voin tehdä mitä vain” – Soini: Gallupit ovat viihdettä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sanoo pysyttelevänsä jatkossakin Sinisessä tulevaisuudessa taustahahmona. Ehdokkuutta seuraavissa eduskuntavaaleissa hän ei sulje pois.

– Ei tässä kannata, minähän olen nuori mies ja voin tehdä vaikka mitä. Mutta puoluetta en johda, se pätee jatkossakin, Soini sanoi.

Hän kehui tunnelmia puoluekokoukseen saapuessaan ”tosi hyviksi”.

– Täällä on paljon tuttuja hyviä ihmisiä paikalla, niitä jotka on nostaneet liikkeitä ennenkin eikä vaan puhuneet.

Soinin mielestä sinisten heiveröisestä gallupluvuista ei ole syytä hermostua.

– Vaaleissa ratkaistaan kannatus, gallupit ovat viihdettä. Olen ihan varma, että nämä (puolueen johto) onnistuvat, mutta helppoa ei tule olemaan, Soini sanoi saapuessaan Sinisen tulevaisuuden ensimmäiseen puoluekokoukseen Tampereelle.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Keskustelua aiheesta

Sampo Terho on nyt puoluejohtaja – halusi Sinisten pomoksi ainoana

Kuva: Lehtikuva

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on valittu odotetusti viime kuussa puolueeksi rekisteröidyn Sinisen tulevaisuuden johtoon.

Terholla ei ollut puheenjohtajakisassa vastaehdokkaita.

Sininen tulevaisuus pitää parhaillaan ensimmäistä puoluekokoustaan Tampereella.