47,5 prosentin korotus – Auroran vastaus: ”Kohtuullista”

Lehtikuva / Mikko Stig
Sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua koskemaan myös maakaasuverkkoa.
Lehtikuva / Mikko Stig
Sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua koskemaan myös maakaasuverkkoa.
Lehtikuva / Mikko Stig
Sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua koskemaan myös maakaasuverkkoa.

Aurora Kaasunjakelu pitää kaasun siirtohintoihin tehtyjä korotuksia kohtuullisina ja perusteltuina. Toimitusjohtaja Mika Palorannan mukaan syynä ovat jakeluverkon vaatimat investoinnit sekä se, että Auroran toiminta on ollut tappiollista, merkittävästi alle kaasumarkkinalain salliman tuottotason.

Sähkön ja kaasun siirtohintoja ei Palorannan mielestä voi rinnastaa toisiinsa, vaikka molempien jakeluverkot ovat paikallisia monopoleja. Hän perustelee, että kaasu ei ole sähkön kaltainen välttämättömyyshyödyke, vaan asiakkailla on mahdollisuus lopettaa sen käyttö.

– Kaasulieden tilalle voi ostaa induktiolieden tai taloyhtiön kokouksessa ajaa sitä, että kaasun käytöstä luovutaan kokonaan, Paloranta sanoi STT:lle.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen sanoi jo viikonvaihteessa aikovansa selvittää Auroran hinnankorotukset perin pohjin yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön ja Energiaviraston kanssa. Viranomaiset tapaavat keskiviikkona, ja mahdollisista jatkotoimista päätetään selvitysten jälkeen.

Auroran hinnankorotuksista on jo aiemmin tehty yksittäisiä valituksia, jotka ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Energiamarkkinaviraston käsittelyssä.

Kaasulieden tilalle voi ostaa induktiolieden.

Aurora Kaasunjakelu korotti noin 25 000 asiakkaan käyttämän keittiökaasun siirtohintoja tammikuun alussa enimmillään 47,5 prosentilla. Valtaosa näistä asiakkaista asuu Helsingissä.

Vaikka kaasuliettä käyttäviä kotitalouksia on määrällisesti paljon, niiden osuus yhtiön koko kaasunmyynnistä on vähäinen. Suurin osa kaasusta menee yrityksille, ja keskimäärin siirtohinnat nousivat Palorannan mukaan vähän yli 20 prosenttia.

– Siirtohinta muodostaa vain osan kuluttajan kaasulaskusta. Vuoden alusta myös maakaasun energiavero nousi, mutta kaasuenergian hinta on laskenut. Siksi kuluttajan kokonaislasku kallistui maksimissaan vain noin 9 prosenttia, Paloranta sanoi.

Liesikäyttäjän siirtolasku kallistui nelisen euroa runsaaseen 12 euroon kuukaudessa.

Kaasunjakelun hinnankorotuksista kertoi viikonvaihteessa Suomen Kuvalehti. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi sunnuntaina STT:lle, että sähkönsiirron kertakorotuksille kaavailtu katto saattaa laajentua myös maakaasuverkkoihin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat