5-vuotiaan suu pestiin väkisin saippualla, poliisi lopetti rikostutkinnan – lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: ”Vakavaa ja surullista”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo Demokraatille saaneensa itsekin yhteydenottoja tapauksista, joissa aikuinen on pessyt lapsen suun saippualla.

– Se on yllättävää kuulla siinä mielessä, että meillä on edelleen kasvatuskäytänteissä tiettyä pysyvyyttä sen kaltaisessa menettelyssä, jossa lasta kohdellaan tavalla, jolla lasta ei pitäisi kohdella. Oma huomioni kiinnittyy aikuisten avuttomuuteen, joka siitä peilautuu läpi.

Iltalehti kertoi eilen, kuinka poliisi lopetti rikostutkinnan tapauksesta, jossa 5-vuotias poika oli saanut päiväkodissa raivokohtauksen, paiskonut leluja ja kiroillut estottomasti. Pojan 34-vuotias äiti oli ottanut lapsen kanto-otteeseen ja pessyt tämän suun pienellä annoksella saippuaa.

Tapaus päätyi rikostutkintaan, jossa Itä-Suomen poliisi tutki 34-vuotiaan naisen toimintaa epäiltynä lievänä pahoinpitelynä. Rikoskomisario esitti IL:n mukaan tutkinnan rajoittamista, koska ”kyse on rikoslajissaan vähäisestä tapauksesta, eikä yleinen tai yksityinen etu edellytä asian selvittämistä rikosprosessin keinoin”.

Syyttäjä hyväksyi päätöksen.

Kurttila kirjoitti tiistaina Twitter-tilillään: ”Jo on HEIKKO tolukasvattaja, kun lasta ei saa muutoin tottelemaan”.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Tuomas Kurttila.

 

Demokraatille Kurttila ihmettelee, että kuvatunkaltaisissa tapauksissa aikuisilta puuttuu myös häpeäntunne siitä, kuinka lasta kasvatetaan.

– Eli siellä, missä kuka tahansa on näkemässä, voi kokea, että näin voi toimia. Se on vakavaa ja surullista.

95 prosenttia suomalaisista tietää Lastensuojelun Keskusliiton viime syksynä julkaistun selvityksen perusteella, että lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty lailla. Ennen kuritusväkivallan kieltämistä vuonna 1984 lasten kurittamista piti hyväksyttävänä noin puolet suomalaisista. Selvityksen perusteella suurin osa (81 %) suomalaisista ei tällä hetkellä hyväksy kuritusväkivaltaa edes poikkeustapauksissa. Lapsiperheiden vanhemmat hyväksyvät lasten ruumiillisen kurituksen vielä harvemmin kuin muut vastaajat.

Asenteiden muutoksesta huolimatta kuritusväkivaltaa käytetään edelleen. Jopa 41 prosenttia vastaajista kertoi joskus turvautuneensa johonkin kuritusväkivallan muotoon (tukistaminen, sormille näpäytys, läimäytys, piiskaaminen, väkivallalla uhkailu) lastensa kasvatuksessa. Todellinen luku saattaa olla selvityksen mukaan suurempikin, sillä melko suuri osa vanhemmista ei halunnut tai osannut vastata kysymykseen.

Yksikin kuultu tai havaittu tapaus on liikaa.

Kurttilakin sanoo, että kuritusväkivalta kasvatuksessa on yhtä todellisuutta ja työtä on edelleen tehtävänä, vaikka suunta on suuressa kuvassa myönteinen. Hän ei kuitenkaan pidä ilmiötä erityisen suomalaisena tai luterilaiseen kulttuuriin kuuluvana.

– Usein kysymys on vain siitä, että lapsen arvo ei ole riittävän suuri.

Hän korostaa, että silloin kun tapauksia ilmenee Suomessa, niihin on reagoitava.

– Yksikin kuultu tai havaittu tapaus on liikaa.

Julkisuudessa olleista tapauksista Kurttila sanoo, että ”häpeilemättömyys on niissä alleviivattu asia”.

Lapsiasiavaltuutettu huomauttaa, että tietyntyyppisillä vanhemmilla keskeisenä huolena on maltin menettäminen.

– Se liittyy usein tilanteisiin, joissa voi olla selittäviä tekijöitä, kuten väsyminen, ylikuormitus, vaikea elämäntilanne. Mutta tämä on pääosin sen kaltaista, jossa ihminen tunnistaa, että on tiettyjä vaaroja, että saattaa kohdella lasta kaltoin tai väärin. Se on huolestuttavaa, jos ei edes tunnista siinä mitään väärää.

Keskustelua aiheesta

Rahtialukset törmäsivät Suomenlahdella

Kuva: Kari Hulkko

Kaksi rahtialusta on törmännyt Suomenlahdella kansainvälisellä vesialueella, kertoo merivartiosto. Alukset törmäsivät  Porvoon Kalbådagrundin eteläpuolella. Merivartiosto sai ilmoituksen tapahtuneesta klo 10.00 aamulla. Tapahtumapaikka kuuluu Suomen meripelastusalueeseen.

Aluksissa ei ollut rahtina vaarallisia aineita. Myös henkilö- ja ympäristövahingoilta vältyttiin. Alukset pääsivät jatkamaan matkaansa ilman ulkopuolista avustusta.

Merivartioston mukaan idästä länteen matkalla olleet rahtialukset kulkivat jäätilanteen vuoksi peräkkäin reittijakojärjestelmässä. Edellä kulkeneen aluksen pysähdyttyä jäihin, ei takana kulkenut alus ehtinyt pysähtyä ajoissa.

– Väistämättä seuranneessa yhteentörmäyksessä Panamaan liputettu alus sai keulaansa, vesirajan yläpuolelle reiän, merivartiosto tiedottaa.

Tilannetta turvaamaan paikan päälle hälytettiin Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone sekä vartiolaiva Uisko.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brother Christmas kiistää väärinkäytökset

Rahankäyttöön liittyviin epäselvyyksiin liitetty Brother Christmas -hyväntekeväisyysyhdistys kiistää väärinkäytökset toiminnassaan. Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että kerättyjen rahasummien määrässä ja kohdentumisessa sekä lahjoituksena saatujen lahjakorttien käytössä olisi epäselvyyksiä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ari Koponen sanoo iltapäivällä julkaisemassaan tiedotteessa, että hän ei ole maksanut lahjakorteilla omia menojaan eikä ottanut lahjoituksena saatuja tavaroita omaan käyttöönsä.

Hän myös kiistää yhdistykseen keränneen avustuksia tarvikkeisiin, jotka on jo saatu lahjoituksena.

AVAINSANAT

HS: Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmasin taustayhdistyksellä talousepäselvyyksiä – ”Ei ole ongelmaa avata kirjanpitoa”

Brother Christmas -nimellä toimivan hyväntekeväisyysyhdistyksen rahankäyttöön liittyy epäselvyyksiä, uutisoi Helsingin Sanomat sunnuntaina. Lehden mukaan epäselvyyksiä on ollut esimerkiksi yksittäisten ihmisten elämäntarinoilla kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa sekä yhdistyksen saamien lahjakorttien käytössä.

Yhdistys henkilöityy tuusulalaiseen Ari Koposeen, joka esiintyy Brother Christmas -hahmona ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistys valmistelee jutusta oikaisupyyntöä, Koponen kertoi sunnuntaiaamuna STT:lle. Koponen ei eritellyt, mitkä asiat oikaisua vaativat.

– Ei ole ongelmaa avata kirjanpitoa. Katsotaan vaan sopiva tapa siihen, hän sanoi.

Brother Christmasin avustettaviin kuuluvat erityisesti vanhukset, veteraanit, vammaiset, lapset ja lapsiperheet, yhdistys kertoo nettisivuillaan. Apu voi olla mitä tahansa ruoka-avusta tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen toimintakertomuksen mukaan viime vuonna ”apua ja iloa” sai 7 000 henkilöä.

Brother Christmasin toiminta on kasvanut nopeasti. Vuonna 2017 yhdistyksen tulot olivat noin 963 000 euroa, selviää tilinpäätöksestä. Varsinaisen toiminnan kulut olivat HS:n mukaan 920 000 euroa. Yhdistys sai heinäkuussa 2017 Poliisihallitukselta rahankeräysluvan. Tätä ennen toimintaa rahoitettiin HS:n mukaan pinssien ja rannekkeiden myynnillä.

”Kuitit pyritään pyytämään kaikilta”

Helsingin Sanomien jutussa yhteistyöstään Koposen kanssa kertoo esimerkiksi rakennusliike Westpron hyväntekeväisyysyhdistys Westpro4U:n vetäjä Alexandra Procopé. Hän oli muutamia kuukausia myös Brother Christmasin palkattuna työntekijänä. Procopén mukaan Koponen maksoi heidän yhteisiä menojaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla ja piti yhdistyksen saamia lahjatavaroita itsellään tai lähipiirinsä käytössä.

Koposella on lahjakorttien ja -tavaroiden käytöstä erilainen näkemys.

– Ne on menneet siihen, mihin ollaan sovittu lahjoittajien kanssa, hän sanoo STT:lle.

Vuonna 2017 Koponen keräsi rahaa esimerkiksi kuolemansairaiden lasten toiveiden toteuttamiseen. HS:n jutussa kaksi nimettömänä asioista kertovaa äitiä kokee avustusrahoihin liittyvän epäselvyyksiä. Toisen haastatellun äidin mukaan avustusrahaa käytettiin lentolippuihin, mutta matkan majoituksen ja ruoat perhe sai sponsoreilta.

Äideille jäi epäselväksi, paljonko rahaa heidän lastensa tarinoilla oli kerätty ja miten paljon sitä oli käytetty lasten tarpeisiin, sillä kuitteja tai tilitositteita ei heidän mukaansa käytetty.

– Kuitit pyritään pyytämään kaikilta, mutta varmasti on yksittäisiä keneltä niitä ei ole ollut, Koponen kommentoi.

Koponen ei heti sunnuntaiaamuna kommentoinut HS:n juttua seuraajilleen esimerkiksi Brother Christmasin Facebook-sivulla tai yhdistyksen kotisivulla. Yhdentoista jälkeen hän lisäsi Facebookiin tekstin, jonka mukaan hän valmistelee aiheesta pidempää lausuntoa. Facebook-sivulla on noin 132 000 seuraajaa.

STT–MARI AREVA

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veteraanipoliitikko herkistyi olympiakullasta – ”Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija”

Lenkkeilytviiteillään profiloitunut keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen on herkistynyt kotimaakuntaansa Pohjois-Savoon hiihdetystä olympiakullasta.

Iivo Niskasen kultamitalihiihto miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkalla saa Kääriäisen listaamaan pääasioita lähes runollisesti Twitter-tilillään.

– Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija. Mahdottomasta mahdollinen, Kääriäinen aloittaa.

Tviittinsä lopuksi Kääriäinen onnittelee Niskasta ja toteaa, ettei lauantaiaamu voi iloisemmin alkaa.

Niskasta on onnitellut kultamitalista myös Suomen valtiojohto ja lukuisat muut suomalaiset poliitikot.

Lehti: Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksessa pidätyksiä

Kuva: Lehtikuva

Ugandan poliisi on ottanut kiinni kolme naista Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksen yhteydessä, kirjoittaa ugandalainen Observer-lehti. Lehden mukaan naisilla epäillään olevan yhteyksiä miehen kuolemaan.

Suomalaismies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa kaksi viikkoa sitten. Matkalla oli mukana entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Yksi pidätetyistä naisista näkyy lehden mukaan hotellin valvontakameran kuvissa. Kuvien perusteella hän poistui miehen huoneesta iltakymmeneltä ja palasi sinne myöhemmin yöllä kantaen muovikassia. Lehden mukaan poliisi epäilee, että kassissa oli huumeita.

Ugandassa tehdyssä ruumiinavauksessa miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä.

Keskustelua aiheesta