Politiikka

50 000 nimeä läpihuutojuttu – kyykytysmallin kumoamista vaativa kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn jo keväällä?

Kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt iltapäivään mennessä yli 42 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloitteen pitää saada 50 000 allekirjoitusta, jotta eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväksi.

Eduskunta hyväksyi aktiivimallin noin viikko sitten hallituspuolueiden äänillä. Kansalaisaloitteeseen on kerätty nimiä sen jälkeen.

Nykyinen järjestelmä mahdollistaa sen, että jo tehtyjä eduskunnan päätöksiä voi yrittää kumota kansalaisaloitteella.

– Kaikki kansalaisaloitteet otetaan käsittelyyn, mutta valiokunta loppuviimeksi katsoo, mitä sille tehdään. Valiokunta ratkaisee sen, ryhtyykö se käsittelemään aloitetta. Kaikkia on tähän mennessä ryhdytty, joten voisin kuvitella, että tätäkin, sanoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

Eduskunta kokoontuu seuraavan kerran vasta 5. helmikuuta. Jos valiokunta ryhtyy käsittelemään kansalaisaloitetta, käsittely alkaa normaaliin tapaan asiantuntijakuulemisilla. Senkin jälkeen valiokunta voi vielä harkita, tekeekö se aloitteesta mietinnön vai ei, Kulovesi kertoo.

Mutta vaikka nimet saadaan nopeasti kasaan, menee siihen oma aikansa ennen kuin väestörekisterikeskus tarkastaa, että niitä on riittävä määrä.

– Kyllä se varmasti keväällä eduskuntaan tulee, mutta niin tulee paljon muutakin. Sitten täytyy miettiä, mitä priorisoidaan.

Aktiivimallissa on kyse työttömyysturvalain muutoksesta, joka leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin.

STT–SANNA NIKULA

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat