Politiikka

50 000 nimeä on nyt kasassa! – Maksuton toinen aste etenee eduskuntaan

Lehtikuva / jari Lam
Lehtikuva / jari Lam
Lehtikuva / jari Lam

Kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta on saavuttanut vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan. Kansalaisaloite pääsee siis eduskunnan käsittelyyn.

– Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan perusta. Jokaisen pitää pystyä tekemään lukio- ja ammatilliset opinnot loppuun riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta, kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) ja demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi muistuttivat perjantaina, kun aloitteesta puuttui muutamia tuhansia allekirjoituksia.

Heidän mielestään järjestöjen aloittaman puolen vuoden kampanjan aikana oli käynyt selväksi, kuinka paljon häpeää koulutuksen maksullisuuteen liittyy.

– On korkea aika korjata tämä asia. Kaikille nuorille on saatava tasa-arvoinen mahdollisuus maksuttomaan lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehätti lauantaina kertomaan, että hän asettaa työryhmän selvittämään, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

– Vielä viikko sitten ministeri esitti, että nuorten on syytä kääntyä sosiaalitoimiston puoleen, jos perheen rahat eivät riitä kirjoihin, Torsti ihmetteli.

Torstin mukaan tarvittavat selvitykset on jo pääosin tehty.

– Jos ministeri on asiassa tosissaan, selvittäminen tarkoittaa olemassa olevien tietojen kokoamista. Siihen ei pitäisi mennä viikkoa pidempään.

Maksuttomuus maksaisi yhdeltä ikäluokalta vajaat 20 miljoonaa euroa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti lauantaina, että kyse on poliittisesta tahdosta, ei rahasta.

– Kyllä tämä on ollut pitkään tiedossa, että toisen asteen koulutuksen maksuttomuus, eli käytännössä oppivelvollisuuden nostaminen 18 vuoteen, on parhaimpia keinoja ehkäistä syrjäytymistä.

Rinne laskee, että maksuttomuus maksaisi yhdeltä ikäluokalta vajaat 20 miljoonaa euroa.

Aloitteen vireillepanijoina ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura -Yeesi ry, Suomen Vanhempainliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry.

Opetus peruskoulussa ja toisella asteella on maksutonta. Lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoilla on kuitenkin velvollisuus hankkia opinnoissa välttämättömät oppikirjat, välineet ja vastata tutkintomaksuista.

Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio tai ammattikoulutus on liian kallista useammalle kuin joka kolmannelle opiskelijalle.

Peräti 29 prosentilla lukiolaisista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia. Myös amislaisista vajaa kymmenesosa kokee raha-asioiden tuottavan jatkuvia ongelmia. Kustannukset ovat myös yleinen yksittäinen syy koulutuksen keskeyttämiseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat