x

Berner-kritiikki kuplii keskustassa – kysymys Väyrysen kabinetista: Toivoiko äänestäjä maakuntien saavutettavuuden alasjoa?

Kuva: Lehtikuva
Paavo Väyrysen (kesk.) avustajana toimivan Joonas Köntän mukaan liikenneministeri Anne Bernerin (kuva) suunnittelemat junaliikenneleikkaukset tukevat maakuntien alasajon trendiä.

Kuinka pitkään kritiikki liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) sektorin raideliikenneleikkauksia kohtaan pysyy pinnan alla hallitusta johtavassa puoluessa, Suomen keskustassa? Onhan se edeltäjineen aina painottanut aluepolitiikkaa ja koko maan kattavaa palvelutarjontaa.

Tätä ovat politiikan tarkkailijat ainakin mielessään kysyneet liikenneministeriön avatessa kilvan ovia kilpailutukselle.

Sisäiseen yksimielisyyteen onkin tulossa säröjä. Keskustassa ilmiselvästi ainakin kuplii jo.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) avustajana työskentelevä Joonas Könttä arvostelee blogissaan hallituksen linjaa maakuntien elämän kannalta avoimesti haitalliseksi.

– Harva äänestäjä kehäkolmosen ulkopuolella toivoi maakuntien saavutettavuuden alasajoa, kun äänesti edellisen eduskunnan oppositiopuolueita keskustaa ja perussuomalaisia eduskuntavaaleissa vajaa vuosi sitten. Nyt maakuntien saavutettavuus on kuitenkin uhattuna. Tämä haittaa käytännön elämää, turismia ja elinkeinoelämää laajemminkin, kirjoittaa Könttä.

Könttä viittaa julkisuudessa olleisiin tietoihin, joiden mukaan sisäministeriön asetusluonnoksessa Suomeen jäisi vain yksi kansainvälinen lentokenttä, Helsinki-Vantaa.

– Kyseessä on vasta luonnos, mutta ilman asiaan reagointia pahin uhkakuva voi toteutua, hän toteaa.

Peräänkuuluttaisin korjausliikkeitä etenkin keskustalaisilta ministereiltä. Vielä ei ole myöhäistä tarkistaa politiikan suuntaa.

Köntän mukaan liikenneministerin suunnittelemat junaliikenneleikkaukset tukevat maakuntien alasajon trendiä.

– Bernerin siunaamat 12,3 miljoonan euron junaliikennesäästöt ovat valtion budjetissa pieni summa, mutta alueiden elinvoimaisuuden kannalta kohtalokas isku. Maakuntien saavutettavuutta ollaan heikentämässä, vaikka niiden elinvoimaisuuden ajaminen olisi koko Suomen etu.

Väyrysen avustaja peräänkuuluttaa korjausliikkeitä etenkin keskustalaisilta ministereiltä.

Vielä ei ole myöhäistä tarkistaa politiikan suuntaa, Könttä katsoo.

– Liikennepolitiikan kokonaisuudesta täytyisi nyt tehdä laaja vaikuttavuusarvio. Maakunnille vahingollisia ratkaisuja on kyettävä korjaamaan, hän päättää kirjoituksensa.

Kovat tuulenpuuskat tekivät tuhoa – pahimmillaan 20 000 oli ilman sähköä

Kova tuuli on aiheuttanut harmia eri puolilla maata. Sunnuntaina puuskittainen tuuli muun muassa katkoi sähköjä ja kaatoi puita.

Illalla junaliikenne jouduttiin keskeyttämään Kouvolan ja Mikkelin välillä puun kaaduttua radalle.

Kaatuneet puut häiritsivät liikennettä myös Viitostiellä Etelä-Savossa Juvan kohdalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko kertoo, että kovimmat tuulilukemat mitattiin Kittilässä, jossa tuuli puhalsi 28 metriä sekunnissa.

Kokon mukaan tuulenpuuskat yltyivät 20–25 metriin sekunnissa useilla paikkakunnilla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Energiateollisuuden sähkökatkoseurannan mukaan pahimmillaan sähköt olivat poikki sunnuntai-iltana yli 20 000 asiakkaalta.

Sähkökatkokartan mukaan häiriöitä oli etenkin maan kaakkoisosassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sosialidemokraatit jäivät 10 prosenttiyksikön päähän CDU:sta Saarlandin osavaltiovaaleissa Saksassa

Kuva: LEHTIKUVA / OLIVER DIETZE
CDU:n kannattajilla oli aihetta riemuun.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU on voittanut selvästi Saarlandin osavaltiovaalit, kertoo yleisradioyhtiö ZDF.

Sen mukaan CDU olisi saamassa äänistä 40 prosenttia ja sosiaalidemokraattien SPD 30 prosenttia.

Saarland on pieni, noin miljoonan asukkaan osavaltio läntisessä Saksassa Ranskan rajalla. Se on CDU:n perinteistä kannatusaluetta.

Saksassa järjestetään alkusyksystä liittopäivävaalit, joissa SPD:n on odotettu haastavan CDU:n valta-aseman.

SPD:n odotukset Saarlandin vaaleissakin olivat suuret, mutta ne eivät realisoituneet tulokseen.

SPD on ollut koko maan kattavissa kannatusmittauksissa nosteessa sen jälkeen, kun puolue valitsi johtajakseen entisen Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin.

Keskustelua aiheesta

Keskusta-oikeisto näytti voittavan Bulgarian parlamenttivaalit

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Dimitar Dilkoff
Entinen pääministeri Boiko Borisov äänestämässä.

Bulgarian entisen pääministerin Boiko Borisovin keskusta-oikeistolainen GERB-puolue näytti sunnuntai-iltana voittavan maan ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Ovensuukyselyiden mukaan EU-myönteinen GERB oli saamassa äänistä noin 32 prosenttia ja Venäjä-mielisempi sosialistipuolue noin 28 prosenttia.

Kolmospaikasta kisasivat kansallismielinen Yhdistyneet patriootit ja maan turkkilaisvähemmistöä edustava MDL.

Hallituksen muodostamisesta ennustetaan hankalaa, koska pääpuolueet tuskin mahtuvat samaan hallitukseen, MDL ja patriootit vielä vähemmän.

Bulgaria ajautui ennenaikaisiin vaaleihin, kun Borisov hajotti hallituksensa hänen tukemansa ehdokkaan hävittyä presidentinvaalit sosialistien ehdokkaalle viime vuoden lopulla.

Parlamenttivaalit olivat Bulgariassa kolmannet neljän vuoden sisällä.

Keskustelua aiheesta

Hallitusneuvottelut päättyivät umpikujaan Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannin kolme viikkoa kestäneet hallitusneuvottelut eivät johda tulokseen.

Katolisia tasavaltalaisia edustava Sinn Fein -puolue ilmoitti sunnuntai-iltana neuvottelujen päätyneen umpikujaan, vaikka virallinen takaraja tuloksen saamiseen onkin vasta maanantaina.

Läheisiä suhteita Britanniaan kannattava Demokraattinen unionistipuolue DUP voitti niukasti Pohjois-Irlannin alueparlamenttivaalit kuun alussa.

Se sai kuitenkin vain yhden parlamenttipaikan enemmän kuin Sinn Fein, ja ensimmäistä kertaa maakunnan historiassa unionistipuolueet menettivät enemmistönsä alueparlamentissa.

Jos sopua ei saada aikaiseksi maanantain takarajaan mennessä, koko alueparlamentti voidaan hajottaa ja alue ottaa Britannian suoraan hallintaan. Toinen vaihtoehto on uusien vaalien järjestäminen.

Keskustelua aiheesta

Ahvenanmaalla mitattiin tänään 15,9 lämpöastetta

Lämpötila nousi sunnuntaina maan lounaisosissa poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin peräti 15,9 lämpöastetta, mikä oli päivän korkein mittaustulos Suomessa.

Maaliskuun lämpötilaennätystä sunnuntain mittaustulos ei kuitenkaan hätyyttele, sillä maaliskuussa 2007 Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 17,5 asteen lämpötila.

Myös Manner-Suomessa mitattiin sunnuntaina korkeita lämpötiloja. Kaarinassa elohopea nousi 13,3 asteeseen ja Salossa 12,6 asteeseen.

Lämpötilat nousivat sunnuntaina plussan puolelle koko maassa Lappia myöten. Esimerkiksi Rovaniemellä mitattiin sunnuntaina seitsemän ja Enontekiöllä kaksi plusastetta.

Sää kylmenee uuden viikon alkamisen myötä, kun Suomen yli kulkee maanantaina syvä matalapaineen keskus.

Keskustelua aiheesta