Kommentti: Demarit ovat verrattain kriittisiä kaikkia kohtaan

Lehtikuva
Lehtikuva

Hallitus sai odotetun kovan tuomion SDP:n puoluevaltuutetuille tekemässämme kyselyssä. Kouluarvosana 5+ on linjassa syksyllä kuullun arvostelun kanssa. Tämä osuus tuskin yllätti ketään.

Ministereistä puolueidensa puheenjohtajat Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini keräsivät suurimmat risut. Heistä Stubb ja Sipilä eivät saaneet ainuttakaan kehua yhdeltäkään vastaajalta. Tämäkään ei aiheuttane suurempaa ihmetyksen aihetta.

Hallitus tai ministerit eivät tietenkään toimi demarikentän arvosanojen varassa tai valtuutuksella. Haukuista huolimatta keskustan ja kokoomuksen gallup-kannatuskin on ollut tasaista ja edelleen vaalien tasolla. Politiikkaa onkin tehty heidän kannattajiensa toiveiden mukaisesti.

Pulmia on aiheuttanut perussuomalaisten suosion romahdus. Kyselyssämme vain niukka enemmistö uskoo hallituksen pysyvän kasassa kauden loppuun. Perusteluissa toistuivat perussuomalaisten ongelmat. Soinin poppoolle uudet vaalit olisivat tässä vaiheessa kauhistus, joten heillä on motiivi pitää kulisseja pystyssä vaikka väkisin. Ellei kannatuskäyrä käänny uuteen nousuun, lähempänä eduskuntavaaleja tilanne voi olla toinen.

Kyselystä kannattaa huomata, että SDP:n puoluevaltuutetut ovat verrattain kriittisiä myös arvioidessaan oman puolueensa oppositiopolitiikkaa ja puheenjohtaja Antti Rinteen onnistumista. 8- molemmille on toki hyvä tulos, mutta sitä voinee luonnehtia maltilliseksikin, kun ottaa huomioon puolueen kannatuksen voimakkaan nousun syksyn aikana. Kiinnostavaa sekin, että Rinteen arvosanaksi tuli täsmälleen sama kuin puolueen oppositiopolitiikalle.

Realismia osoittaa se, ettei demarikenttä näe oman porukan suoritusta likimainkaan täydellisenä. Hallitus on tupeksinut urakalla, millä on ollut roolinsa suosion nousukiidossa. Tämä näkyi myös vastauksissa. Jalat ovat pysyneet maassa.

Joulun ympärillä sähköpostilla tehdyn kyselyn vastausprosentiksi jäi hiukan päälle 50. Otaksun, että joulun kiireet verottivat vastausprosenttia, ehkä muiden medioiden samankaltaiset kyselytkin. Yli 30 puoluevaltuutetun näkemyksistä saa silti käsityksen, missä mennään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat