ehdokasmainos

Orpo Ylelle: Katupartioinnissa on ääriajattelun piirteitä

Kuva: Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo luonnehtii katupartioiden toiminnassa olevan ääriajattelun piirteitä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) korosti Ylen Ykkösaamussa poliisin vastuuta kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisesta. Orpon mukaan katupartioinnissa on ääriajattelun piirteitä, eikä se ole omiaan lisäämään turvallisuutta.

Orpon mukaan tilannetta pitää tarkkailla. Hän muistuttaa, ettei toimintaa saa suunnata mitään kansalaisryhmää tai etnisesti erilaisen taustan omaavia ihmisiä vastaan.

Jyrki Kasvi hallituksen uudesta digihankkeesta: ”Poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven”

Kuva: Kari Hulkko
tyolomalla-hulkko

Hallitus linjasi strategiaistunnossaan maanantaina, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

Oikeusministeriö käynnistää selvityksen nettiäänestyksen käyttöönotosta. Nettivaalin kerrotaan tukevan hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on julkisten palveluiden digitalisointi.

IT-alan asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ei hallituksen kokeilulle lämpene.

– Se tuntuu olevan sellainen poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven päältä pois, hän sanoo.

Nykyisellä teknologialla nettiäänestyksen tekeminen luotettavaksi on Kasvin mukaan iso ongelma.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaliviranomaisten järjestelmiin murtautumiset on katsottu turvallisuuspoliittisiksi kysymykseksi, hän huomauttaa.

”Tarvitaanko lamppua, kun aurinko paistaa?”

Ilmeisesti esimerkiksi blockchain- eli lohkoketjuteknologialla olisi mahdollista tehdä vaalijärjestelmä, joka olisi luotettava ja johon ihmiset pystyisivät uskomaan.

– Edellyttäen, että ihmiset ymmärtävä matematiikan blockchainin taustalla, koska ihmisten pitää ymmärtää, miten järjestelmä toimii, että he voivat luottaa siihen, hän kuitenkin huomauttaa.

– Tämä on legitimiteetti-kysymys, sitten on kaikki tietoturvakysymykset, käytettävyyskysymykset ja vaalisalaisuus-kysymykset sen päälle, hän jatkaa.

Kasvi ei tarkoita tällä, että nettiäänestys olisi tulevaisuudessa mahdottomuus, mikäli tekniikka ja ihmisten tekninen yleissivistys paranee. Hän toistaa edelleen, että ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän tietotekniikan toiminnasta, jotta he voisivat luottaa siihen, että heidän äänensä kirjautuu järjestelmään ja että se lasketaan oikein. Nyt ei olla tällaisessa tilanteessa.

Niinpä Kasvin mielestä sähköisen äänestämisen selvittämiseen ei kannata tuhlata yhteiskunnan vähiä resursseja.

– Miksi tuhlata resursseja asioihin, jotka on aika moneen kertaan selvitetty maailmalla? Miksi selvittää itsestään selvää asiaa. Se on ihan sama kuin selvittäisi sitä, että tarvitaanko päivällä lamppuja, kun aurinko paistaa.

Kasvin mielestä sähköinen äänestäminen kuulostaa aina hirveän hyvältä idealta, muttei ole sitä. Hän on nykyisen äänestystavan kannalla.

– Tämä meidän vanha järjestelmä, niin vanhanaikainen kuin se onkin, se on nerokas. Se on luotu aikana, jolloin me emme luottaneet toisiimme, mutta meidän piti luottaa vaalitulokseen.

Jännitys lisääntymässä Itämerellä: ”Voimannäyttöä”, puolustusministeri tulkitsee

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
36640841

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää Venäjän taistelualusten siirtoa Itämerelle voimannäytteenä.

– Tulkitsisin, että Venäjä haluaa osoittaa, että se on kykenevä projisoimaan erilaista sotilaallista kykyä eri puolille maailmaa ja siten osoittaa olevansa globaali toimija, aivan niin kuin Neuvostoliitto aikoinaan oli, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Toinen syy voi ministerin mukaan olla Venäjän halu kokeilla niiden kulkua valtamerillä.

Useat sota-alusten liikkeisiin keskittyvät verkkosivustot kertovat, että Venäjä on siirtämässä kaksi nykyaikaista taistelualusta Itämerelle. Sevastopolista Krimiltä lähteneet korvetit Zelenyi Dol ja Serpuhov aloittivat matkansa kuun alussa.

Meillä oli ennakkotieto hyvissä ajoin ennen kuin laivat tänne tulevat.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan alusten siirto Itämerelle kertoo aktiivisuuden ja samalla jännityksen lisääntymisestä alueella.

– Tästä nyt on merkkejä ollut eri yhteyksissä aiemminkin ja tuolla lentoliikenteen piirissä jo vuoden ajan, hän sanoi eduskunnassa.

Sipilä sanoo, että laivojen siirto ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Se, että tällaista kalustoa on tulossa, niin siitä meillä oli ennakkotieto hyvissä ajoin ennen kuin laivat tänne tulevat.

Niinistön mielestä alukset eivät muuta Itämeren sotilaspoliittista turvallisuustilannetta, joka on ollut jo pidemmän aikaa kiristynyt.

– Tilanne on ollut kiristynyt jo Krimin valtauksesta lähtien, ei tässä mitään sinällään uutta ole.

Sekä Niinistö että Sipilä vakuuttavat, että suomalaisten ei ole tarpeen olla huolissaan alusten siirrosta.

Gallup: Persut nyt suomalaisten puolueinhokki – vihreät, keskusta ja demarit suosikkeja

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Perussuomalaiset ovat gallupin mukaan vähiten suosittu puolue.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon, Suomen Keskustaan ja SDP:hen. 45 prosenttia suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti Vihreään liittoon. Keskusta (41 %) puolestaan nauttii hieman suuremmasta kansalaisluottamuksesta kuin SDP (39 %).

Kaikkiaan 37 prosenttia ajattelee kokoomuksesta myönteisesti, vasemmistoliitosta jonkin verran harvempi (31%). Perussuomalaiset on tällä hetkellä suomalaisissa vähiten myönteisiä ajatuksia (22 %) herättävä poliittinen puolue.

Puolueisiin suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin, kokoomus toipunut kevään notkahduksesta

Jokaiseen kuuteen suurimpaan puolueeseen suhtaudutaan nyt myönteisemin kuin keväällä. Suurinta nousu on kokoomuksella. Nyt siihen suhtautuu myönteisesti kahdeksan prosenttiyksikköä useampi kuin huhtikuussa.

Puolue on saavuttanut takaisin viime talvena menettämänsä asemat.

Vihreiden luku on muuttunut neljä prosenttiyksikköä myönteisemmäksi. Keskustaan ja vasemmistoliitoon myönteisesti suhtautuvia on nyt kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä. Perussuomalaisia ja SDP:tä koskeva muutos on vähäisin, mutta plusmerkkinen (molemmat +1 prosenttiyksikköä).

Suomalaiset vieroksuvat ääriajattelua

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin yhdeksän käsitettä ja kysyttiin kuinka myönteisesti tai kielteisesti he suhtautuvat kuhunkin.

57 prosentilla on erittäin kielteinen kanta rasismiin. 22 prosenttia suhtautuu siihen melko kielteisesti. 51 prosentin käsitys äärioikeistosta on erittäin ja 17 prosentin näkemys melko negatiivinen. 46 prosenttia kansasta karsastaa äärivasemmistoa erittäin ja 24 prosenttia melko paljon.

Lisäksi enemmistö pitää anarkismia (73 %) ja islamismia (56 %) vähintään melko kielteisinä käsitteinä. Käytännössä joka toinen (49 %) suhtautuu samalla tavoin eläinaktivismiin.

Kiinnostus kuntavaaleja kohtaan hieman vähäisempää kuin edellisten kuntavaalien alla

Niukka enemmistö, 55 prosenttia kertoi käyvänsä varmasti äänestämässä tulevissa kuntavaaleissa. Todennäköisenä sitä pitää 26 prosenttia. Yhdeksän prosenttia arvelee, ettei todennäköisesti äänestä ja viisi prosenttia on siitä varma. Kuudella prosentilla ei ollut mielipidettä asiasta.

Vastaavana ajankohtana vuonna 2012 toteutetussa tutkimuksessa jonkin verran useampi (61 %) kuin nyt kertoi äänestävänsä varmasti tulevissa kuntavaaleissa. 26 prosenttia kertoi silloin äänestävänsä todennäköisesti.

Puoli vuotta sitten vain 51 prosenttia piti varmana, että äänestää kuntavaaleissa.

Omasta osallistumisestaan varmojen osuus vaihtelee väestöryhmittäin. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä todennäköisemmin hän kertoo äänestävänsä. Koulutetuimpiin ja eniten ansaitseviin talouksiin kuuluvista keskimääräistä useampi pitää varmana, että käy äänestämässä.

Saman totesi moni johtaja ja ylempi toimihenkilö, eläkeläinen sekä yrittäjä. Pääkaupunkiseutulaisista hieman suurempi osa kuin muualla asuvista kertoi äänestävänsä varmasti.

Suurimpien puolueiden kannattajista sosialidemokraatit (heistä 56 prosenttia kertoi äänestävänsä varmasti) ovat lähimpänä keskiarvokansalaista.

Kokoomuslaisista peräti 82 prosenttia sanoi varmasti käyvänsä äänestämässä. Vasemmistoliittolaisista 75 prosenttia lukeutuu samaan joukkoon, keskustalaisista (69 %) ja vihreistä (68 %) hieman harvempi. 42 prosenttia perussuomalaisista kertoi varmasti äänestävänsä kuntavaaleissa.

Kantar TNS Oy (entinen TNS Gallup Oy) on toteuttanut tutkimuksen 30.9. – 11.10.2016. Tutkimus on toteutettu GallupForumissa. Haastateltu joukko edustaa maamme 15 – 74 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. ahvenanmaalaiset). Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 261. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Olemme nipistäneet sieltä ja täältä” – Orpo löysikomission nuhteista lisäoikeutusta

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
orpo-eu

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että EU:n komission lisätietopyyntö talousarviosuunnitelmasta on Suomelle viimeinen herätys. Orpon mukaan viimeistään nyt täytyy ymmärtää, kuinka tärkeää on viedä läpi suunnitellut rakenteelliset uudistukset.

Ministeristä uudistukset täytyy tehdä jopa nopeammalla aikataululla kuin on suunniteltu.

Lisäksi Orpon mukaan tulee tehdä uusia toimenpiteitä, joita hallitus on jo valmistelemassa puoliväliriiheen.

Komission pyynnössä on kyse Orpon mukaan siitä, että Suomi rikkoo vakaus- ja kasvusopimuksen velka-alijäämäkriteereitä. Velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen saisi olla 60 prosenttia, kun Suomella on ensi vuoden budjetin perusteella velkaa 67 prosenttia.

Kyllä tämä on minusta vakava asia Suomelle.

Orpo pitää komission väliintuloa vakavana asiana.

– Kyllä tämä on minusta (vakava asia) Suomelle, joka on maa, joka on koko EU-historiansa ajan pitänyt kiinni siitä, että me noudatamme sääntöjä.

Hän uskoo, että Suomi kuitenkin välttyy moitteita vakavammilta seurauksilta.

– Uskon siihen, että nämä rakenteelliset uudistukset ja neljän miljardin säästöohjelma, joka meillä on, vastaavat tähän, mitä komissio meiltä haluaa kuulla.

Kurjistumisen kierre on Orpon mukaan jatkunut taantuman vuosina epäonnistuneiden päätösten vuoksi.

– Me olemme vuosi toisensa jälkeen nipistäneet sieltä täältä, mutta emme ole pystyneet taittamaan oikeita ongelmia eli talouden, dynamiikan ja kilpailukyvyn ongelmia.

Hallitus taipui, veteraanien eläkkeistä ei leikata – Sauvon puheen pitänyt Heinäluoma: ”Vielä on järkeä maassa”

Kuva: Kari Hulkko
Eero Heinäluoma on tyytyväinen. Sotaveteraanien eläkkeistä ei leikata itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat esittävät rintamalisiin kohdistuneiden indeksileikkausten kumoamista eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Kun tieto saapui eduskunnan kahvilassa pöytään, jossa istui muutama SDP:n kansanedustaja, ilmoille lähti spontaanit aplodit.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma nosti hallituksen ”huonosti ajatellun” suunnitelman leikata sotaveteraanien eläkkeitä itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna esiin Sauvon työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlassa.

– Itsenäisyytemme kovilla uhrauksilla lunastaneen sukupolven pieniin eläkkeisiin tehdyllä leikkauksella ei ole mitään merkitystä valtiontaloudelle. Siksi esitänkin, että hallitus peruisi rintamamieseläkkeiden leikkausesityksensä. Toinen vaihtoehto on, että eduskuntaryhmät yhdessä sopisivat, ettei sotiemme veteraanien eläkkeisiin nyt tehdä leikkauksia, Heinäluoma sanoi Sauvon puheessaan 1.10.

Tästä lähtien SDP:n kansanedustajat ovat pitäneet veteraanien puolesta runsaasti ääntä eduskunnassa. Viime torstain kyselytunnilla kansanedustaja Mika Kari (sd.) vaati eduskunnalle lupaa perua leikkaus budjettikäsittelyn yhteydessä pitäen rintamamieslisän leikkaamista vääränä viestinä kunniakansalaisia kohtaan.

”Oli ihan käsittämätön ehdotus.”

– Tämähän oli ihan käsittämätön ehdotus, että itsenäisyyden juhlavuotena leikattaisiin sotaveteraanien eläkkeitä, Eero Heinäluoma toteaa Demokraatille eduskunnassa tänään keskiviikkona.

Hän pitää päätöksen perumista ehdottoman oikeana.

– Onhan tämä nyt veteraanien kannalta kuitenkin joku osoitus, että vielä on järkeä ja tolkkua maassa.

– Tämä on veteraanien arvostuksen kannalta hieno juttu ja tuohon tämä myös hyvän mielen, että se mitä täällä eduskunnassa oppositiossa tehdään, kyllä se myös vaikuttaa. Puheella on välillä väkevä voima. Me olemme pitäneet tätä asiaa esillä Sauvon puheesta lähtien ja otettiin se kyselytunnilla esille viime torstaina, Heinäluoma toteaa.

– Pidän tätä hallitukselta viisaana päätöksenä, että pyörsivät oman linjauksensa. Olisi ollut hallituksen kannalta kiusallista, jos tämä keskustelu olisi jatkunut syksyn ja ensi vuoden.

Vielä hiljattain perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho ilmoitti, että rintamalisän leikkaus on ja pysyy. Tuolloin muissa hallituspuolueissa oltiin jo tulossa pikku hiljaa toisiin ajatuksiin.

”Poikkeuksellisen paljon huonosti harkittuja esityksiä.”

Paljon on puhuttu siitä, että Sipilän hallitus peruu lukuisia esityksiään.

– Tällä hallituksella on ollut poikkeuksellisen paljon huonosti harkittuja esityksiä ja he ovat joutuneet miettimään niitä uudelleen ilmeisesti enemmän kuin yksikään edeltäjä. Jostainhan se kertoo, että näitä tulee näin paljon, mutta se on sitten ehkä eri messun väärti, mistä se kertoo ja mitä pitäisi tehdä sen korjaamiseksi. Voi olla, että se vaatii sitten hallituksen vaihdoksen, että saadaan nämä harkinnat jo ensimmäisellä kerralla kohdalleen.

– Mutta ollaan tänään tosi iloisia ja tyytyväisiä, Heinäluoma sanoo ja palauttaa asian nopeasti tyytyväisyyteen rintamalisien leikkauksen perumisesta.