Liittopomo: Hallituksen superhanke taas tämän varassa: ”Toivotaan että onnistuu”

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine ennakoi vaikeuksia sote-ratkaisun tulevaisuudelle. Hänen mukaansa sote-uudistuksen rahoitus on epävarmalla pohjalla.

Niemi-Laine kommentoi, että hallitus pyrkii ratkaisemaan potilaan siirtämisestä koituvat kustannukset yksikanavaisella rahoituksella.

− Rahoitusratkaisuun sisältyy jälleen kerran iso ”toivotaan että onnistuu” -ajatusmalli, joka on aiemmissa päätöksissä osoittautunut erittäin huonoksi päätöksenteon pohjaksi.

Niemi-Laineen mielestä kuntapäättäjien pitää olla hereillä, kun sotea rakennetaan.

− Tehtävien ja rahoituksen kokonaisuus onnistuu vain, jos hallitus ei sysää vastuuta itseltään eivätkä kunnat  hankaloita kokonaisuuden hallintaa esimerkiksi pitkillä ulkoistuspäätöksillä.

− Leikkaamalla ennaltaehkäisevästä toiminnasta lyhytjänteisten säästöjen toivossa, maksetaan toisaalla palveluista enemmän. Sosiaali- ja terveyspalvelujen integroinnissa onkin tärkeää huomioida myös ne tehtävät, jotka jäävät kuntiin.

Sote-uudistuksen onnistuneen toimeenpanon tueksi on Niemi-Laineen mielestä asetettava myös henkilöstöä edustava työryhmä, jonka tehtävänä on valmistella ja seurata henkilöstön siirtymiseen liittyvien yksityiskohtien sujuvuus, palkkaharmonisoinnin toimeenpano ja tiedotus. Uudistuksen toimeenpano edellyttää myös henkilöstön tehtävärakenteiden kehittämistä sekä kattavaa täydennyskoulutusta.

JHL:n toimialajohtajan mukaan kestävän rahoituksen kannalta  myös valtionosuudet, verotus ja valinnanvapauteen liittyvät kysymykset pitää ratkaista mahdollisimman hyvän valmistelun kautta.

− Kilpailuvirasto on varoittanut valinnanvapauteen liittyvien kustannusten kasvusta samalla, kun palvelujen tarjonta sekä keskittyy että kohdistuu hyvin pärjäävälle kansanosalle, hän muistutti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat