Naisjärjestö pöyristyi: ”Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte?”

Naisasialiitto Unioni ottaa voimakkaasti kantaa Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen sanomisiin brittiläisen The Telegraph -lehden haastattelussa.

Koskimäen mukaan seksuaalinen häirintä (sexual harrassment) ja ulkona tapahtuvat raiskaukset (sexual assaults) ovat Suomessa uusi ilmiö. Koskimäen mielestä ilmiö olisi rantautunut Suomeen vasta viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden mukana.

Naisasialiitto Unioni muistuttaa Facebook-päivityksessä, että seksuaalista häirintää keskimäärin 5-vuotiaasta asti kokeneen suomalaisen naisen, poliisin omien tilastojen ja uhritutkimusten näkökulmasta väite on pöyristyttävä.

– Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte?

Naisasialiitto Unioni kertoo haluavansa lopun ”jo kuukausia jatkuneelle ylipuhumiselle ja ulkoamäärittelylle ja miljoonien Suomessa asuvien keskenään erilaisten naisten kokemien vakavien ongelmien välineellistämiselle”.

Naisten häirintäkokemuksia jaetaan Twitterissä tunnuksella #lääppijä.

– Mene ja jaa omasi. Nämä kokemukset ovat nyt käytävässä keskustelussa täysin näkymättömiä. Naisten ääni ei kuulu. Laitetaan se kuulumaan.

Naisasialiitto Unioni on poliittisesti sitoutumaton feministinen naisjärjestö. Se kertoo tavoitteekseen naisten aseman parantamisen ja sukupuolisyrjinnän poistamisen. Järjestö julkaisee Tulva-lehteä.

Tampereen kaupunginvaltuusto luopui ”Lex Veltosta” – päätöstä edelsi polveileva keskustelu

Kuva: Lehtikuva
Pertti "Veltto" Virtanen on perussuomalaisten varavaltuutttu Tampereella.

Tampereen kaupunginvaltuusto muutti maanantaina kaupungin hallintosääntöä niin, että valtuutetut saavat täyden kokouspalkkion osallistuttuaan tunnin ajan kaupunginvaltuuston kokouksiin. Palkkio ei enää puolitu varavaltuutetun kanssa, vaikka valtuutettu poistuisi kokouksesta ennen kolmen tunnin kokoustamista.

Tampereen kaupungin hallintosääntöön tehtiin taannoin uuden valtuustokauden myötä muutos. Sen mukaan valtuutettu ja varavaltuutettu jakavat palkkion, jos vähintään tunnin kokoustanut valtuutettu poistuu kokouksesta ennen kuin on osallistunut siihen kolme tuntia, ja jos hänen tilalleen saapuu varavaltuutettu.  Poissaoloa esteellisyyden vuoksi ei kuitenkaan noteerattu.

Tämä niin kutsutuksi ”Lex Veltoksi” nimitetty muutos johtui siitä, että edellisen valtuuston aikana perussuomalaisten valtuutettu Pertti ”Veltto” Virtanen poistui silmiinpistävän usein valtuuston kokouksista tunnin istumisen jälkeen.

Sen jälkeen hän ja hänen tilalleen tullut varavaltuutettu saivat molemmat täyden kokouspalkkion. ”Lex Veltto” eli hallintosäännön muutos merkitsi vastaavassa tilanteessa yhden täyden kokouspalkkion puolittamista valtuutetun ja varavaltuutetun kesken.

Viime kunnallisvaaleissa Virtanen putosi varavaltuutetuksi. Kaupunginvaltuutetut ilmeisesti luottavat, että Virtasen taktiikkaa ei enää kukaan muu uuden valtuuston jäsen toteuta. Niinpä myös palkkionmaksussa voidaan palata aikaisempaan käytäntöön. Kuitenkin niin, että valtuutetuilta edellytetään vähintäin tunnin osallistumista kokoukseen.

Eli vielä kerran: Jos valtuutetttu kokoustaa tunnin, jonka jälkeen hänen paikkansa ottaa varavaltuutettu, molemmat saavat kokonaisen kokouspalkkion.

Kaupunginvaltuuston siunaama muutos tulee voimaan vuoden alusta. Muutos koskee myös muita toimielimiä kuten kaupunginhallitusta ja lautakuntia. Muissa toimielimissä ei kuitenkaan sovelleta tunnin sääntöä. Näin ollen lautakunnan tai kaupunginhallituksen jäsen saa kokouspalkkionsa vaikkapa parinkymmenen minuutin kokoustamisen jälkeen.

Keskusteltiin ja äänestämäänkin päästiin

Osa valtuutetuista piti kyseistä muutosta vääränä. Näin siksi, että vajaa vuosi sitten tehdyn muutoksen peruminen näyttäisi kaupunkilaisten silmissä ainakin oudolta ellei peräti valtuutettujen ahneudelta.

Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola esitti, että palkkiosääntö palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi. Häntä kannatti muun muassa Sanna Marin (sd), joka katsoi, että kyseisistä asioista on päätetty huolellisen valmistelun jälkeen kerran valtuustokaudessa. Hän ei pitänyt suotavana, että juuri keväällä tehtyä päätöstä nyt muutettaisiin.

Torkkolan palautusesitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 44-21. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Äänestyspäätöksestä populismin hallitseva Torkkola esitti seuraavaksi koko hallintosäännön palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Sanna Marin totesi, että vaikka hän ei pitänyt hyvänä kolmen tunnin säännöstä luopumista, koko hallintosäännön palauttaminen ei kuitenkaan ollut järkevää.

– Hallintosääntö on muilta osiltaan tärkeää saada nyt voimaan.

Torkkola teki häviämänsä äänestyksen jälkeen uuden esityksen. Hän ehdotti, että hallintosääntö hyväksytään, mutta sen palkkioliite hylätään. Torkkola sai esitykselleen kannattajan puoluetoveristaan Ulla-Leena Alpista. Torkkolan kaupunkilaisia kosiskeleva esitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 45-10, kaksi tyhjää. Näin ”Lex Veltto” poistettiin hallintosäännöstä.

Liialle rahalle löytyy kyllä käyttöä

Muun muassa kehitysvammaisten eteen pitkään työtä tehnyt Aila Dündar-Järvinen (sd) hämmästeli asiasta noussutta keskustelua.

– Kummallista, ettei hallintosäännöstä päästä yksimielisyyteen. Jos joku kokee saavansa liikaa kokouspalkkioita, minulla on tiedossa useita osoitteita, jonne ylimääräisen rahan voi luovuttaa.

Kokouksessa pohdittiin myös sitä, kuinka monta minuuttia voi palaverista myöhästyä, saadakseen täyden kokouspalkkion.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva kertoi saanensa luvan varavaltuutettu Pertti Virtaselta kertoa, miksi Virtanen on poistunut kaupunginvaltuuston kokouksista niin pian kuin on.

Kalevan mukaan Virtanen kärsii kroonisesta sairaudesta, joka osaltaan selittää kokouksista poistumisen. Lisäksi hän on ollut jo edesmenneen äitinsä omaishoitaja. Epäilevien ihmisten maailmassa uskokoon ken tahtoo.

Kaleva sanoi, että ”Lex Veltto” tai ”Lex Virtanen” – nimitykset ovat syvästi loukanneet asianomaista.

Kaupunginvaltuuston ja sen valiokuntien jäsenten kokouspalkkio on 220 euroa. Sama summa maksetaan kaupunginhallituksen ja sen jaostojen jäsenille.

Lautakuntien ja niiden jaostojen jäsenten kokouspalkkio on 180 euroa, kuten myös johto- ja toimikuntien jäsenten.

 

Keskustelua aiheesta

Väkisin suudellut Teuvo Hakkarainen: ”Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti.”

Kuva: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kertoi perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen suudelleen häntä väkisin eduskunnassa torstaina. Asiasta uutisoi MTV maanantaina.

Hakkarainen häiriköi myös sinisten ryhmähuoneessa, kertoi Aamulehti. Lehden mukaan Hakkarainen muun muassa alkoi heitellä alkoholijuomia lattialle.

Hakkarainen kommentoi tapahtuneita myöhään maanantaina Facebook-sivuillaan.

”Olen kauhean pahoillani kaikesta tapahtuneesta. Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti. Puoli vuotta saattaa mennä vesilinjalla, mutta paineet purkautuvat juuri ennen istuntotaukoa. Eduskuntatyön olen onneksi hoitanut hyvin.”

Hakkarainen kirjoittaa satuttaneensa Veera Ruohoa ja loukanneensa häntä.

”Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran.”

Hakkarainen sanoo, ettei tällainen käytös ole hyväksyttävää millään muotoa.

”Olen itsekin menettänyt liikaa tämän ongelman takia. Ainoa ratkaisu on päästä irti alkoholista. Omin voimin se ei onnistu, joten haen siihen apua. Haluan hoitaa työni kunnialla.”

AVAINSANAT

Halla-aho lupailee IS:ssä seuraamuksia Hakkaraiselle – ”Ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa Ilta-Sanomissa, että puolueella ja eduskuntaryhmällä on kolme kurinpidollista vaihtoehtoa reagoida kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen viime torstaina.

Silminnäkijöiden mukaan Hakkarainen kävi puoliltaöin eduskunnan kuppilassa kovakouraisesti kiinni edustajakollegaansa, kokoomuksen Veera Ruohoon.

Halla-aho sanoo IS:lle, että tietää asiasta vain sen, mitä Hakkarainen on itse kertonut ja mitä on luettavissa lehdestä.

– Hän on kertonut, että hänellä on hyvin vähän muistikuvia tapauksesta, mutta siellä on muita ihmisiä, joiden kanssa Hakkarainen on oman kertomansa mukaan tästä asiasta puhunut. Hänen omakin käsityksensä perustuu osittain siihen, mitä hänelle ovat muut kertoneet.

Normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen.

Halla-ahon mukaan eduskuntaryhmän johto ja perussuomalaisten puolueen johto keskustelevat tällä viikolla, millaisia seuraamuksia Hakkaraiselle tulee.

– Emmeköhän me tästä viimeistään torstaina keskustele eduskuntaryhmän kokouksessa tai jo ennen sitä. Se on selvää, että kenenkään mielestä tällainen käytös ei ole hyväksyttävää, Halla-aho painottaa IS:n haastattelussa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan Hakkaraiselle voi seurata puolueen tai eduskuntaryhmän taholta kolmenlaisia kurinpidollisia seuraamuksia.

– Sääntöjen mukaan normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen. Hakkarainen ilmoittaa, ettei muista tapahtumista mitään, muttei se ei poista hänen vastuutaan siitä, että hänen ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään, Halla-aho korostaa lehden haastattelussa.

Li Andersson avautuu Teuvo Hakkaraisen käytöksestä: ”Kuulostaa päinvastoin siltä…”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on ottanut kantaa perussuomalaiten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen.

– Teuvo Hakkaraisen käytöksessä ei ole mitään hauskaa. Kuulostaa päinvastoin siltä, että edustaja humalassa on pahoinpidellyt ja ahdistellut kolleegansa, vaan muutama päivä sen jälkeen, kun eduskunta on puhunut häirinnän nollatoleranssin tärkeydestä. Nyt nähdään mitä se tarkoittaa, Li Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Muun muassa Ilta-Sanomat on tänään kertonut, että lehden tietojen mukaan Hakkarainen on suudellut väkisin kansanedustaja Veera Ruohoa (kok.) eduskunnan pikkujouluissa.

– Olen satuttanut kansanedustaja Veera Ruohoa ja loukannut häntä. Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran, Hakkarainen kirjoittaa itse Facebookissa.

Keskustelua aiheesta