Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Naisjärjestö pöyristyi: ”Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte?”

Naisasialiitto Unioni ottaa voimakkaasti kantaa Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen sanomisiin brittiläisen The Telegraph -lehden haastattelussa.

Koskimäen mukaan seksuaalinen häirintä (sexual harrassment) ja ulkona tapahtuvat raiskaukset (sexual assaults) ovat Suomessa uusi ilmiö. Koskimäen mielestä ilmiö olisi rantautunut Suomeen vasta viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden mukana.

Naisasialiitto Unioni muistuttaa Facebook-päivityksessä, että seksuaalista häirintää keskimäärin 5-vuotiaasta asti kokeneen suomalaisen naisen, poliisin omien tilastojen ja uhritutkimusten näkökulmasta väite on pöyristyttävä.

– Meillä onkin poliisille vain yksi kysymys: kuinka te kehtaatte?

Naisasialiitto Unioni kertoo haluavansa lopun ”jo kuukausia jatkuneelle ylipuhumiselle ja ulkoamäärittelylle ja miljoonien Suomessa asuvien keskenään erilaisten naisten kokemien vakavien ongelmien välineellistämiselle”.

Naisten häirintäkokemuksia jaetaan Twitterissä tunnuksella #lääppijä.

– Mene ja jaa omasi. Nämä kokemukset ovat nyt käytävässä keskustelussa täysin näkymättömiä. Naisten ääni ei kuulu. Laitetaan se kuulumaan.

Naisasialiitto Unioni on poliittisesti sitoutumaton feministinen naisjärjestö. Se kertoo tavoitteekseen naisten aseman parantamisen ja sukupuolisyrjinnän poistamisen. Järjestö julkaisee Tulva-lehteä.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Puoluesihteeri Antton Rönnholm: Ihmiset voivat ja heidän pitää luottaa itseensä, toisiinsa ja inhimillisyyteen

Antton Rönnholmin mukaan ihmisiin pitää luottaa.

Ihmisten itseluottamus on viime vuosina kärsinyt kolauksen, jos toisenkin. Tämä näkyy myös demareista. Ei ainoastaan Suomessa vaan ”globaalisti”.

– Ihmisten itseluottamus, luottamus yleensä ihmiseen ja inhimillisyyteen horjuvat. Ei luoteta varsinkaan muualta tuleviin, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo.

Rönnholm puhui lauantaina Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön järjestämässä tilaisuudessa.

Suomessa ihmisten itsetuntoa syö yleinen ilmapiiri, joka vaikeassa taloustilanteessa on kärjistynyt – leimannut työttömän ihmisen laiskaksi. Lisäksi valtaakäyttävät ajattelevat, että ihminen voidaan pakottaa töihin ja siten välttämään ”turhaa ravaamista” sote-palveluissa.

Rönnholm arvelee, että maassa vallitseva ilmapiiri ei suosi eikä luo uskoa tai luottamusta tulevaan. Siitä esimerkkinä aktiivimalli. Piiska, joka kuvaa epäluottamusta ihmiseen.

– Se rapistaa luottamusta myös laajemmin.

Puoluesihteerin mielestä epäluottamus on käännettävä luottamukseksi. Ihmiset on saatava uskomaan itseensä. Jos tässä onnistutaan, usko parempaan ruokkii ja kasvattaa itseään.

– Ihmiskuvan on muututtava tai sitä on muutettava. Jos luottamus ihmiseen menetetään, sitä on vaikea saada takaisin.

Ihmisiä pitää kuunnella

Rönnholmin mukaan SDP:n jäseniltä pitää kysyä, miten he viihtyvät puolueessa? Mitä he haluavat puolueessa tehdä?

Puoluesihteeri hymähtää, että kaikki SDP:n piirien toiminnanjohtajat eivät asiasta innostu, mutta sitä kannattaa kokeilla.

– Jos tämä lähestymistapa ei tuo mitään uutta, niin siitä voidaan luopua. On kuitenkin kyettävä mittaamaan tämän lähestymistavan vaikutukset.

Saman idean pohjalta esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmä voi Rönnholmin mielestä lähestyä kunnanvaltuutettuja. Miten valtuutetut voisivat hyötyä kansanedustajista ja päinvastoin.

Puoluesihteerin mukaan politiikasta sopii keskustella ja erilaisia mielipiteitäkin saa esittää. Riitely ei kuitenkaan ole tarpeen.

– Arvokas käyttäytyminen on arvokasta käyttäytymistä.

Keskustelu käännettävä kohti tulevaa

Rönnholmin mielestä sosialidemokraattien on aika lopettaa omaan napaan tuijottaminen. Keskustelua voi käydä muistakin aiheista kuin SDP:n omasta tilasta. Aiheista ei ole puutetta: kansainväliset asiat, talous, ympäristö…

– Kukaan ei jaksa kunnella ketään, joka puhuu vain itsestään.

Puoluesihteerin mukaan SDP on parantanut kulkuaan aloittamalla pohdiskelun tulevasta. Se tapahtuu kuuden pääteeman puitteissa. Niiden parissa puurtaa kolmisenkymmentä työryhmää. Posti on kilahtanut puolueen jäsenten tietokoneisiin.

– Etsimme vastauksia kysymyksiin, miltä Suomi näyttää vuonna 2030. Työryhmät miettivät, mitä haluamme. Kun se selviää, keksimme keinot, miten tavoitteisiin päästään.

Puoluesihteeri korostaa viestinnän tärkeyttä. Oman puolueen ihmisläheinen viesti on saatava perille. Tiedottamisessa pitää olla tunnetta, mutta sillä ei tarvitse herättää pelkoa.

– Aitoudella voi herättää luottamusta. Voi kertoa, että SDP merkitsee uskoa tulevaan, eikä kilpajuoksua kurjuuteen. Senkin voi sanoa, että meitä on paljon.

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Maakuntavaalit tulee – oletko valmis?

Aurinko paistoi, kun Harri Sandell kiirehti Kangasalle kertomaan Tampereella jo kertomaansa.

Aika osuvasti oli Tampereen sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö otsikoinut lauantai-iltapäivän tilaisuuden. Valmiina uuden tiedon vastaanottamiseen oli yllättävän pieni yleisö.

Pirkanmaan demarien toiminnanjohtajan Harri Sandellin viesti toki innosti paikalla olevan väen kekusteluun: Tuleva Pirkanmaan maakunta pyörittää sote-uudistuksineen 2,2 miljardin euron budjettia. Siis, montako nollaa numero yhden tai kahden taakse tuleekaan?

Sote-uudistusta on kehitelty iät ja ja ajat. Sen tarpeellisuutta ei kiistä – ainakaan poliittiset puolueet. Hallitus löysi ratkaisun, kun Keskusta sai maakuntansa ja Kokoomus valinnanvapautensa. Lopulliset päätökset asiasta pitää syntyä heinäkuun alkuun mennessä, muuten ollaan jälleen alkutekijöissä. Näin ainakin sanotaan.

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää lokakuun lopulla. Silloin valitaan maakuntavaltuustot, jotka käyttävät 18 maakunnassa ylintä päätösvaltaa. Ehdokkaita Pirkanmaalla saanee olla puoluetta kohden 118. Valtuusto on 79-paikkanen.

Sandellin mukaan valtuutetut ovat paljon vartijoina. Sote -asioiden ja -menojen lisäksi heille siirtyy myös muita tehtäviä elinkeino-, liikenne- ympäristö- sekä aluehallintovirastosta. Isoja kuntia kuten Tamperetta närästää, jos kaupungin ote työllisyyden hoidosta ja elinkeino- tai elinvoimapolitiikasta kirpoaa.

Tamperetta säästää kuitenkin kaupungin iso koko. Pienet kunnat ovat eri juttu. Kun kunnat eivät enää päätä omista palveluistaan, pienet kunnat oletettavasti kärsivät. Esimerkiksi pienen kunnan terveyspalvelut voidaan yhdistää naapurissa olevaan isompaa. Sen päättää maakunta. Näinhän on toki käynyt jo kuntaliitosten yhteydessä.

Kuntien työntekijöistä iso osa siirtyy maakuntien palkkalistoille. Jos kaikki menee hyvin, sillä ei suurta merkitystä liene? Työmatkat joillakin saattavat venyä – ja sietokyky.

Mistä säästöt?

Hallitus on uudistuksellaan ajanut takaa kolmen miljardin euron säästöjä. Mistä ne niistetään? Tavoitellaanko säästöillä pienempiä menoja kuin sote-uudistuksen käynnistymistä edeltävänä vuonna? Vai laskennallista säästöä  tulevien vuosien laskennallisista menoista? Huh!

Tilanne on maallikolle samanlainen kuin Tampereen kaupungin menojen hillinnässä. Menot saavat kasvaa (vain) 1-2 prosenttia, mutta menojen leikkaustarve on 40-50 miljoonaa euroa?

No, maakuntavaltuusto päättää ja -hallitus toteuttaa? Avuksi tulevat Sandellin mukaan 4- 6 valiokuntaa, johtokuntia ja yhtiöiden hallituksia. Poliitikkojen miehittämät valiokunnat järjestävät palvelut ja virkamiespainotteiset johtokunnat tuottavat. Lisäksi tulevat palveluita tuottavien yhtiöiden hallitukset.

Byrokratia kasvaa väistämättä.

Valiokuntiin kokeneita kettuja

Sandellin mukaan valiokunnat, joihin valitaan vain maakuntavaltuutettuja tai varavaltuutettuja, käsittelevät isoja asioita kuten – strategiaa.

Valiokunnissa puolueiden valiokuntavastaavien rooli on merkittävä. He pelaavat yhteen puolueidensa valtuusto- ja hallitusvastaavien kanssa – enemmän kuin kunnissa lautakuntavastaavat valtuusto- ja hallitusryhmien puheenjohtajien kanssa.

Toiminnanjohtajan mukaan ”valiokunnat voivat tehdä myös yhteistyötä, koska asiat menevät ristiin”.

– Jos järjestelmä ei toimi, on mahdollisuus sen korjaamiseen.

Kun kunnissa virkamiehet ovat ratkaisevassa asemassa esittelijöinä, maakunnissa valta tässä suhteessa siirtyy valiokunnille. Ne voivat tehdä samasta asiasta useampiakin esityksiä. Sandell viestittänee, että virkamiesvalta vähenee.

Koko järjestelmä muistuttaa Sandellin mukaan kuitenkin Tampereella kokeiltua ja kuopattua tilaaja-tuottaja -mallia.

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta