Lux Helsinki innosti pakkassäästä huolimatta – Yli puoli miljoonaa ihaili valotaidetta

Lauri Rotko
Lux Helsinki -valofestivaalilla nähtiin muun muassa tämä Maiju Salmenkiven valoteos.
Lauri Rotko
Lux Helsinki -valofestivaalilla nähtiin muun muassa tämä Maiju Salmenkiven valoteos.
Lauri Rotko
Lux Helsinki -valofestivaalilla nähtiin muun muassa tämä Maiju Salmenkiven valoteos.

Helsingissä sunnuntaina päättynyt valofestivaali Lux Helsinki keräsi Helsingin keskustaan yli puoli miljoonaa kävijää viiden päivän aikana. Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali koettiin nyt kahdeksatta kertaa.

Lux Helsingissä nähtiin eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä kotimaisten taiteilijoiden tilausteoksia. Taiteilijat Suomesta, Belgiasta, Kanadasta ja Rankasta toteuttivat tapahtumaan yhteensä kuusitoista valoteosta reitille Ateneumin taidemuseo, Senaatintori, Esplanadin puisto, Vanha kirkkopuisto ja Annankatu.

Visit Helsingin toiminnanjohtaja Tuulikki Becker kertoo, että erilaisilla tapahtumilla on suuri merkitys matkailulle ja ne ovat tärkeässä roolissa Helsingin kaupungin strategiassa.

– Lux Helsinki on talven vetonaula, ja tämän vuoden ennätysyleisö kertoo siitä, että kaupungin on tärkeää järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. Ne saavat seudun asukkaat liikkeelle ja tarjoavat kiinnostavaa ohjelmaa myös vierailijoille, Becker sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna valofestivaalin tavoitteena oli kehittää yleisön kävijäkokemusta selkiyttämällä reittiä ja parantamalla opastusta. Festivaali monipuolistui myös katuruoan, yhteistyöravintoloiden ja -kahviloiden sekä oheisohjelman myötä. Reitin varrella olevat kahvilat ja ravintolat olivat täynnä erityisesti viikonloppuna ja myös katuruoka maistui kävijöille pakkasesta huolimatta.

– Valon vetovoima on niin suuri, että pakkanenkaan ei pelota festivaaliyleisöämme! Kävijöiden palaute otettiin huomioon festivaalin kehittämisessä toimivammaksi ja olemme saaneet siitä paljon kiittävää palautetta. Näin kaamosaikaan valon tarve on suuri, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

Paloniemen mukaan Lux Helsinki kiinnostaa myös kansainvälisesti. Tänä vuonna festivaalilla vieraili johtajia muun muassa Lyonin, Mexico Cityn, Prahan, Tallinan ja Hildesheimin valofestivaaleilta.

– Kenties suomalaisia valoteoksia nähdään jatkossa kansainvälisillä festivaaleilla enemmänkin, Paloniemi sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat