Turva – Hymy

Asiantuntija: EU:n asema heikkenee, kun se ei elä kuten opettaa

EU:n olisi syytä elää kuten opettaa, voidakseen uskottavasti arvostella muiden maiden ihmisoikeusloukkauksia.

Ongelmat yhteisten perusarvojen noudattamisessa heikentävät Euroopan unionin asemaa globaaleilla pelikentillä, arvioi EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut asiantuntija.

– Perusarvot ovat kallio, jonka päälle Euroopan unioni on rakennettu, muistuttaa tutkimusjohtaja Steven Blockmans Brysselissä toimivasta CEPS-ajatuspajasta.

Blockmansin mukaan EU:n on vaikeampi saarnata ihmisoikeuksien ja muiden perusoikeuksien loukkauksista muille maille, kun se ei itse elä kuten opettaa.

Blockmans arvioi, että EU:n ulkopolitiikkaan on tullut realistisempi ote.

– Euroopan unioni on paljon tietoisempi sekä heikkenevästä asemastaan maailmassa että siitä, millaista kuvaa se antaa muille huonolla suoriutumisellaan oikeusvaltioperiaatteissa.

Perusarvojen tulkinnasta käydään EU:ssa kovaa kiistelyä. Unkarin ja Puolan johtajat ovat vastanneet kritiikkiin ilmoittamalla, että niiden harjoittamalla politiikalla on enemmistön tuki.

EU:n päähuoli on liittynyt siihen, että Unkarin ja Puolan hallitukset pyrkivät muuttamaan demokratian ja oikeusvaltion pelisääntöjä. EU:n tukemassa liberaalissa demokratiassa enemmistön pitäisi turvata sananvapaus ja riippumaton oikeuslaitos, joka on perusedellytys vähemmistöjen oikeuksien toteutumiselle.

Steven Blockmans ennakoi, että oikeusvaltiohuolet pysyvät tänä vuonna vahvasti EU:n agendalla. Unionin puheenjohtajamaana juuri aloittanut Hollanti on asettanut oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen yhdeksi päätavoitteekseen.

Asia on lähellä Hollannin sydäntä: maan hallintopääkaupunki Haag on kansainvälisen oikeuden keskus, jossa sijaitsee useita merkittäviä tuomioistuimia. Hollannin entinen ulkoministeri Frans Timmermans on nykyisin maan EU-komissaari, jonka vastuulla on oikeusvaltiokysymysten valvominen EU:ssa.

Keskustelua aiheesta

Nyt näyttää hyvältä! Suomalainen tähtiurheilija nappasi pallipaikan olympialaisten alla

Kuva: Lehtikuva

Mika Poutala ylsi kauden parhaaseensa pikaluistelun 1 000 metrin maailmancupissa, kun hän oli kolmas Saksan Erfurtissa kisatulla tonnilla. Edelle ehtivät vain hollantilaiset Kjeld Nuis ja Hein Otterspeer. Ajan 1.08,99 luistellut Poutala hävisi Nuisille 0,42 sekuntia ja Otterspeerille vain kolme sadasosaa.

Poutalan aiempi paras sija tämän kauden 1 000 metrillä tuli joulukuun alussa, kun hän oli viides Calgaryssä. Tämän päivän kolmossija nosti Poutalan maailmancupin pisteissä viidenneksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sauli Niinistö tyrmää hyytävän Stubb-väitteen IS:ssa: ”Se on puuta heinää”

Kuva: lehtikuva / timo heikkala

Presidentti Sauli Niinistö lyttää Ilta-Sanomien haastattelussa puheet siitä, että hän olisi ollut kokoomuksen edellisen puheenjohtajan Alexander Stubbin syrjäyttämisen takana.

– Se on puuta heinää. Yritin pysyä siitä hyvin hyvin eäällä, joskin tiesin tyytymättömyydestä kokoomuksessa. Mutta en lähde operoimaan tuollaisiin hommiin.

Samassa haastattelussa Niinistö palaa myös keskusteluun työttömiä patistavasta niin sanotusta aktiivimallista, jota on raippamalliksikin moitittu.

– Aktiivimallissa ihmistä yritetään aktivoida, ja on selvää, että ei voida pakottaa, että sinun on saatava töitä, jos ei ole töitä.

Niinistö sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää sitä, että hän presidenttinä olisi ylin toimija asiassa.

– En muista, että presidentin perään olisi aiemmin hudeltu, että vahvistit lait.

Niinistön mukaan ”ihan vilpittömästi ajattelevat ihmiset, kun näkevät muutaman kerran toistuvan, mieleen tulee, että miksi presidentti ei tässä asiassa tee jotain”.

– Se on, ei nyt tuhoisaa, mutta nakertaa mielestäni demokratiaa.

Niinistö pettyi vaalissa – 43 ääntä ei riittänyt voittoon Lahdesta

Kuva: Lehtikuva

Pankkiiri ja Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on valittu Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Hän sai puheenjohtajavaalissa 52 ääntä, kun Ville Niinistö sai 43 ja Mika Aaltonen neljä ääntä.

Uusi puheenjohtaja hoitaa tehtävää vuoden 2020 liittokokoukseen asti. Palloliiton edellinen puheenjohtaja, tehtävässä syksyllä 2012 aloittanut Pertti Alaja kuoli viime elokuussa.

Lahti korosti kampanjoinnissaan kokemustaan liikemaailmasta ja seurajohtamisesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kaksi sakkoa maksoivat Mäkäräiselle – silti viides sija

Kuva: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen sijoittui viidenneksi ampumahiihdon naisten maailmancupin takaa-ajokisassa Anterselvassa. Hän lähti kisaan 26:ntena. Voiton otti Saksan Laura Dahlmeier ennen Italian Dorothea Wiereriä ja Valko-Venäjän Daria Domratshevaa.

Mäkäräinen ampui kaksi sakkoa, molemmat ensimmäiseltä pystypaikalta. Hiihtoajoissa hän oli toiseksi nopein. Eroa voittajaan jäi minuutti ja 18,4 sekuntia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Herola hikoili itsensä pallille

Ilkka Herola on sijoittunut kolmanneksi yhdistetyn maailmancupin kisassa Chaux-Neuvessa. Kisan voitti Norjan Jan Schmid ja Japanin Akito Watabe oli toinen.

Kolmas sija on Herolan paras sijoitus tämän kauden maailmancupissa. Hän hävisi Schmidille 21,5 sekuntia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta