Skinnari huolestui huoltovarmuudesta – ”Kovilla pakkasilla olemme tuontisähkön varassa”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Kansanedustaja Ville Skinnari jätti maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomen huoltovarmuuden turvaamisesta. Hän muistuttaa tiedotteessaan, että kovien pakkasten aikaan Suomi on tuontisähkön varassa.

– Pienetkin poikkeamat sähkön saantiin naapurimaista voisivat johtaa ongelmiin sähkötehon riittävyydessä. Miten varaudumme siihen tilanteeseen, että tuontisähkön saannissa tulee ongelmia, Skinnari kysyy.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan riski sähkönkulutuksen lyhytaikaisiin rajoituksiin on kasvanut, Skinnari selvittää. Skinnari muistuttaa myös Ruotsin päätöksien vaikutuksista Suomeen.

– Ruotsista poistuu 2010-luvun loppuun mennessä neljän ydinvoimayksikön verran tuotantotehoa eli yhteensä 2 850 MW. Miten hallitus aikoo varmistaa, että Suomi ei ole jatkossa yhtä riippuvainen tuontisähköön sisältyvistä riskeistä, hän kysyy.

Skinnarin mukaan on huolestuttavaa Suomen huoltovarmuuden kannalta, että energia-alan yhteistuotantolaitoksien investointeja on lykätty, laitoksien kunto on rapautunut ja varavoimalat on tehty kannattamattamaksi ilman, että korvaavaa tuotantoa olisi rakennettu tilalle. Hän kysyykin, miten hallitus aikoo varmistaa Suomen energia-alan tuotantolaitosten kapasiteetin myös poikkeustilanteissa.

– Tuulivoima ei ole ratkaisu tammikuun pakkasilla, Skinnari linjaa.

– Miten hallitus aikoo edesauttaa huoltovarmuuden kannalta tärkeitä uusia investointeja, hän kysyy.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat