ehdokasmainos

”Jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin…” – Sipilän kryptinen kommentti ei auennut

Kuva: Lehtikuva
LKS 20151117 - Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää Pariisin terrori-iskuihin liittuvää tiedotustilaisuutta Helsingissä 14. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Instructions: STT:N JUTTUUN Sipilä perui ohjelmansa flunssan vuoksi
Juha Sipilän kommentti katupartioista herätti kummastusta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kummastelevat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ympäripyöreitä lausuntoja katupartioinnista.

Sipilä sanoi eilen Kouvolassa Ylen mukaan, että keskustelu on saanut ”ylisuuret mittasuhteet”. Poliisivaltuuksia kansalaispartiot eivät voi ottaa käsiinsä.

– Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin, Sipilä lausui.

Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa, ettei lasten kuljettamisella harrastuksiin ole mitään tekemistä rasististen katupartioiden kanssa.

– Nyt pääministerin pitäisi näyttää johtajuutta ja rohkeutta, ei höpistä, Arhinmäki sanoo.

Niinistön mielestä Sipilän puheet ovat niin kryptisiä (=salaperäisiä, arvoituksellisia), ettei niistä ota kukaan selvää.

Sipilä on Niinistön mukaan vaiennut, vaikka Suomi tarvitsee hallitukselta arvojohtajuutta.

”Meillä on vähän toinen käsitys” – Suomen ja Iranin suhde kehittyy, Syyriasta eri linjoilla

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
iran-sale
Presidentit Sauli Niinistö ja Hassan Ruhani keskustelivat muun muassa Iranin ihmisoikeuksista.

Halu kehittää Iranin ja Suomen kahdenvälisiä suhteita oli perussävel Iranin ja Suomen presidenttien historiallisessa tapaamisessa Teheranissa keskiviikkona. Kaupan edistämisen ohella puhuttiin kuitenkin myös politiikkaa eikä vaikeistakaan asioista vaiettu.

Presidentti Sauli Niinistö piti myönteisenä sitä, että hän oli puhunut presidentti Hassan Ruhanin kanssa paljon myös ihmisoikeuksista. Niinistön mukaan Iran vaikuttaa olevan valmis jatkamaan vuoropuhelua asiasta EU:n kanssa.

– Silloin on tarkoitus ottaa esille kuolemanrangaistus, josta mekin puhuimme, Niinistö kertoi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranissa teloitetaan vuosittain satoja ihmisiä, joista huomattava osa on tuomittu huumerikoksista. Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin arvostelun kohteena on myös ollut kidutus Iranin vankiloissa sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen syrjintä.

Niinistön mukaan myös mediavapaus on tärkeä kysymys. Rajoitukset näkyvät tältä osin muun muassa siinä, että Iranissa käydessä on turha yrittää pyrkiä Facebookiin tai Twitteriin.

En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle.

Toinen suuri teema keskusteluissa oli Lähi-idän kriisit ja erityisesti Iranin aktiivinen rooli niissä. Tilanne on ristiriitainen, sillä samalla kun Iran on lämmittänyt suhteita länteen, Syyriassa se on tukemassa eri osapuolta kuin esimerkiksi Eurooppa.

– Iran on todellakin tällä hetkellä tukemassa (presidentti Bashar al-) Assadin hallintoa. Heillä on täällä sitten oma käsityksensä siitä, mikä parasta olisi. Meillä on vähän toinen käsitys, Niinistö sanoi.

Toistaiseksi suojasää kuitenkin jatkuu, myös Suomen kanssa. Keskiviikon tapaamisessa allekirjoitettiin useita pöytäkirjoja yhteistyön kehittämisestä niin energia- kuin metsäalalla ja informaatioteknologiassa.

Erityisen tärkeä käytännön asia kaupan sujumiselle on molemminpuolinen sitoumus kehittää maksuliikennettä ja vientitakuita, joiden ongelmiin vierailun aikana toistuvasti palattiin.

Molemmat presidentit myös mainitsivat maiden välisten liikenneyhteyksien parantamisen. Joskus tulevaisuudessa Suomesta Iraniin ja takaisin pitäisi päästä niin Venäjän kautta junalla kuin myös suorilla lennoilla.

Ruhanin mukaan Suomen presidentin ja hänen mukanaan seuranneen liikemiesvaltuuskunnan vierailu on osoitus vahvasta tahdosta laajentaa kahden ystävällismielisen valtion välisiä suhteita.

– En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle, Ruhani sanoi.

Ruhanin tapaamisen jälkeen Niinistö tapasi myös Suomessa hiljattain vierailleen ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin. Kiireiseen iltapäivään oli mahdutettu käynnit myös parlamentin puhemiehen Ali Larijanin ja entisen presidentin Ali Akbar Hashemi Rafsanjanin luona.

Tapaamisia todistaneen paikallisen mediaväen määrästä päätellen Niinistön vierailu sai Iranissa hyvin laajan huomion.

Päivän kenties arvovaltaisin tapaaminen toteutui kuitenkin toimittajilta piilossa, kun Niinistö pistäytyi illansuussa Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein luona. Hänellä on käytännössä viimeinen sana maan asioissa.

”Tämä yleiskaava on ekologisesti kestävä” – Valtuusto ratkaisee Helsingin kehityksen suunnan

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Helsingin kaupunginvaltuusto aloitti tänään iltakuudelta historiallisen yleiskaavan käsittelyn. Sen hyväksymisestä on määrä äänestää vielä tänään.

Kaupunginhallituksen esitys on Helsingin keskeisten poliittisten ryhmien välillä neuvoteltu kompromissi, joka ohjaa kaupungin kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen.

Yleiskaava sisältää muun muassa kiisteltyjen Malmin lentokentän, kaupunkibulevardien ja keskuspuiston tulevaisuuden.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki korosti ryhmäpuheessa, että yleiskaava on Helsingin talous- ja työllisyyspolitiikan kova ydin. Hän muistutti, että muuttoliike on ollut selkeästi voimakkaampaa kuin edellisessä yleiskaavassa odotettiin: 600 000 asukkaan ennuste ylitetään noin 60 000:lla. Se vastaa Porin asukaslukua.

– En usko, että yleiskaavan olettamus, että Helsingissä on vuonna 2050 noin 860 000 asukasta, olevan ylimitoitettu, Pajamäki totesi.

Hänen mielestään kolmen elementin pitää toteutua tasapainoisesti, jotta Helsinki selviää rajusta väenlisäyksestä:

– Kaupungin on kyettävä ottamaan uusia isoja osayleiskaava-alueita asumisrakentamis- ja virkistyskäyttöön. Meidän on aloitettava viiveettä kaupunkiin johtavien moottoritiemäisten sisääntuloväylien bulevardisointi ja kolmantena elementtinä meidän on täydennysrakennettava, Pajamäki listasi.

Jos jokin elementti ei toteudu toivotusti, Pajamäki pelkää muiden elementtien kärsivän.

Hän arvioi, että täydennysrakentaminen on se vaikein asia.

– Se on periaatteessa helppoa ja kannatettavaa, mutta käytännössä raastavaa ja hidasta. Voi olla, että kaavassa on jo nyt epärealistisen paljon täydennysrakentamista.

Yleiskaava olettaa, että kaupungissa on 560 000 työpaikkaa vuonna 2050. Pajamäen mielestä yritysalueiden ja toimitilan säilyminen ja lisärakentamisen turvaaminen on  keskeistä helsinkiläisten työpaikkojen kannalta.

Hän muistuttaa, että yleiskaavatyön aikana on noussut usein esiin työpaikka-alueiden muuttaminen asumiseen.

– Sitä ei nyt tehdä. Tässä yleiskaavassa päädyttiin toiseen ratkaisuun ympäristösyistä.

Pajamäki korostaa, että yleiskaava on myös voimakkain väline pitämään asuntojen hinnat kohtuullisina.

– On varmistettava, että tänne on varaa tulla töihin. Ja samalla toki varmistetaan, että työvoimakustannukset ovat kohtuulliset yrityksille.

Työpaikkojen tulee olla hänen mukaansa myös helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä – mitä nykyinen liikenneverkko ei mahdollista. Tarvitaan siis muutos liikennejärjestelmässä.

– SDP on myös ympäristöpuolue ja tämä on ehkä paras päivä todistaa se, Pajamäki viestitti.

Hän korosti, että yleiskaava tekee autokaupungista jalankulkijan ja joukkoliikenteen kaupungin. Poikittaiset joukkoliikenneyhteydet myös paranevat merkittävästi.

– SDP allekirjoittaa nämä tavoitteet. Tämä yleiskaava on ekologisesti kestävä. Epäkorrektisti voisi sanoa, että yleiskaavan ympäristökritiikki perustuu vanhanaikaiseen luontosuhteeseen, jossa lennetään tunturihuvilalle Saariselälle ja kuutamohiihdetään Laanilaan, Pajamäki vertasi.

Pajamäki vetosi: ”Tämän kaavan hyväksymisellä Helsinki osoittaa, että sillä on metropolijärkeä sopeutua ilmastonmuutokseen.”

Hänen mukaansa yleiskaava edistää myös sosiaalista kestävyyttä. Mikäli yleiskaavan toteutus onnistuu, Euroopan ikärakenteeltaan vanhin pääkaupunki on jälleen täynnä työikäisiä ihmisiä.

– Pystymme edelleen tarjoamaan laadukkaat koulu- päiväkoti ja vanhustenhoitopalvelut sekä puuttua köyhyyteen.

Pajamäki varoitti, ettei kaikkea hyvää valmistelua pitäisi tuhota siksi, että ”jostakin yksityiskohdasta halutaan tehdä oman erinomaisuuden monumentti”.

– Tämä on se hetki, jolloin Helsinki voi toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi – tai olla toivottamatta.

Jyrki Kasvi hallituksen uudesta digihankkeesta: ”Poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven”

Kuva: Kari Hulkko
tyolomalla-hulkko

Hallitus linjasi strategiaistunnossaan maanantaina, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

Oikeusministeriö käynnistää selvityksen nettiäänestyksen käyttöönotosta. Nettivaalin kerrotaan tukevan hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on julkisten palveluiden digitalisointi.

IT-alan asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ei hallituksen kokeilulle lämpene.

– Se tuntuu olevan sellainen poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven päältä pois, hän sanoo.

Nykyisellä teknologialla nettiäänestyksen tekeminen luotettavaksi on Kasvin mukaan iso ongelma.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaliviranomaisten järjestelmiin murtautumiset on katsottu turvallisuuspoliittisiksi kysymykseksi, hän huomauttaa.

”Tarvitaanko lamppua, kun aurinko paistaa?”

Ilmeisesti esimerkiksi blockchain- eli lohkoketjuteknologialla olisi mahdollista tehdä vaalijärjestelmä, joka olisi luotettava ja johon ihmiset pystyisivät uskomaan.

– Edellyttäen, että ihmiset ymmärtävä matematiikan blockchainin taustalla, koska ihmisten pitää ymmärtää, miten järjestelmä toimii, että he voivat luottaa siihen, hän kuitenkin huomauttaa.

– Tämä on legitimiteetti-kysymys, sitten on kaikki tietoturvakysymykset, käytettävyyskysymykset ja vaalisalaisuus-kysymykset sen päälle, hän jatkaa.

Kasvi ei tarkoita tällä, että nettiäänestys olisi tulevaisuudessa mahdottomuus, mikäli tekniikka ja ihmisten tekninen yleissivistys paranee. Hän toistaa edelleen, että ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän tietotekniikan toiminnasta, jotta he voisivat luottaa siihen, että heidän äänensä kirjautuu järjestelmään ja että se lasketaan oikein. Nyt ei olla tällaisessa tilanteessa.

Niinpä Kasvin mielestä sähköisen äänestämisen selvittämiseen ei kannata tuhlata yhteiskunnan vähiä resursseja.

– Miksi tuhlata resursseja asioihin, jotka on aika moneen kertaan selvitetty maailmalla? Miksi selvittää itsestään selvää asiaa. Se on ihan sama kuin selvittäisi sitä, että tarvitaanko päivällä lamppuja, kun aurinko paistaa.

Kasvin mielestä sähköinen äänestäminen kuulostaa aina hirveän hyvältä idealta, muttei ole sitä. Hän on nykyisen äänestystavan kannalla.

– Tämä meidän vanha järjestelmä, niin vanhanaikainen kuin se onkin, se on nerokas. Se on luotu aikana, jolloin me emme luottaneet toisiimme, mutta meidän piti luottaa vaalitulokseen.

Jännitys lisääntymässä Itämerellä: ”Voimannäyttöä”, puolustusministeri tulkitsee

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
36640841

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää Venäjän taistelualusten siirtoa Itämerelle voimannäytteenä.

– Tulkitsisin, että Venäjä haluaa osoittaa, että se on kykenevä projisoimaan erilaista sotilaallista kykyä eri puolille maailmaa ja siten osoittaa olevansa globaali toimija, aivan niin kuin Neuvostoliitto aikoinaan oli, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Toinen syy voi ministerin mukaan olla Venäjän halu kokeilla niiden kulkua valtamerillä.

Useat sota-alusten liikkeisiin keskittyvät verkkosivustot kertovat, että Venäjä on siirtämässä kaksi nykyaikaista taistelualusta Itämerelle. Sevastopolista Krimiltä lähteneet korvetit Zelenyi Dol ja Serpuhov aloittivat matkansa kuun alussa.

Meillä oli ennakkotieto hyvissä ajoin ennen kuin laivat tänne tulevat.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan alusten siirto Itämerelle kertoo aktiivisuuden ja samalla jännityksen lisääntymisestä alueella.

– Tästä nyt on merkkejä ollut eri yhteyksissä aiemminkin ja tuolla lentoliikenteen piirissä jo vuoden ajan, hän sanoi eduskunnassa.

Sipilä sanoo, että laivojen siirto ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Se, että tällaista kalustoa on tulossa, niin siitä meillä oli ennakkotieto hyvissä ajoin ennen kuin laivat tänne tulevat.

Niinistön mielestä alukset eivät muuta Itämeren sotilaspoliittista turvallisuustilannetta, joka on ollut jo pidemmän aikaa kiristynyt.

– Tilanne on ollut kiristynyt jo Krimin valtauksesta lähtien, ei tässä mitään sinällään uutta ole.

Sekä Niinistö että Sipilä vakuuttavat, että suomalaisten ei ole tarpeen olla huolissaan alusten siirrosta.

Gallup: Persut nyt suomalaisten puolueinhokki – vihreät, keskusta ja demarit suosikkeja

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Perussuomalaiset ovat gallupin mukaan vähiten suosittu puolue.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon, Suomen Keskustaan ja SDP:hen. 45 prosenttia suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti Vihreään liittoon. Keskusta (41 %) puolestaan nauttii hieman suuremmasta kansalaisluottamuksesta kuin SDP (39 %).

Kaikkiaan 37 prosenttia ajattelee kokoomuksesta myönteisesti, vasemmistoliitosta jonkin verran harvempi (31%). Perussuomalaiset on tällä hetkellä suomalaisissa vähiten myönteisiä ajatuksia (22 %) herättävä poliittinen puolue.

Puolueisiin suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin, kokoomus toipunut kevään notkahduksesta

Jokaiseen kuuteen suurimpaan puolueeseen suhtaudutaan nyt myönteisemin kuin keväällä. Suurinta nousu on kokoomuksella. Nyt siihen suhtautuu myönteisesti kahdeksan prosenttiyksikköä useampi kuin huhtikuussa.

Puolue on saavuttanut takaisin viime talvena menettämänsä asemat.

Vihreiden luku on muuttunut neljä prosenttiyksikköä myönteisemmäksi. Keskustaan ja vasemmistoliitoon myönteisesti suhtautuvia on nyt kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä. Perussuomalaisia ja SDP:tä koskeva muutos on vähäisin, mutta plusmerkkinen (molemmat +1 prosenttiyksikköä).

Suomalaiset vieroksuvat ääriajattelua

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin yhdeksän käsitettä ja kysyttiin kuinka myönteisesti tai kielteisesti he suhtautuvat kuhunkin.

57 prosentilla on erittäin kielteinen kanta rasismiin. 22 prosenttia suhtautuu siihen melko kielteisesti. 51 prosentin käsitys äärioikeistosta on erittäin ja 17 prosentin näkemys melko negatiivinen. 46 prosenttia kansasta karsastaa äärivasemmistoa erittäin ja 24 prosenttia melko paljon.

Lisäksi enemmistö pitää anarkismia (73 %) ja islamismia (56 %) vähintään melko kielteisinä käsitteinä. Käytännössä joka toinen (49 %) suhtautuu samalla tavoin eläinaktivismiin.

Kiinnostus kuntavaaleja kohtaan hieman vähäisempää kuin edellisten kuntavaalien alla

Niukka enemmistö, 55 prosenttia kertoi käyvänsä varmasti äänestämässä tulevissa kuntavaaleissa. Todennäköisenä sitä pitää 26 prosenttia. Yhdeksän prosenttia arvelee, ettei todennäköisesti äänestä ja viisi prosenttia on siitä varma. Kuudella prosentilla ei ollut mielipidettä asiasta.

Vastaavana ajankohtana vuonna 2012 toteutetussa tutkimuksessa jonkin verran useampi (61 %) kuin nyt kertoi äänestävänsä varmasti tulevissa kuntavaaleissa. 26 prosenttia kertoi silloin äänestävänsä todennäköisesti.

Puoli vuotta sitten vain 51 prosenttia piti varmana, että äänestää kuntavaaleissa.

Omasta osallistumisestaan varmojen osuus vaihtelee väestöryhmittäin. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä todennäköisemmin hän kertoo äänestävänsä. Koulutetuimpiin ja eniten ansaitseviin talouksiin kuuluvista keskimääräistä useampi pitää varmana, että käy äänestämässä.

Saman totesi moni johtaja ja ylempi toimihenkilö, eläkeläinen sekä yrittäjä. Pääkaupunkiseutulaisista hieman suurempi osa kuin muualla asuvista kertoi äänestävänsä varmasti.

Suurimpien puolueiden kannattajista sosialidemokraatit (heistä 56 prosenttia kertoi äänestävänsä varmasti) ovat lähimpänä keskiarvokansalaista.

Kokoomuslaisista peräti 82 prosenttia sanoi varmasti käyvänsä äänestämässä. Vasemmistoliittolaisista 75 prosenttia lukeutuu samaan joukkoon, keskustalaisista (69 %) ja vihreistä (68 %) hieman harvempi. 42 prosenttia perussuomalaisista kertoi varmasti äänestävänsä kuntavaaleissa.

Kantar TNS Oy (entinen TNS Gallup Oy) on toteuttanut tutkimuksen 30.9. – 11.10.2016. Tutkimus on toteutettu GallupForumissa. Haastateltu joukko edustaa maamme 15 – 74 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. ahvenanmaalaiset). Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 261. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.