ehdokasmainos

Demarinuorilta ehdotuksia maahanmuuttopolitiikkaan – ”Pragmaattisia ratkaisuja sydän paikallaan”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
23621731974_1b4019d706_k
Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen on harmissaan siitä, että asiallinen keskustelu jää ennakkoluulojen, huhupuheiden ja väärän tiedon alle.

Demarinuoret haluavat osallistua pakolaiskriisin synnyttämään keskusteluun maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi. Demarinuorten puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen luonnehtii kannanotossaan Suomen joutuvan muun Euroopan tavoin tarkastelemaan uudelleen pakolais- ja turvapaikkapolitiikan käytänteitään.

– Kansalliset toimintatavat ja rakenteet on saatava vastaamaan nykyistä paremmin niitä haasteita, jotka muuttunut toimintaympäristö meille asettaa. Samalla tarvitsemme entistä enemmän yhteistyötä ja yhteisiä pelisääntöjä muiden maiden kanssa, Räsänen linjaa.

Räsäsen mukaan järkevä kansallinen keskustelu maahanmuuttopolitiikasta näyttää nyt olevan erityisen vaikeaa.

– Ratkaisujen etsiminen, ongelmien ratkaiseminen ja lieveilmiöiden ennaltaehkäisy jäävät valitettavasti kovaäänisen vähemmistön ennakkoluulojen, huhupuheiden ja väärän tiedon alle. Tässä tilanteessa emme voi olla sinisilmäisiä, mutta emme voi myöskään tuomita apua tarvitsevia muutamien yksilöiden virheiden takia, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan ratkaisuja tarvitaan, eikä vastuu tilanteen hallinnasta katso puoluerajoja. Helppoja ratkaisuja ei Räsäsen mukaan ole, mutta yksi asia on selvä: hädänalaisia tulee auttaa aina.

– Demarinuoret haluaa korostaa, että vaikka ratkaisujen on oltava pragmaattisia, on sydämen oltava samalla paikoillaan, Räsänen sanoo.

Räsänen painottaa, että koko Euroopan laajuisilla ratkaisuilla ja toimenpiteillä tulee puuttua kriisien juurisyihin niiden syntyalueilla.

– Näistä haasteista kyllä selviämme, kun muistamme jokainen elää ihmisiksi, Räsänen sanoo.

Kymmenen kohdan lista

Demarinuoret antavat kymmenen konkreettista ehdotusta maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi ja avuksi pakolaiskriisiin. Ehdotukset vievät Demarinuorten mukaan kohti hallitumpaa maahanmuuttopolitiikkaa. Ne kuuluvat näin:

  1. EU tarvitsee yhteisen maahanmuuttopolitiikan
  2. Pakolaisleirien olosuhteita on kehitettävä lisäresursoinnilla
  3. Kotouttamismenojen huomioimatta jättäminen EU:n alijäämämenettelyssä
  4. Tukea kunnille, jotka sitoutuvat jo etukäteen antamaan kuntapaikan turvapaikan saaneelle
  5. Vauhtia turvapaikanhakijoiden työllistymiseen
  6. Ehkäistään kaksien työmarkkinoiden syntyä
  7. Sosiaalisen pääoman vahvistaminen osana kotouttamisprosessia
  8. Sisäisen turvallisuuden resurssit on turvattava
  9. Vihakirjoittelu ja -teot hallintaan
  10. Palautuskäytänteet kuntoon

Tarkemmat tiedot siitä, mitä näillä kohdilla tarkoitetaan tarkoitetaan, voit lukea Demarinuorten sivuilta.

Kuntapäättäjät Ylelle: Suurten kuntien talous taantuu uudistusten vuoksi – Ministeri huolissaan pikemminkin pienistä kunnista

Kuva: Johannes Ijäs
FullSizeRender9

Yle julkaisi tänään tuloksia kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille lähettämäänsä mielipidetiedusteluun.

Siinä kuntavaikuttajat arvioivat sote- ja maakuntauudistusten toimeenpanon vaikutuksia kotikuntiinsa. Yli puolet vastaajista (55 prosenttia) arvioi palvelujen kunnassaan heikkenevän muutosten seurauksena.

Tätä ennakoivat etenkin vasemmistoliittoa ja sosialidemokraatteja edustavat vastaajat, joista yli 70 prosenttia ennusti palvelujen heikkenevän. Yllättäen maakuntamallia ajavaa keskustaakin edustavista 45 prosenttia arvioi oman kuntansa palveluiden heikkenevän.

Kuntien huippuvaikuttajista 45 prosenttia uskoo myös, että kotikunnan taloudellinen tila heikkenee. Mitä suurempaa kuntaa kyselyyn vastaaja edustaa, sitä yleisemmin hän uskoo kunnan talouden heikkenevän.

”Mikseivät pärjäisi?”

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) toteaa Demokraatille ymmärtävänsä huolet, jotka liittyvät talouden ja palvelujen tilaan.

– Se on minusta aivan luonnollista.

Kun keskustalaisistakin miltei puolet arvioi palvelujen heikkenevän, viesti ei ole mennyt omille perille. Mitä ajattelette siitä?

– Totta kai huoli palveluiden säilymisestä on ollut vuosien ajan. Vaikka meillä ei olisi sote- tai maakuntauudistusta, niin varmasti se huoli olisi todennäköisesti samaa tasoa.

Onko se vain huoli vai pitäisikö siihen suhtautua vähän vakavammin kuin huolena?

– Tietysti. Jos ajatellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä, niin tässähän nimenomaan halutaan turvata sitä leveämmillä hartioilla. Jos miettii yksittäistä kuntaa, se on monelta osin tämän järjestämiseen veropohjaltaan ja rahoitukseltaan liian kapealla pohjalla. Tässähän nimenomaan halutaan parantaa. Mutta totta kai, tiedottamistakin on tehtävä paremmin. Nämä (maakuntiin liittyvä lainsäädäntö) eivät ole vielä voimassa, tämä prosessi on vielä kesken.

Suurten kuntien taloushuolet eivät vaikuta saavan Vehviläiseltä kovin suurta ymmärtämystä.

– Sitä minä en oikein tiedä, miten se vaikuttaa suoraan talouteen. Pienten kuntien kohdalta minä sen ymmärränkin ehkä enemmän, mutta en minä oikein ehkä ymmärrä suurten.

Eli suuret pärjäävät?

– Mikseivät pärjäisi, mutta talouskasvu ja työllisyys on kaikesta tärkein asia. Se on sitä oka paikassa, olipa suuri tai pieni kunta, Anu Vehviläinen sanoo Demokraatille.

Pelkkä äänestäminen ei riitä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen taustoitti tänään mediaa Tulevaisuuden kunta -reformista ja puhui tämän jälkeen Tulevaisuuden kunta -reformin sidosryhmätilaisuudessa.

Viime vuonna asetettiin parlamentaarinen työryhmä pohtimaan tulevaisuuden kunnan visiota. Ryhmän katse on vuosissa 2019–2030. Parlamentaarisen työryhmän rinnalla toimii asiantuntijatyöryhmä. Ryhmistä on luvassa vähintäänkin alustavaa tietoa ensi vuoden alussa.

Vehviläisen mukaan paineita saattaa tulla myös juuri uudistetun kuntalain rukkaamiseksi jälleen.

Vehviläinen painotti, ettei tulevaisuuden kunnassa riitä se, että ihmiset käyvät neljän vuoden välein äänestämässä.

– Sen lisäksi mitä laki määrää, kunta voi aina itse olla iderikas ja aloitteellinen kansalaisten ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Missään ei kielletä sitä, että kuntalaisia kuultaisiin paremmin tai annettaisiin heille tai järjestöille enemmän mahdolllisuuksia olla toteuttamassa visiota ja arkipäivän asioita.

Jos ei kunnalla ole selkeää visiota, se on Vehviläisen mukaan melkein kuin menneisyyden kunta.

Moni miettii, lähteekö ehdokkaaksi kuntavaaleihin vai maakuntavaaleihin vai molempiin. Vehviläisen oma viesti ainakin meneillään olevaan murrosvaiheeseen on se, että ehdolla kannattaa olla molemmissa vaaleissa, kuntavaaleissa 2017 ja maakuntavaaleissa 2018.

Kun seuraavan kerran vaalit ovat samaan aikaan 2021, pohdintaa siitä, kumpaan kannattaa osallistua, kannattaa sen sijaan harjoittaa.

– Tämä oli vähän pilke silmäkulmassa sanottu, mutta sanoisin, että siinä tilanteessa kun tehdään ihan uutta ja monet asiat ovat murroksessa, en pidä ollenkaan huonona, että samoja päättäjiä on siellä kunnanvaltuustoissa ja myös maakuntavaltuustoissa.

Anu Vehviläinen itse ei aio olla kunta- eikä maakuntavaaleissa ehdolla vaan keskittyy ministerin työhön ja reformien läpiviemiseen.

Zyskowiczin unelmahöttö-puheista suivaantunut keskustan kansanedustaja: Hän pelkää

Perustulo ei sovi monen kokoomuslaisen ideologiaan, sanoo keskustan Mikko Kärnä.

Hallituksen esitys perustulokokeiluksi sai eilisessä lähetekeskustelussa osakseen paljon kritiikkiä erityisesti kokoomuksen ja SDP:n taholta, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä katsoo tiedotteessaan.

Hän hämmästelee erityisesti kokoomuksennkansanedustajan Ben Zyskowiczin näkemyksiä perustulokokeilusta.

– Zyskowicz meni kritiikissään jopa niin pitkälle, että väitti ettei hallitus itsekään usko omaan esitykseensä ja puhui perustulokokeilusta ”unelmahöttönä”. On hämmentävää, että tällaista suppeaakin kokeilua vastustetaan näin voimakkaasti.

Kärnä selittää Zyskowiczin reaktiota pelolla.

– Zyskowiczin puheista paistaakin läpi pelko siitä, että kokeilu tuottaa sellaista tietoa, joka puoltaa täydellisen perustulon käyttöönottoa. Tämä ei monen kokoomuslaisen ideologiaan sovi.

Kärnä sanoo pitävänsä paradoksaalisena, että kokoomus saa ehkäpä eniten tukea vastustukselleen SDP:stä.

– Demarien vastustus on yhtä lailla ideologista, mutta se kumpuaa eri syistä ja puolueen läheisistä kytköksistä palkansaajajärjestöihin. Perustuloa vastustetaan, koska sen myötä työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä mullistaisi työmarkkinat ja lisäisi erilaisia väliaikaisia, määräaikaisia ja osa-aikaisia työsuhteita. Lisäksi itsensä työllistäminen ja yrittäminen lisääntyisivät. Tämä ei tietenkään demareille käy, koska se vähentäisi ammattiyhdistysliikkeiden valtaa, Kärnä sanoo.

– Sosiaaliturvaa ja perustuloa on kehitettävä ihmisten tarpeet ja arki edellä, kannustinloukkuja ja byrokratiaa purkaen. Hallituksen käynnistämä perustulokokeilu vastaa kaikkeen tähän. Sen perimmäinen tavoite on löytää lisää keinoja työssäkäynnin lisäämiseen ja useat tutkijat ovat kiitelleet kokeilua. Mikään ideologia ei saa estää työn ja toimeliaisuuden lisäämistä, hän jatkaa.

STT kertoi eilen SDP:n ja vihreiden katsoneen lähetekeskustelussa, että perustulokokeiluun tulisi ottaa työttömien lisäksi itsensä työllistäjiä ja pienituloisia palkansaajia. He pitivät tärkeänä myös sitä, että hallitus ottaisi kokeiluun mukaan kansallisen tulorekisterin, jonka avulla verotustiedot olisivat saatavilla kokeilussa.

– Kuka tahansa yhteiskuntatieteilijä voi kertoa, että jos otoskoko on 2 000 henkilöä, ei kokeilu voi tuottaa kestävää ja koko väestöön sovellettavaa tulosta, jonka pohjalta voisi lainsäädännössä edetä, painotti esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

Akavalaiset ovat tyytymättömiä te-toimistojen palveluihin

Kuva: Kari Hulkko
työvoimatoimisto

Akavalaiset ovat erittäin tyytymättömiä työ- ja elinkeinotoimistojen palveluihin, kertoo Akavan teettämä kysely. Jopa 56 prosenttia vastaajista on erittäin tai melko tyytymätön te-toimiston palvelun tehokkuuteen.

Toimistojen asiantuntijuuteen on erittäin tai melko tyytymätön puolet vastaajista. Lähes puolet vastanneista koki myös, että palveluja ei saa riittävän nopeasti.

– Vain 11 prosenttia akavalaisista oli sitä mieltä, että te-toimistojen palvelut kykenevät auttamaan heidän tavoitteidensa jäsentämisessä, asiantuntija Tomi Husa kertoo tiedotteessa.

Vain noin kuudesosa vastaajista koki saaneensa apua tavoitteidensa saavuttamisessa. Akava teetti kyselyn TNS-Gallupilla syyskuussa. Kyselyyn vastasi 999 akavalaista ja 1 001 muuta vastaajaa.

AVAINSANAT

”Vanhuspalveluiden hoitoketju hajonnut silpuksi” – JHL:n puheenjohtaja vaatii kotihoitokeskeisyyden rinnalle uusia malleja

Kuva: Jari Soini
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine .

Hoitoketju vanhuspalveluissa on hajonnut silpuksi, herättelee ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Hän kannustaa korjaamaan hoitoketjua muun muassa karsimalla ammattiryhmien välisiä hierarkkisia työnjakoja. Näin voidaan todella parantaa ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua.

– Tarvitaan uskallusta uuteen, sillä nykyinen malli ei toimi hyvin.

Suunta vanhuspalveluissa on kohti kotihoidon tuntuvaa lisäämistä. Haasteet ovat suuret, kun resursseja ei kuitenkaan lisätä, Niemi-Laine toteaa.

– Kotihoitoon tulee yhä enemmän myös päihde- ja mielenterveysasiakkaita.

– Lisäksi meneillään oleva ensihoidon ja sairaalaverkoston rakenteiden uudistaminen asettaa entistä enemmän paineita kotihoidon ja erityisesti koko palveluketjun sujuvuudelle.

Kotona hoidetaan yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Riskinä on, että kotona yksin asuvat huonokuntoiset ikäihmiset eriytyvät muusta yhteiskunnasta.

– Heille viedään erillisiä palveluita kotiin, mutta kotihoidon kokonaisuudesta on irrotettu monet osallisuuteen tai omatoimisuuteen kannustavat palvelut.

– Näyttää siltä, että kotihoidossa vähimmäistasoksi asettuu perushoito.

Näin ei saa Niemi-Laineen mukaan käydä, vaan kotihoidon pitää tarkoittaa palvelukattausta, joka ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena.

– Erityisesti kuntoutus osana arjen toimintaa tulisi tehdä mahdolliseksi. Tämä edellyttää lisää resursseja sekä moniammatillista osaamista.

Nyt tarvitaan perhehoidon ja omaishoidon edellytysten monipuolista kehittämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää parhaillaan ikäihmisten kotihoitoa kärkihankkeena. Tavoitteena on palvelujen sisältöremontti, jolta Niemi-Laine odottaa paljon.

– Kotihoitokeskeisyyden rinnalle on nostettava uusia malleja, joilla ikäihmisten omatoimisuutta edistetään. Näin mahdollisesti kyetään lykkäämään raskaamman hoidon tarvetta.

– Nyt tarvitaan perhehoidon ja omaishoidon edellytysten monipuolista kehittämistä. Parantamisen paikkoja löytyy muun muassa perhehoitokorvauksista ja työssäkäyvien mahdollisuudesta toimia omaishoitajana.

Vuonna 2014 kolmannes kaikista ikäihmisten palveluissa toimivasta henkilöstöstä työskenteli kotihoidossa. Suurin osa oli lähi- ja perushoitajia. Sairaanhoitajia ja kodinhoitajia oli molempia yksi kymmenestä. Hoiva-avustajia ja kuntoutushenkilöstöä oli vähän.

Puheenjohtaja Niemi-Laine tutustui Helsingin kaupungin keskisen kotihoidon työhön keskiviikkona.

Jaakonsaari varoittaa: ”Iso-Britannia muokkaa itsestään houkuttelevan veroparatiisin EU:n kylkeen”

Liisa Jaakonsaari pitää komission uutta esitystä tervetulleena.

Euroopan komissio esitti tiistana pitkään odotetun uuden ehdotuksen yhteisen yhdistetyn yhtiöveropohjan luomiseksi (CCTB). Komission suunnitelma yritysten verottamisesta sisämarkkinoilla on jaettu kahteen vaiheeseen, koska jäsenmaat ovat olleet kykenemättömiä sopimaan yhteisistä veronkierron vastaisista toimista.

Esityksen ensimmäinen osa sisältää ehdotuksen yhteisestä veropohjasta, jonka puitteissa yrityksille luodaan yhteinen säännöstö veronalaisten voittojen laskemiseksi koko EU:ssa.

Yritysten on vastedes jätettävä yksi veroilmoitus kaikesta EU:ssa harjoittamasta toiminnastaan. Soveltamisala on kuitenkin varsin suppea koska säännöstö on pakollinen vain suuryrityksille, joiden tulot ylittävät 750 miljoonaa euroa vuodessa.

– Brexitin myötä on todellinen vaara, että Iso-Britannia muokkaa itsestään uuden houkuttelevan veroparatiisin EU:n kylkeen. EU-maiden tulee nyt sopia yhteisistä verokäytännöistä sisämarkkinoilla sekä puuttua EU-maiden ja muiden maiden erilaisen verokohtelun aiheuttamaan ongelmaan, SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari korostaa.

Pakettiin kuuluu myös kaksi muuta ehdotusta, joiden avulla pyritään poistamaan kaksinkertaisen verotuksen ongelma sekä estämään yritysten veronkiertoa.

Suuryritysten harrastama veroshoppailu vääristää sisämarkkinoita ja syö pk-yritysten kilpailukykyä.

EU:n jäsenmaat sekä EU:n ulkopuoliset maat soveltavat erilaisia verosääntöjä erilaisten tulojen tai yhtiömuotojen osalta, joita suuryritykset hyödyntävät välttämällä veronmaksun useammassa maassa samanaikaisesti.

– Suuryritysten harrastama veroshoppailu vääristää sisämarkkinoita ja syö pk-yritysten kilpailukykyä. Suuryritykset hyödyntävät eri maiden verosääntöjen eroavaisuuksia ja välttävät veronmaksun useassa maassa samanaikaisesti, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaaren mukaan komission uusi esitys on tervetullut, mutta todellinen vaikutus jää vähäiseksi, jos säännöt koskevat vain kaikkein suurimpia kansainvälisiä yrityksiä.

Seuraavaksi komissiolta odotetaan esitystä EU-maiden yhteisöveropohjan yhdistämistä, joka vähentäisi EU-maiden välistä verokilpailua mutta on jäsenmaille haastava asia sopia.

Yhdistetyn yhteisöveropohjan myötä suuryritysten koko EU:n kattavalle liikevaihdolle lasketaan kokonaisnettovoitto tai nettotappio, jonka mukaan verotus toteutuisi. Jäsenmaat saisivat kukin osansa yhteisistä verotuloista jakokaavan mukaan.