ehdokasmainos

Pohjoismaiset demarit ja ay-liike: Oikeisto on väärässä purkaessaan pohjoismaista mallia

Kuva: Kari Hulkko
verkkoon-rinne-pasta
Viime keväänä Samakin puheenjohtaja, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kiersi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa kampanjoimassa ovelta ovelle.

Pohjoismaisen poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen yhteistyöjärjestö Samak on huolissaan siitä, millaiseen suuntaan oikeisto on Pohjoismaita viemässä. Samakin mukaan oikeisto haluaa purkaa pohjoismaisen mallin, vaikka ekonomistit ympäri maailmaa ovat ihailleet Pohjoismaiden kykyä selviytyä globalisaatiosta.

– Kuten oikeisto oli väärässä aiemmin, niin se on nytkin. Juuri pohjoismaisen mallin avulla me selviämme paremmin kuin muut. Työväenliikkeen periaatteet – vapaus, tasa-arvo, yhteisöllisyys ja ahkera työ – ovat tärkeämpiä kuin pitkiin aikoihin, Samak linjaa kannanotossaan.

Samak muistuttaa, ettei nyt eletä ensimmäistä aikaa, jolloin Pohjoismaiden vahvat perusarvot, jotka perustuvat työväen- ja ammattiyhdistysliikkeen tekemälle työlle, haastetaan. Noin 25 vuotta sitten koettiin murros, joka muutti maailmantalouden toimintakenttää ja toi muun muassa halvan työvoiman maat markkinoille.

– Aivan kuten globalisaation käynnistyessä vauhdilla 25 vuotta sitten, on oikeisto taas sitä mieltä, ettei enää ole mahdollista pitää yllä korkeaa hyvinvointia ja että meidän pitää sen sijaan hyväksyä matalapalkkaiset, yksinkertaiset työt, Samak kertaa.

Samak korostaa, että aivan kuten silloinkin tehtiin, myös tänä päivänä on syytä valita osaamislinja matalapalkkalinjan sijaan.

– Jos annamme periksi houkutukselle matalammista palkoista, määräaikaisten töiden lisääntymiselle ja hyvinvoinnin laskulle, tulee Pohjola muuttumaan alueeksi, jossa elintaso laskee voimakkaasti, jossa muutamilla harvoilla on paljon ja jossa monet jumittuvat matalapalkkatöihin. Maat kokisivat menetyksiä tuottavuudessa, muuntautumis- ja kilpailukyvyssä, kannanotossa painotetaan.

Samakin vuonna 2012 käynnistämässä projektissa työstetään pohjoismaista mallia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Nordmod2030-projekti korostaa pohjoismaisen mallin kolmea peruspilaria: vastuullista talouspolitiikkaa, kattavia turvaverkkoja sekä hyvin organisoitua ja ihmisarvoista työelämää.

– Meidän on huolehdittava ja kehitettävä näitä, ei ajettava alas niitä. Eikä vähiten ajassa ilmenevien nopeiden muutosten ja kriisien vuoksi, kannanotossa sanotaan.

Samak kokoontuu Tukholmassa

Samak kokoontuu vuosikokoukseensa tänään ja huomenna Tukholmassa. Samakiin kuuluvat Pohjoismaiden viisi sosialidemokraattista puoluetta sekä ammatilliset keskusjärjestöt, kuten SAK, ja jäsenjärjestöt Grönlannista, Färsaarilta ja Ahvenanmaalta.

Samakin puheenjohtajana toimii Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä Periscopen kautta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu kokouksessa huomenna kello 10.30.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Lisää draamaa keskustassa – Pekkarinen: ”Eduskuntaryhmän selvä enemmistö halusi minut ministeriksi”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
– Sain tästä valtavan poliittisen pääoman, kaiken kokenut politiikan konkari Mauri Pekkarinen sanoo.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen sanoo, että keskustan eduskuntaryhmän selvä enemmistö halusi hänet uudeksi elinkeinoministeriksi.

Hänen mukaansa puoluehallituksen tuki pääministeri Juha Sipilän ehdokkaalle Mika Lintilälle ratkaisi kuitenkin tämän voiton. Äänestys Lintilän ja Pekkarisen välillä päättyi täpärästi 37–33.

Pekkarisen mukaan hän ei alun perin halunnut lähteä ministerikilpaan, koska Sipilä ei häntä tehtävään esittänyt. Pekkarinen kertoo kuitenkin saaneensa eilisiltana viestiä useilta keskustan kansanedustajilta, että hänen täytyy olla vastaehdokkaana.

Pekkarinen soitti aamulla Sipilälle ja kysyi, onko tällä jotain asiaa vastaan. Sipilällä ei ollut.

Pekkarinen päätti lähteä vastaehdokkaaksi tuntia ennen keskustan aamuyhdeksältä alkanutta puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamenttiryhmän yhteiskokousta, jossa ministerivalinta tehtiin.

Hän yllättyi, kuinka tiukaksi äänestys meni.

– Puoluehallituksessa, jota en tunne, oli vahva periaate, että puoluejohtoa ja nimenomaan puheenjohtajan esitystä tuetaan. Erittäin monet lähtivät tästä, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen päätti lähteä vastaehdokkaaksi vain tuntia ennen tänään aamuyhdeksältä alkanutta ratkaisevaa kokousta.

Lintilällä ei ole aiempaa ministerikokemusta. Pekkarinen on ollut ministeri viidessä eri hallituksessa ja kahdesti elinkeinoministeri.

Pekkarinen ei halunnut arvioida, oliko vastalause Sipilälle, että niin monet eivät tukeneet tämän ehdokasta.

Pekkarinen kertoi olevansa äänestyksen jälkeen hyvällä mielellä.

– Sain tästä valtavan poliittisen pääoman.

Riku Roslund

Draamaa keskustassa, tiukka äänestys ministeristä – Olli Rehn vetosi vaalisalaisuuteen

Kuva: Johannes Ijäs
IMG_0630

Mika Lintilä, 50, Keski-Pohjanmaan Toholammilta on valittu ensi vuoden alusta Suomen uudeksi elinkeinoministeriksi.

Pääministeri Juha Sipilän ehdokas Lintilä voitti äänestyksessä varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarisen äänin 37–33. Vastaehdotuksen Sipilän esitykseen teki Pekkarisen keskisuomalainen edustajakollega Aila Paloniemi.

– Oli tiedossa etukäteen, että tänään äänestetään. Se kertoo siitä, että keskusta on demokraattinen kansanliike, jossa äänestetään silloin, kun on äänestämisen paikka, pääministeri Juha Sipilä sanoi medialle tuoreeltaan.

Sipilän mukaan äänestystä ei voida tulkita epäluottamuslauseeksi häntä itseään kohtaan.

– Tästä keskusteltiin etukäteen ja kysyttiin suorastaan lupaa, miten koen sen, jos äänestys tulee. Sanoin, että se kuuluu demokratiaan ja siitä vaan, Sipilä sanoi.

Vielä vuodenvaihteeseen elinkeinoministerinä jatkava Olli Rehn kommentoi Demokraatille seuraajaansa seuraavasti:

– Pätevä ja osaava kaveri. Mika on vetänyt keskustan talous- ja verotyöryhmää vuosikausia ja ollut muotoilemassa keskustan ja myös hallituksen talous- ja veropolitiikkaa. Hänellä on myöskin erittäin hyvät suhteet työmarkkinajärjestöihin, mikä on tärkeä tässä tehtävässä, Rehn sanoi.

Luonnollisesti äänestitte häntä?

– Meillä on vaalisalaisuus, mutta olen iloinen siitä, että Mika Lintilä tuli valittua ja hän on pätevä kaveri tähän tehtävään, Olli Rehn vastasi.

”Ei ole näistä jäänyt haavoja.”

Valintansa selvittyä Mika Lintilä kiitti pääministeriä luottamuksesta ja siitä, että tämä esitti häntä ministeriksi.

– Ei voi sanoa, että olisin uusi kasvo, koska keväällä tulee jo 18 vuotta täällä eduskunnassa. Äärettömän mielenkiintoinen sektori, vastuullinen. Puolivälitarkastelu on tulossa, joudutaan varmasti pohtimaan, onko meidän painotukset elinkeinoministeriössä oikeilla kohdilla, hän sanoi.

– Hallituksen onnistuminen tullaan mittaamaan siinä, kuinka talous ja työllisyystilanne kehittyvät. Tässä kyseisellä ministeriöllä on hyvin keskeinen rooli. Siihen työhön minulla on erittäin vahva motivaatio. Saan nyt pari kuukautta perehtyä tarkemmin ministeriön tilanteeseen ja sen jälkeen vasta ruveta vastaamaan siitä.

Vaikka ministeristä äänestettiin, Lintilä uskoo, että hänellä on luottamus keskustan sisällä.

– Onnittelujen aikana sellaiset henkilöt, jotka tukivat Mauria puheissaan, niin kyllä jokainen heistä sanoi, että on sataprosenttinen tuki eikä meillä keskustassa ole näistä jäänyt haavoja. Kyllä porukka tukee, Lintilä sanoi median ympäröimän.

Pekkarinen ei hänen mukaansa lohdutteluja tarvitse.

– Kyllä Mauri on niin monessa kovassa paikassa ollut, niin monissa vaaleissa. Kyllä hän tuossa oli jo ihan täysin perinteinen Mauri, ei Mauria tarvitse erikseen lohdutella.

Sipilä ilmoitti tekstarilla.

Kokenut Olli Rehn jättää isot saappaat täytettäväkseen.

– Kyllä meillä molemmilla on omat pelikengät. Olli vie omat pelikenkänsä Suomen pankkiin ja minä tuon omani tullessani. Ei minusta uutta Olli Rehniä saa. Kyllä minä tulen ihan Mika Lintilänä olemaan ministeri.

Lintilä sai tietää ministeriehdokkuudesta toissaviikolla, kun pääministeri Sipilä laittoi hänelle tekstiviestin. Vasta eilen illalla alkoi spekulointi vastaehdokkaasta ja aamulla selvisi, että sellainen tulee.

– En näe siinä sinällänsä mitään eroa, oli yksimielinen tai äänestyksen kautta. Valinta on valinta, keskustassa se on varsin yleistä, että me äänestellään. On vanha klassinen, että pulinat pois sen jälkeen. Kyllä se meillä tuntuu toimivan, Lintilä katsoo.

Hän vakuuttaa nukkuneensa ja nukkuvansa yönsä hyvin ja olevansa motivoitunut ministeriksi.

– Tunnen tilanteen verrattain hyvin, koska olen talousvaliokunnan jäsen, valtiovarainvaliokunnan jäsen. Se on varmasti niitä vahvuuksia tähän tilanteeseen.

Heikoksi puolekseen Lintilä laskee sen, ettei tunne ministeriötä sisältä käsin vielä kovin hyvin.

”Momentum-laji”

Lintilä on viidennen kauden kansanedustaja, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 1999. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden kandidaatti.

Lintilä tunnetaan ravi- ja jalkapallomiehenä. Hän on muodostanut Olli Rehnin kanssa eduskunnan jalkapallojoukkueen kärkiparin. Keski-Pohjanmaalta ei ole ollut keskustalaista ministeriä sitten Esko Ahon.

Lintilältä kysyttiin myös, miksi salkku tuli hänelle vasta nyt monen kansanedustajavuoden jälkeen.

– Politiikka on momentum-laji. Pitää olla sopiva salkku, sukupuoli, ehkä alueellinen sijainti, kaikki nämä. Ne pitää osua kohdalleen, että salkkuun voi yleensä tulla valituksi. Nyt tällä kertaa oli tällainen otollinen aika. Meillä on aika tasainen porukka alueellisesti.

Osmo Soininvaaraa harmittaa – Ei annettu äänestää Helsingin valtuustossa – Syy: Väärä mielipide

D:scankuvascan�3ode2.jpg
Osmo Soininvaara (vihr.) on harmissaan.

Eilinen Helsingin kaupunginvaltuuston seitsentuntinen yleiskaavaa käsitellyt maratonkokous jätti pahan maun monen valtuutetun suuhun. Erityisen harmittavana asian koki vihreiden kokenut ja ministerinäkin istunut puolueveteraani Osmo Soininvaara, jonka ei annettu äänestää Vartiosaari-asiassa ollenkaan, vaan hänen tilalleen marssitettiin varamies, jolla oli ”oikea” mielipide.

– Sellainen vahva toivomus esitettiin, etten olisi äänestyksessä mukana, koska mielipiteeni olisi ollut vihreän valtuustoryhmän kannan vastainen, Soininvaara harmittelee.

– Harmittaa kyllä. Mutta aikanaan sain aikaan, että Vartiosaareen rakennetaan raitiotie ja että se olisi ehtokin asuntorakentamiselle. Ja minulla on ollut tapana pitää sanani, Soininvaara sanoo Demokraatti.fi:lle.

– Minuahan ei voi pakottaa mihinkään, mutta alkoi näyttää siltä, että vihreiden ryhmän rakoilee, ja koko yleiskaava olisi ollut vaarassa, niin varamies sai sitten äänestää.

Vartiosaaren osayleiskaavasta käyty äänestys oli erittäin tiukka. Valtuusto hyväksyi sen äänin 44-40. Vartiosaareen voidaan siis rakentaa asuntoja.

Vihreiden erittäin tiukka ryhmäkuri näytti pahalta myös muiden valtuutettujen silmissä. Keskustan entinen puoluesihteeri ja istuva kaupunginvaltuutettu Timo Laaninen kommentoi vihreiden käytöstä hetki  sitten Facebookissa näin:

– Ei tainnut jäädä kenellekään hyvä maku viime yön valtuustosta. Härskeintä oli kuitenkin vihreän ryhmän toiminta. Vahvan käytävätiedon mukaan kokenut ja arvostettu Ode Soininvaara komennettiin ulos salista ja varamies tilalle ennen Vartiosaari-äänestystä, koska Odella oli väärä ja varamiehellä oikea mielipide asiasta. – Noin rajua ryhmäkurin käyttöä en ole vanhoissa puolueissa nähnyt pitkiin aikoihin, Laaninen kirjoittaa.

– Hän on oikeilla jäljillä, vaikkei minua poistettukaan ryhmäkokouksesta, Soininvaara kertoo.

Juttua täydennetty Vartiosaaren osayleiskaavan sisällön osalta.

Sipilän valinta Rehnin seuraajaksi: Mika Lintilä – vastaehdokas Mauri Pekkarinen hävisi vain niukasti

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
LKS 20161027 - Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä valitsivat kansanedustaja Mika Lintilän uudeksi elinkeinoministeriksi kokouksessaan Helsingissä 27. lokakuuta 2016. Hän korvaa tehtävässä Olli Rehnin, joka jättää hallituksen vuodenvaihteessa ja siirtyy helmikuun alussa Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Hallituksen uudeksi elinkeinoministeriksi nousee keskustan kansanedustaja Mika Lintilä.

Suomen uusi elinkeinoministeri on kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.).

Keski-Pohjanmaalta Toholammilta kotoisin oleva Lintilä on viidennen kauden kansanedustaja, mutta ei ole aiemmin toiminut ministerinä.

Lintilä on eduskunnassa talousvaliokunnan jäsen ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja. Hän on syntynyt vuonna 1966.

Valinnasta äänestettiin. Vastaehdokas oli kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.).

Lintilä oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ehdotus. Pekkarinen vastaehdotus. Äänet jakautuivat 37-33.

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuivat tänään kello 9 aamulla valitsemaan seuraajaa elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk.). Kokoukseen kutsuttuja olivat myös Euroopan parlamentissa toimivat keskustan edustajat.

Rehn jättää hallituksen vuodenvaihteessa ja siirtyy helmikuun alussa Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi.

Pääministeri, puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että Rehnin korvaamisesta ei seuraa mitään laajempaa ministerikierrätystä.

Käytännössä päätöksen teki pääministeri Juha Sipilä. Yhteiskokous tarvittiin valinnan siunaamiseen.

Valintaprosessi ei sujunut kuitenkaan läpihuutojuttuna. Tiedotustilaisuus uudesta ministeristä ei alkanut ennakkoarvioiden mukaan pian kello yhdeksän jälkeen, vaan se venyi selvästi myöhemmäksi.

Kun ministeristä ryhdytään keskustelemaan tai esitetään vastaehdotuksia, kestää kokous pidempään. Näin kävi. Tuli oikein tiukka äänestys.

Tiedotustilaisuudessa Sipilä kiisti, että vastaehdokas ja äänestykseen päätyminen  kertoisi ryhmässä kytevästä epäluottamuksesta puheenjohtaja-pääministeriä kohtaan.

Äänestäminen kuulu demokratiaan ja on vahva keskustalainen perinne, Sipilä kuittasi.

Juttua on täydennetty tiedolla vastaehdokkaasta ja äänien jakautumisesta. Myös kuva on vaihdettu.

Maksajat äänestävät herkemmin – ”Kaikenlainen osallistuminen kasautuu”

Kuva: Kari Hulkko

Sosiaali- ja terveuspolitiikan professorin Juho Saaren mukaan paljon veroja maksavat ihmiset ovat vaaleissa aktiivisempia. Hän ei ole yllättynyt Demokraatti-lehden uutisesta, jonka mukaan liki puolet työttömistä jätti viime vaaleissa äänestämättä.

– Tulos on juuri sen mukainen, kun tutkijoita on opetettu ajattelemaan. Sosiekonominen asema vaikuttaa äänestämiseen voimakkaasti, Saari sanoo.

Jos ihminen tietää olevansa maanviljelijöiden tai keskiluokan kaltaisen ryhmän jäsen, hän äänestää Saaren mukaan todennäköisemmin kuin itsensä ulkopuoliseksi tunteva henkilö. Ihmiset äänestävät enemmän myös silloin, kun he kokevat joutuvansa maksamaan.

– Isotuloiset maksavat, joten he äänestävät. Vastaanottavalla puolella äänestetään vähemmän.

Myös yhteiskunnallinen osallistuminen vaikuttaa Saaren mukaan äänestysaktiivisuuteen.

– Työttömien osallistuminen sekä järjestötoimintaan että poliittiseen toimitaan on vähäisempää. Myös se vaikuttaa, jos kotona ei ole äänestämisen kulttuuria.

– Kaikenlainen osallistuminen kasautuu. Jos ihmiset eivät ole osallistuneet työelämään, koulutukseen tai perheiden perustamiseen, se näkyy myös äänestysaktiivisuudessa.