Pohjoismaiset demarit ja ay-liike: Oikeisto on väärässä purkaessaan pohjoismaista mallia

Kari Hulkko
Viime keväänä Samakin puheenjohtaja, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kiersi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa kampanjoimassa ovelta ovelle.
Kari Hulkko
Viime keväänä Samakin puheenjohtaja, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kiersi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa kampanjoimassa ovelta ovelle.
Kari Hulkko
Viime keväänä Samakin puheenjohtaja, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kiersi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa kampanjoimassa ovelta ovelle.

Pohjoismaisen poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen yhteistyöjärjestö Samak on huolissaan siitä, millaiseen suuntaan oikeisto on Pohjoismaita viemässä. Samakin mukaan oikeisto haluaa purkaa pohjoismaisen mallin, vaikka ekonomistit ympäri maailmaa ovat ihailleet Pohjoismaiden kykyä selviytyä globalisaatiosta.

– Kuten oikeisto oli väärässä aiemmin, niin se on nytkin. Juuri pohjoismaisen mallin avulla me selviämme paremmin kuin muut. Työväenliikkeen periaatteet – vapaus, tasa-arvo, yhteisöllisyys ja ahkera työ – ovat tärkeämpiä kuin pitkiin aikoihin, Samak linjaa kannanotossaan.

Samak muistuttaa, ettei nyt eletä ensimmäistä aikaa, jolloin Pohjoismaiden vahvat perusarvot, jotka perustuvat työväen- ja ammattiyhdistysliikkeen tekemälle työlle, haastetaan. Noin 25 vuotta sitten koettiin murros, joka muutti maailmantalouden toimintakenttää ja toi muun muassa halvan työvoiman maat markkinoille.

– Aivan kuten globalisaation käynnistyessä vauhdilla 25 vuotta sitten, on oikeisto taas sitä mieltä, ettei enää ole mahdollista pitää yllä korkeaa hyvinvointia ja että meidän pitää sen sijaan hyväksyä matalapalkkaiset, yksinkertaiset työt, Samak kertaa.

Samak korostaa, että aivan kuten silloinkin tehtiin, myös tänä päivänä on syytä valita osaamislinja matalapalkkalinjan sijaan.

– Jos annamme periksi houkutukselle matalammista palkoista, määräaikaisten töiden lisääntymiselle ja hyvinvoinnin laskulle, tulee Pohjola muuttumaan alueeksi, jossa elintaso laskee voimakkaasti, jossa muutamilla harvoilla on paljon ja jossa monet jumittuvat matalapalkkatöihin. Maat kokisivat menetyksiä tuottavuudessa, muuntautumis- ja kilpailukyvyssä, kannanotossa painotetaan.

Samakin vuonna 2012 käynnistämässä projektissa työstetään pohjoismaista mallia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Nordmod2030-projekti korostaa pohjoismaisen mallin kolmea peruspilaria: vastuullista talouspolitiikkaa, kattavia turvaverkkoja sekä hyvin organisoitua ja ihmisarvoista työelämää.

– Meidän on huolehdittava ja kehitettävä näitä, ei ajettava alas niitä. Eikä vähiten ajassa ilmenevien nopeiden muutosten ja kriisien vuoksi, kannanotossa sanotaan.

Samak kokoontuu Tukholmassa

Samak kokoontuu vuosikokoukseensa tänään ja huomenna Tukholmassa. Samakiin kuuluvat Pohjoismaiden viisi sosialidemokraattista puoluetta sekä ammatilliset keskusjärjestöt, kuten SAK, ja jäsenjärjestöt Grönlannista, Färsaarilta ja Ahvenanmaalta.

Samakin puheenjohtajana toimii Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä Periscopen kautta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu kokouksessa huomenna kello 10.30.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat