SDP on onnistunut puhuttelemaan – pettymys hallitukseen ei riitä suosion selittäjäksi

Kuva: Kari Hulkko
sdploppusuorahulkkokari
SDP on kirinyt ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa.

Osa politiikan kommentaattoreista on tahtonut antaa kunnian SDP:n kasvaneesta suosiosta hallituksen politiikalle. Tämän näkemyksen mukaan SDP ei itse ole tehnyt juuri mitään, vaan yksinkertaisesti kerännyt hedelmät, kun kansa on suivaantunut hallituksen linjauksista.

TNS Gallupin yksikönjohtaja Sakari Nurmela ei ole täysin samaa mieltä tästä tulkinnasta.

– Puolue puhuttelee nyt paremmin sellaisia ihmisiä, jotka suhtautuivat siihen vähän varauksellisesti vielä jokin aika sitten, luonnehtii Nurmela syitä SDP:n nousukiitoon puolueiden kannatusmittauksissa.

Nurmela arvioi, että hallitukselle kiitosta antavasta arviosta on totta toinen puoli. Esimerkiksi hallituksen aikomukset kajota ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin ovat herätelleet duunarijoukkoa, joka kenties viime vaaleissa äänesti perussuomalaisia.

Kiitos nopeasta kannatuksen noususta voi olla osin hallituksen ansiota, mutta se, että kannatus on jatkanut lentoaan, on Nurmelan mukaan merkki SDP:n oppositiopolitiikan onnistumisista.

– SDP on tehnyt eduskunnassa paljon ja tuonut julkisuuteen erilaisia asioita. Ja mitä olen tutuilta SDP:n ihmisiltä kuullut, ovat tunnelmat kentälläkin aivan toisenlaiset kuin ennen. Nämä ovat niitä hiljaisia signaaleja. Monenlaiset asiat vaikuttavat samaan aikaan sopivaan suuntaan ja vahvistavat toisiaan, Nurmela summaa suosion taustoja.

Nukahtamisia ja heräämisiä

Kannatusmittauksia puidessa usein kiinnostaa kannattajien muuttoliike – mistä leiristä yhden puolueen kannatuksen nousu virtaa ja kenelle toisen katoava kannatus valuu. Viimeisimmistä gallupeista voi vetää johtopäätöksen, että perussuomalaisten kannattajia on vaihtanut leiriä SDP:n kannattajiksi.

– Näin on tapahtunut, mutta on tapahtunut myös sitä, että perussuomalaisten kannattajia on siirtynyt nukkuvien puolueeseen. He sanovat, etteivät nyt tiedä, ketä äänestäisivät. SDP:n puolella taas tämä nukkuvien porukka on vastaavasti pienentynyt, Nurmela sanoo.

Nurmelan mukaan muuttoliike puolueesta toiseen ei ole aivan yhtä suurta kuin omaa kantaansa empivien liike jonkin puolueen kannattajista ”nukkuvien puolueen kannattajiksi” tai toiseen suuntaan.

AVAINSANAT

Lehdet: ”Sen voin sanoa, että Soinin vastaehdokkaaksi en lähde”, ilmoittaa ps-ryhmyri

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho harkitsee asettuvansa puolueensa puheenjohtajaehdokkaaksi, uutisoivat Ilkka ja Pohjalainen.

Terho ei lehtien mukaan kuitenkaan halua haastaa puolueen nykyistä puheenjohtajaa Timo Soinia, joten Terho odottaa ensin, mitä Soini aikoo tehdä.

– Kilpailevia ehdokkaita ei ole ensi kesäkuun puoluekokoukseen ilmaantunut. Minäkin odotan puheenjohtajan ratkaisua, mutta sen voin sanoa, että Soinin vastaehdokkaaksi en lähde. Jos tilanne muuttuu, harkitsen asiaa, Terho sanoi perussuomalaisten piirikokouksessa Vaasassa.

Soini on aiemmin sanonut, että kertoo jatkosuunnitelmistaan ”kevään korvalla”.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SK: Sipilä lentää virkamatkoja yksityiskoneella, ohjaa konetta itse ja maksaa viulut — ”Kyseessä on ollut poikkeuksellinen järjestely”

Kuva: lehtikuva / timo heikkala

Suomen Kuvalehti kertoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tehnyt osan virkamatkoistaan lentämällä. Pelkkä lentäminen ei ole ollenkaan poikkeuksellista, mutta se on, että Sipilä on lentänyt konetta itse.

Sipilä on tehnyt pääministerikaudellaan kaikkiaan neljätoista tällaista virkamatkaa yksityiskoneella. Valtiolle se ei ole maksanut senttiäkään.

— Hän on maksanut itse kaikki kulut. Me emme tiedä sen tarkemmin yksityiskohtia, eikä niistä ole asiakirjojakaan. Tämä vertautuu siihen, että virkamies käyttää omaa autoaan, aliovaltiosihteeri Timo Lankinen sanoo SK:lle.

Sipilän erityisavustajan Riina Nevamäen mukaan kyseessä on poikkeuksellinen järjestely, joka ei ole kuitenkaan laiton. Sipilän ohjaaman koneen kyydissä on ollut esimerkiksi liikenneministeri Anne Berner (kesk.).

AVAINSANAT

”On aivan sama, johtaako demareita Rinne, Harakka tai Tuppurainen — demarit yrittävät tankata dieselautoa bensalla”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Kari Hulkko

SDP:n entisen puoluesihteerin Mikael Jungnerin mielestä on ”aivan sama”, johtaako demareita ensi vuodesta Antti Rinne, Timo Harakka tai Tytti Tuppurainen. Kolmikosta puheenjohtaja Rinne on kertonut tavoittelevansa jatkokautta puolueen johdossa. Harakan ja Tuppuraisen aikeista ei ole vielä varmuutta.

Jungnerin mukaan SDPn menestys alkaa vasta silloin, kun joku ymmärtää, että ”olemme siirtyneet vuorovaikutuksen aikaan, ja saa toverit puhuttua mukaan uudenlaiseen tapaan ajatella”.

”Hassua sinänsä, että vuorovaikutuksen työkalut (joukkoistaminen, jakamistalous, kasvuyrittäjyys, meritokratia, yhteiskuntavastuu, sosiaalinen media) ovat pohjimmiltaan hyvin sosialidemokraattisia työkaluja. Silti demarit karsastavat niitä, todennäköisesti siksi, koska he ovat menettäneet otteensa sekä nuorisoon että samalla myös uudistusajatteluun.”

Entisen kansanedustajan väitteen mukaan sosiaalidemokraatit hakevat ratkaisua yhteiskunnan ongelmiin prosesseista, vaikka ratkaisut löytyisivät vuorovaikutuksesta.

”Kiteytetysti äänestäjät jakavat demareiden arvot, mutta ovat nähneet käytännössä aivan liian monta kertaa. että valtaan päästessäänkään demareiden työkalut (prosessit) eivät toimi.”

Jungner vertaa, että demarit yrittävät tankata dieselautoa bensalla.

”Joka kerta kun auto joutuu korjaamolle demarit väittävät että syy ongelmiin on siinä, että he eivät ole osanneet argumentoida bensan siunauksellisuutta oikein tai että he eivät usko bensaan riittävästi.”

Keskustelua aiheesta

Keskustan kansanedustajan luottamus Yleen ei horju: ”100 %”

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan sananvapaus on yksi demokratian korkeimmista arvoista, ja riippumaton media on yksi tämän arvon mahdollistajista.

Kärnä ottaa osaa ajankohtaiseen Yle-keskusteluun Facebook-tilillään.

— Yle on koko kansan radio eikä sitä ohjata poliittisesti. Onkin sääli, että usein katsomme Ylen toimintaa varsin yksisilmäisesti. Huomaamme vain oman ajatusmaailmamme vastaiset asiat, emmekä niitä juttuja, jotka tukevat omaa ajatteluamme.

Kärnän mukaan jutut eivät voi olla aina sellaisia, että ne miellyttäisivät.

— Jos ne olisivat, niin eikö juuri silloin pitäisi huolestua?

Kärnä kirjoittaa, että luottamuksensa suomalaiseen mediaan ja Yleisradioon on 100 prosenttia.

AVAINSANAT

Täyslaidallinen Juha Sipilälle — ”Töpeksinyt totaalisesti median ja etenkin Ylen kanssa”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi lauantaina Rovaniemellä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on töpeksinyt totaalisesti median ja etenkin Yleisradion kanssa.

Pohjolan Sanomat ja Lapin Kansa kertovat, että Rinteen mielestä Sipilän parinkymmenen sähköpostin palaute Ylen jutusta on herättänyt ison epäilyksen, että hallituksen taholta on kovasti pyritty vaikuttamaan siihen, miten Yle saa asioista kertoa.

– Tässä on vielä taustalla se, voiko hallitus kiristää Yleisradiota hallituksen budjetin kautta.

Rinne opasti, että poliittisille johtajille tulee aina arvostelua ja sitä pitää sietää.

– Jos ajattelen millaista mediakohtelua minäkin olen kokenut tämän kahden ja puolen vuoden aikana SDP:n puheenjohtajana, saisin olla koko aika ilmoittamassa, että tuo toimittaja ei minulle sovi, hän sanoi.

AVAINSANAT