tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

SDP on onnistunut puhuttelemaan – pettymys hallitukseen ei riitä suosion selittäjäksi

Kuva: Kari Hulkko
SDP on kirinyt ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa.

Osa politiikan kommentaattoreista on tahtonut antaa kunnian SDP:n kasvaneesta suosiosta hallituksen politiikalle. Tämän näkemyksen mukaan SDP ei itse ole tehnyt juuri mitään, vaan yksinkertaisesti kerännyt hedelmät, kun kansa on suivaantunut hallituksen linjauksista.

TNS Gallupin yksikönjohtaja Sakari Nurmela ei ole täysin samaa mieltä tästä tulkinnasta.

– Puolue puhuttelee nyt paremmin sellaisia ihmisiä, jotka suhtautuivat siihen vähän varauksellisesti vielä jokin aika sitten, luonnehtii Nurmela syitä SDP:n nousukiitoon puolueiden kannatusmittauksissa.

Nurmela arvioi, että hallitukselle kiitosta antavasta arviosta on totta toinen puoli. Esimerkiksi hallituksen aikomukset kajota ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin ovat herätelleet duunarijoukkoa, joka kenties viime vaaleissa äänesti perussuomalaisia.

Kiitos nopeasta kannatuksen noususta voi olla osin hallituksen ansiota, mutta se, että kannatus on jatkanut lentoaan, on Nurmelan mukaan merkki SDP:n oppositiopolitiikan onnistumisista.

– SDP on tehnyt eduskunnassa paljon ja tuonut julkisuuteen erilaisia asioita. Ja mitä olen tutuilta SDP:n ihmisiltä kuullut, ovat tunnelmat kentälläkin aivan toisenlaiset kuin ennen. Nämä ovat niitä hiljaisia signaaleja. Monenlaiset asiat vaikuttavat samaan aikaan sopivaan suuntaan ja vahvistavat toisiaan, Nurmela summaa suosion taustoja.

Nukahtamisia ja heräämisiä

Kannatusmittauksia puidessa usein kiinnostaa kannattajien muuttoliike – mistä leiristä yhden puolueen kannatuksen nousu virtaa ja kenelle toisen katoava kannatus valuu. Viimeisimmistä gallupeista voi vetää johtopäätöksen, että perussuomalaisten kannattajia on vaihtanut leiriä SDP:n kannattajiksi.

– Näin on tapahtunut, mutta on tapahtunut myös sitä, että perussuomalaisten kannattajia on siirtynyt nukkuvien puolueeseen. He sanovat, etteivät nyt tiedä, ketä äänestäisivät. SDP:n puolella taas tämä nukkuvien porukka on vastaavasti pienentynyt, Nurmela sanoo.

Nurmelan mukaan muuttoliike puolueesta toiseen ei ole aivan yhtä suurta kuin omaa kantaansa empivien liike jonkin puolueen kannattajista ”nukkuvien puolueen kannattajiksi” tai toiseen suuntaan.

AVAINSANAT

Risikko: Laittomasti maassa olevien piilottelua harkitaan rangaistavaksi – Koskisiko kirkon suojan antamista?

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pohtii laittomasti maassaolevien rangaistusten koventamista. Hänen mukaansa harkitaan myös, pitäisikö avunanto ja piilottelu tehdä rangaistavaksi. Asiasta kirjoittaa Yle.

Suomessa kirkot ovat antaneet suojaa turvapaikanhakijoille.

Demokraatti kysyi ministeri Risikolta tekstiviestitse, tarkoittavatko hänen kommenttinsa sitä, että kirkon toiminta voisi tulla rangaistavaksi.

– Kuten sanoin laittomasti maassaoloa ehkäistään kaikin keinoin. Mutta en ota vielä kantaa esitettyihin keinoihin. Tässä vaiheessa mennään viime syksynä sovituilla. Uusia vasta arvioidaan, Risikko vastaa.

Risikko on kommentoinut tänään medialle sisäministeriön toimintaa ja sen muutoskaavailuja turvapaikkaprosessissa.

Keskustelua aiheesta

Reuters: Imaami houkutteli Barcelonan terrori-iskun tekijöitä veritekoon

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Espanjan syyttäjänvirasto vaatii neljää Barcelonan terrori-iskusta kiinni otettua epäiltyä vangittaviksi.

Epäiltyjä kuultiin tänään tiistaina ensi kertaa oikeudessa. Istuntoon ei päästetty yleisöä eikä tiedotusvälineiden edustajia.

Reutersin tietojen mukaan kaksi epäilyistä on kertonut, että Ripollin kaupungin imaami houkutteli muita miehiä terroritekoon.

Imaami Abdelbaki Es Satty menehtyi, kun ryhmä edellisenä iltana valmisteli pommeja terrori-iskua varten ja yksi pommeista räjähti vahingissa.

Isku tapahtui viime torstaina, kun terroristi ajoi Barcelonan suositulla La Rambla -kadulla ihmisten päälle pakettiautolla. Kadulla kuoli 13 ihmistä ja 120 loukkaantui. Poliisi surmasi pääepäillyn eilen Barcelonan ulkopuolella. Yhteensä iskujen takana oli viranomaisten epäilyjen mukaan 12 rikollisen terrorisolu.

FC Barcelona haastaa entisen supertähtensä oikeuteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jalkapallon Espanjan liigassa pelaava FC Barcelona haastaa PSG:hen seurasta siirtyneen Neymarin oikeuteen.

Barcelona tiedotti tiistaina verkkosivuillaan, että se vaatii takaisin Neymarille jo maksetut 8,5 miljoonan bonukset kymmenen prosentin korolla lokakuussa 2016 tehdystä jatkosopimuksesta.

Neymar siirtyi hiljattain pariisilaisseuran riveihin, kun PSG maksoi Barcelonalle brassipelaajasta historiallisen 222 miljoonan euron ulosostohinnan. Ulosostettu sopimus olisi ollut voimassa vuoteen 2021 asti.

Neymar on aloittanut uudessa seurassaan vahvasti. Hän on tehnyt kahdessa ensimmäisessä ottelussaan yhteensä kolme maalia.

AVAINSANAT

Washington Postin faktatiimi tarkasti: Näin monta kertaa päivässä Trump puhuu ohi suunsa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ehtinyt presidenttikautensa aikana esittää julkisuudessa 1057 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Asia ilmenee The Washington Post -sanomalehden artikkelista.

Sanomalehden faktantarkistustiimi kertoo seuranneensa Trumpin sanomisia hieman yli seitsemän kuukauden ajan. Tuhannen virheellisen väittämän rajapyykin Trump rikkoi elokuun alussa.

Keskimäärin Trump esittää 4.9 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä päivässä. Wahsington Postin mukaan Trumpin tahti on kiihtynyt hieman alkukesästä, ja lehti epäileekin Trumpin saavuttavan 2000 virheellisen väitteen rajapyykin ennen vuodenvaihdetta. Tuolloin presidentti on ollut virassaan tasan vuoden.

Trumpin lempiväittät ovat liittyneet Obamacareen ja Hillary Clinttoniin.

Lehti pitää Trumpin tilastoja vaikuttavina. Faktantarkistustiimi kertoo, että heidän piti alun perin julkaista uutinen 1000 rajapyykin rikkoutumisesta alun perin elokuun alussa. Uutinen kuitenkin viivästyi Trumpin möläytysten pitäneen ryhmän liian kiireellisenä.

USA:n puolustusministeri: Isisin päivät Irakissa ovat luetut

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis vakuutti tiistaina Irakissa, että äärijärjestö Isisin päivät maassa ovat luetut. Mattis saapui maahan osoittaakseen tukensa irakilaisjoukoille, jotka ovat viikonlopusta asti käyneet raskaita taisteluja Tal Afarin kaupungin valtaamiseksi.

Tal Afar on viimeisiä Isisin hallussa olevia kaupunkeja, ja siellä arvellaan olevan toista tuhatta äärijärjestön taistelijaa. Irakilaislähteiden mukaan kaupungin valtaus vienee viikkoja.

Irakin hallituksen joukot valtasivat kesällä Mosulin suurkaupungin Isisiltä Yhdysvaltain johtaman liittouman tuella.

Mattis kävi myös keskusteluja Irakin tulevaisuudesta. Asiantuntijat ovat pelänneet maan sirpaloituvan osiin tai joutuvan entistä enemmän naapurimaa Iranin etupiiriin.