SDP on onnistunut puhuttelemaan – pettymys hallitukseen ei riitä suosion selittäjäksi

Kari Hulkko
SDP on kirinyt ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa.
Kari Hulkko
SDP on kirinyt ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa.
Kari Hulkko
SDP on kirinyt ykköseksi puolueiden kannatusmittauksissa.

Osa politiikan kommentaattoreista on tahtonut antaa kunnian SDP:n kasvaneesta suosiosta hallituksen politiikalle. Tämän näkemyksen mukaan SDP ei itse ole tehnyt juuri mitään, vaan yksinkertaisesti kerännyt hedelmät, kun kansa on suivaantunut hallituksen linjauksista.

TNS Gallupin yksikönjohtaja Sakari Nurmela ei ole täysin samaa mieltä tästä tulkinnasta.

– Puolue puhuttelee nyt paremmin sellaisia ihmisiä, jotka suhtautuivat siihen vähän varauksellisesti vielä jokin aika sitten, luonnehtii Nurmela syitä SDP:n nousukiitoon puolueiden kannatusmittauksissa.

Nurmela arvioi, että hallitukselle kiitosta antavasta arviosta on totta toinen puoli. Esimerkiksi hallituksen aikomukset kajota ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin ovat herätelleet duunarijoukkoa, joka kenties viime vaaleissa äänesti perussuomalaisia.

Kiitos nopeasta kannatuksen noususta voi olla osin hallituksen ansiota, mutta se, että kannatus on jatkanut lentoaan, on Nurmelan mukaan merkki SDP:n oppositiopolitiikan onnistumisista.

– SDP on tehnyt eduskunnassa paljon ja tuonut julkisuuteen erilaisia asioita. Ja mitä olen tutuilta SDP:n ihmisiltä kuullut, ovat tunnelmat kentälläkin aivan toisenlaiset kuin ennen. Nämä ovat niitä hiljaisia signaaleja. Monenlaiset asiat vaikuttavat samaan aikaan sopivaan suuntaan ja vahvistavat toisiaan, Nurmela summaa suosion taustoja.

Nukahtamisia ja heräämisiä

Kannatusmittauksia puidessa usein kiinnostaa kannattajien muuttoliike – mistä leiristä yhden puolueen kannatuksen nousu virtaa ja kenelle toisen katoava kannatus valuu. Viimeisimmistä gallupeista voi vetää johtopäätöksen, että perussuomalaisten kannattajia on vaihtanut leiriä SDP:n kannattajiksi.

– Näin on tapahtunut, mutta on tapahtunut myös sitä, että perussuomalaisten kannattajia on siirtynyt nukkuvien puolueeseen. He sanovat, etteivät nyt tiedä, ketä äänestäisivät. SDP:n puolella taas tämä nukkuvien porukka on vastaavasti pienentynyt, Nurmela sanoo.

Nurmelan mukaan muuttoliike puolueesta toiseen ei ole aivan yhtä suurta kuin omaa kantaansa empivien liike jonkin puolueen kannattajista ”nukkuvien puolueen kannattajiksi” tai toiseen suuntaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat