tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Laissa on kuitenkin yksi kohta…” – SDP:n Eloranta vaatii muutosta ylempien AMK-tutkintojen työelämävaatimuksiin

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Eeva-Johanna Eloranta muistuttaa, että yksityisellä sektorilla on tilanteita, joissa opiskelijat toimivat jo opiskeluaikanaan tai ennen sitä tutkintoaan vastaavissa ammattilaistehtävissä.

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ylempien ammattikorkeakoulututkintojen työelämäkokemusvaatimuksien muuttamisesta.

Ylemmissä AMK-tutkinnoissa korostuu käytännön työelämän kehittäminen, mistä johtuen niihin hakeutuvilta opiskelijoilta vaaditaan kolmen vuoden työkokemus.

Tämä vaatimus on Elorannan mielestä sinänsä perusteltu, jotta koulutukset pysyisivät kiinni työelämässä ja sen jatkuvissa kehittämistarpeissa.

– Laissa on kuitenkin yksi kohta, mikä vaikeuttaa tarpeettomasti joidenkin opiskelijoiden hakeutumista itselleen tarpeelliseen koulutukseen. Ammattikorkeakoululain 25. pykälässä määritellään, että työkokemukseksi voidaan laskea vain perustutkinnon suorittamisen jälkeinen asianomaisen alan työkokemus, hän sanoo.

– Aloilla, joissa tutkinto on välttämätön työllistymiselle, kuten esimerkiksi sairaanhoitajilla tai sosionomeilla, tämä on hyvin ymmärrettävä vaatimus, koska he eivät voi työskennellä ammattitehtävissä ilman tutkintoa. Yksityisellä sektorilla sen sijaan on tilanteita, joissa opiskelijat toimivat jo opiskeluaikanaan tai ennen sitä tutkintoaan vastaavissa ammattilaistehtävissä, esimerkiksi myynnissä, markkinoinnissa tai yrittäjinä.

Tämä pieni muutos ylempien AMK-tutkintojen työelämäkokemusvaatimusten suhteen olisi ehdottomasti tarpeellinen.

Eloranta muistuttaa, että varsinkin aikuisopiskelijoiden käyttämissä monimuotokoulutuksissa on yleistä, että opinnot tehdään työn ohessa, jolloin henkilön tehtävät eivät välttämättä muutu tutkinnonsuorituksen seurauksena. Tällöin lain vaatima kolmen vuoden työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen synnyttää erikoisen tilanteen, kun henkilön mahdollisesti pitkäkin asianomaisen alan työtausta jää kokonaan huomioimatta.

– Lopputuloksena opiskelijat usein ohjautuvat työelämätarpeesta ja omasta halustaan huolimatta yliopistojen maisterikoulutuksiin, joissa vastaavaa työkokemusvaatimusta ei ole ollenkaan käytössä, Eloranta kertoo.

– Tämä pieni muutos ylempien AMK-tutkintojen työelämäkokemusvaatimusten suhteen olisi ehdottomasti tarpeellinen, Eloranta painottaa.

 

Virolahdella ammuttiin lauantaina keski-ikäistä miestä – kaksi epäiltyä pidätetty

Kuva: SASU MAKINEN / LEHTIKUVA

Virolahden lauantaisesta väkivaltarikoksesta on saatu lisää tietoa. 55-vuotiasta miestä ammuttiin lauantaina iltapäivällä kello neljältä Virolahdella, Kaakkois-Suomen poliisi kertoo.

Poliisi otti reilut kaksi tuntia myöhemmin kiinni kaksi epäiltyä asunnosta Virolahdella. Toinen on 37-vuotias virolahtelaismies ja toinen 18-vuotias ulkopaikkakuntalainen mies.

Molemmat pidätettiin sunnuntaina. Poliisi etsi lauantaina illansuussa epäiltyjä usean partion voimin, ja mukana oli myös Rajavartiolaitoksen yksiköitä.

Ammutun vammat ovat vakavia, mutta hänen tilansa oli sunnuntaina iltapäivällä vakaa, sanoo poliisi. Hän on sairaalahoidossa. Miestä on päästy kuulemaan.

Rikosta tutkitaan tapon yrityksenä. Poliisi kertoo tutkinnan etenemisestä lisää maanantaina.

Keskustelua aiheesta

Viranomaiset vahvistavat: 7-vuotias pikkupoika kuoli Barcelonan iskussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pascal Guyot
Ihmiset ovat jättäneet kukkia Barcelonan terroristi-iskussa menehtyneiden muistoksi.

Barcelonan iskun jälkeen kadonneeksi ilmoitettu seitsemänvuotias pikkupoika on kuollut, kertovat Katalonian ensiapuviranomaiset.

Torstaina Espanjassa kuoli ainakin 14 ihmistä ja loukkaantui toistasataa, kun Barcelonassa ja Cambrilsissa ajettiin autolla väkijoukkoon.

Poika oli matkustanut äitinsä kanssa Barcelonaan sukulaisensa häihin.

Pojan isä saapui Barcelonaan Australiasta, kertoivat australialaismediat tänään.

Keskustelua aiheesta

Krp: Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään

Kuva: Kari Hulkko

Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä. Tutkinnallisista syistä kuulustelun sisältöä ei vielä kommentoida.

Tutkinnanjohtaja Crista Granroth ei kommentoi sitä, kuinka paljon epäilty on puhunut tapahtumista.

Pääepäiltyä aiotaan esittää vangittavaksi huomenna puoleen päivään mennessä Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle, KRP kertoo. Granrothin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin vangitsemisoikeudenkäynti pidetään.

Keskustelua aiheesta

”Eurooppa on hävitty” – Barcelonan päärabbi kehottaa kaupunkinsa juutalaisia muuttamaan Israeliin

Barcelonan päärabbi Meir Bar-Hen kehottaa kaupungin juutalaisia muuttamaan Israeliin. Hänen mielestään Espanjasta on tullut radikaalin islamin keskus.

Juutalaisen uutistoimisto JTA:n haastattelua siteeraa muun muassa The Independent.

Päärabbi on esittänyt kommenttinsa Espanjassa tällä viikolla tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli 14 henkeä ja kymmeniä loukkaantui.

Päärabbi kertoo rohkaisseensa seurakuntalaisiaan ostamaan omaisuutta Israelista ja sanoneensa, etteivät he ole ikuisesti Espanjassa.

– Tämä paikka on hävitty.

Päärabbi katsoo radikaali-islamin kasvattaneen suosiotaan Euroopassa. Hänellä ei ole luottamusta Barcelonan turvallisuusviranomaisten toimintaan.

Toisenlaisiakin ääniä maassa on kuultu. Maan juutalaisia yhteisöjä edustava järjestä on todennut, että heillä on täysi luottamus maan turvallisuusviranomaisiin, jotka pystyvät estämään radikaalimuslimien iskut Espanjan kaupungeissa.

Keskustelua aiheesta

Niinistö teki kokeen Facebookissa: ”Keskustelu pysyi yllättävän asiallisena”

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Presidentti Sauli Niinistö tapasi lehdistöä tänään Mäntyniemessä Helsingissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lehdistötapaamisessaan Helsingissä tehneensä eilen kokeen Facebookissa. Presidentin lausunto laitettiin Facebookiin. Myöhemmin presidentti kiitteli keskusteluketjua asiallisuudesta. Siihenkin tuli asiallisia puheenvuoroja pääosin.

Presidentin koe kosketti tietenkin Turun terroripuukotuksia ja sen aiheuttamaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ilmeisesti hän oli pelännyt pahempaa.

Niinistö kehottikin kansalaisia tietylaiseen pyrkimykseen.

– Pitäisi ennemminkin pyrkiä ymmärtämään kuin tahallaan väärinymmärtämään, Niinistö opasti.

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kehotti eilen kansalaisia seuraamaan toisiaan ja ilmoittamaan välittömästi poikkeavuuksista kansalaisille.

– Minusta on tärkeää, että kaikissa yhteisössä seurataan toinen toisia, vaikka ei tarvitse kavaltaa ja tehdä salapoliisityötä. Jos joku eristäytyy tai vaikuttaa poikkeavalta, on tärkeää havaita se, että vältytään uhreilta, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö kiitteli viranomaisia hyvästä työstä.

– Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö tähdensi.

– Kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä turvapaikan ehtoja. Minulla on vakaa luottamus suomalaiseen oikeusjärjestykseen. Suomessa kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan aivan eturivissä, Niinistö painotti.

– Olen keskustellut pakkopalautuksista poliisiylijohdon kanssa. Se on äärimmäisen vaikeaa ja vaativa tehtävä, Niinistö sanoi.-  Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö korosti.