Turva – Hymy

”Laissa on kuitenkin yksi kohta…” – SDP:n Eloranta vaatii muutosta ylempien AMK-tutkintojen työelämävaatimuksiin

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Eeva-Johanna Eloranta muistuttaa, että yksityisellä sektorilla on tilanteita, joissa opiskelijat toimivat jo opiskeluaikanaan tai ennen sitä tutkintoaan vastaavissa ammattilaistehtävissä.

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ylempien ammattikorkeakoulututkintojen työelämäkokemusvaatimuksien muuttamisesta.

Ylemmissä AMK-tutkinnoissa korostuu käytännön työelämän kehittäminen, mistä johtuen niihin hakeutuvilta opiskelijoilta vaaditaan kolmen vuoden työkokemus.

Tämä vaatimus on Elorannan mielestä sinänsä perusteltu, jotta koulutukset pysyisivät kiinni työelämässä ja sen jatkuvissa kehittämistarpeissa.

– Laissa on kuitenkin yksi kohta, mikä vaikeuttaa tarpeettomasti joidenkin opiskelijoiden hakeutumista itselleen tarpeelliseen koulutukseen. Ammattikorkeakoululain 25. pykälässä määritellään, että työkokemukseksi voidaan laskea vain perustutkinnon suorittamisen jälkeinen asianomaisen alan työkokemus, hän sanoo.

– Aloilla, joissa tutkinto on välttämätön työllistymiselle, kuten esimerkiksi sairaanhoitajilla tai sosionomeilla, tämä on hyvin ymmärrettävä vaatimus, koska he eivät voi työskennellä ammattitehtävissä ilman tutkintoa. Yksityisellä sektorilla sen sijaan on tilanteita, joissa opiskelijat toimivat jo opiskeluaikanaan tai ennen sitä tutkintoaan vastaavissa ammattilaistehtävissä, esimerkiksi myynnissä, markkinoinnissa tai yrittäjinä.

Tämä pieni muutos ylempien AMK-tutkintojen työelämäkokemusvaatimusten suhteen olisi ehdottomasti tarpeellinen.

Eloranta muistuttaa, että varsinkin aikuisopiskelijoiden käyttämissä monimuotokoulutuksissa on yleistä, että opinnot tehdään työn ohessa, jolloin henkilön tehtävät eivät välttämättä muutu tutkinnonsuorituksen seurauksena. Tällöin lain vaatima kolmen vuoden työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen synnyttää erikoisen tilanteen, kun henkilön mahdollisesti pitkäkin asianomaisen alan työtausta jää kokonaan huomioimatta.

– Lopputuloksena opiskelijat usein ohjautuvat työelämätarpeesta ja omasta halustaan huolimatta yliopistojen maisterikoulutuksiin, joissa vastaavaa työkokemusvaatimusta ei ole ollenkaan käytössä, Eloranta kertoo.

– Tämä pieni muutos ylempien AMK-tutkintojen työelämäkokemusvaatimusten suhteen olisi ehdottomasti tarpeellinen, Eloranta painottaa.

 

Nyt näyttää hyvältä! Suomalainen tähtiurheilija nappasi pallipaikan olympialaisten alla

Kuva: Lehtikuva

Mika Poutala ylsi kauden parhaaseensa pikaluistelun 1 000 metrin maailmancupissa, kun hän oli kolmas Saksan Erfurtissa kisatulla tonnilla. Edelle ehtivät vain hollantilaiset Kjeld Nuis ja Hein Otterspeer. Ajan 1.08,99 luistellut Poutala hävisi Nuisille 0,42 sekuntia ja Otterspeerille vain kolme sadasosaa.

Poutalan aiempi paras sija tämän kauden 1 000 metrillä tuli joulukuun alussa, kun hän oli viides Calgaryssä. Tämän päivän kolmossija nosti Poutalan maailmancupin pisteissä viidenneksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sauli Niinistö tyrmää hyytävän Stubb-väitteen IS:ssa: ”Se on puuta heinää”

Kuva: lehtikuva / timo heikkala

Presidentti Sauli Niinistö lyttää Ilta-Sanomien haastattelussa puheet siitä, että hän olisi ollut kokoomuksen edellisen puheenjohtajan Alexander Stubbin syrjäyttämisen takana.

– Se on puuta heinää. Yritin pysyä siitä hyvin hyvin eäällä, joskin tiesin tyytymättömyydestä kokoomuksessa. Mutta en lähde operoimaan tuollaisiin hommiin.

Samassa haastattelussa Niinistö palaa myös keskusteluun työttömiä patistavasta niin sanotusta aktiivimallista, jota on raippamalliksikin moitittu.

– Aktiivimallissa ihmistä yritetään aktivoida, ja on selvää, että ei voida pakottaa, että sinun on saatava töitä, jos ei ole töitä.

Niinistö sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää sitä, että hän presidenttinä olisi ylin toimija asiassa.

– En muista, että presidentin perään olisi aiemmin hudeltu, että vahvistit lait.

Niinistön mukaan ”ihan vilpittömästi ajattelevat ihmiset, kun näkevät muutaman kerran toistuvan, mieleen tulee, että miksi presidentti ei tässä asiassa tee jotain”.

– Se on, ei nyt tuhoisaa, mutta nakertaa mielestäni demokratiaa.

Niinistö pettyi vaalissa – 43 ääntä ei riittänyt voittoon Lahdesta

Kuva: Lehtikuva

Pankkiiri ja Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on valittu Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Hän sai puheenjohtajavaalissa 52 ääntä, kun Ville Niinistö sai 43 ja Mika Aaltonen neljä ääntä.

Uusi puheenjohtaja hoitaa tehtävää vuoden 2020 liittokokoukseen asti. Palloliiton edellinen puheenjohtaja, tehtävässä syksyllä 2012 aloittanut Pertti Alaja kuoli viime elokuussa.

Lahti korosti kampanjoinnissaan kokemustaan liikemaailmasta ja seurajohtamisesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kaksi sakkoa maksoivat Mäkäräiselle – silti viides sija

Kuva: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen sijoittui viidenneksi ampumahiihdon naisten maailmancupin takaa-ajokisassa Anterselvassa. Hän lähti kisaan 26:ntena. Voiton otti Saksan Laura Dahlmeier ennen Italian Dorothea Wiereriä ja Valko-Venäjän Daria Domratshevaa.

Mäkäräinen ampui kaksi sakkoa, molemmat ensimmäiseltä pystypaikalta. Hiihtoajoissa hän oli toiseksi nopein. Eroa voittajaan jäi minuutti ja 18,4 sekuntia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Herola hikoili itsensä pallille

Ilkka Herola on sijoittunut kolmanneksi yhdistetyn maailmancupin kisassa Chaux-Neuvessa. Kisan voitti Norjan Jan Schmid ja Japanin Akito Watabe oli toinen.

Kolmas sija on Herolan paras sijoitus tämän kauden maailmancupissa. Hän hävisi Schmidille 21,5 sekuntia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta