Työmarkkinaveteraanilta painavaa tekstiä: ”Näinäkään vuosina Suomesta ei tullut polttopullojen ja katudemokratian yhteiskunta”

Jari Soini
Jari Soini

Ammattiyhdistysliikkeen pitkän työn tuloksena ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyöllä on aikaansaatu valtakunnallisia ja yleissitovia työehtosopimuksia paremman turvan ja toimeentulon aikaansaamiseksi, muistuttaa SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen Keskisuomalaisessa tänään julkistetussa kirjoituksessa.

– Tämä historiallinen kehitys tuntien ajatus siitä, että työsuhteen ehdoista sovitaan vain paikallisesti, on mustaan, eriarvostavaan menneisyyteen palaamista ja sopimuspolitiikan markkinaehtoistamista.

Ihalaisen mukaan on silti selvää, että tulevaisuuden sopimuspolitiikassa tarvitaan eri tasolla sopimista alkaen kansainvälisistä puitesopimuksista ja päätyen työpaikkatason sopimuksiin.

– Aito paikallinen sopiminen ei toimi pakolla, vaan yhteisen sitoutumisen ja luottamuksen varassa. Tuottava ja tuloksellinen työyhteisö ei toimi pakkolakien voimalla.

Ihalainen kirjoittaa, että kolmikantainen asioiden valmistelu on edelleenkin kestävä tapa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välisten asioiden hoitamiselle. Suomen taloudellisen iskukyvyn palauttamisen aika on nyt.

– EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen ilmoitus siitä, että EK suhtautuu myönteisesti siihen, että selvitetään mahdollisuudet aloittaa tiiviit neuvottelut työmarkkinaosapuolten kesken, on hyvä ja rohkaiseva kannanotto.

Ihalainen odottaa hallitukseltakin tekoja.

– Toivottavasti hallituskin teoillaan arvostaisi sitä, että pitkä ja poikkeuksellisen vastuullinen työmarkkinasopimus on tukemisen arvoinen ja pakkolakiesityksen jätetään eduskuntaan tuomatta. Ei ole tarvetta tieten tahtoen körötellä talouskriisin ohella työmarkkinakriisiin.

Ihalainen muistuttaa, että ilman talous- ja työmarkkinapolitiikassa tehtyjä vastuullisia sopimuksia Suomi ei olisi selvinnyt vaikeista käänteistä esimerkiksi 1990–luvun alkupuolella.

– Näinäkään vuosina Suomesta ei tullut polttopullojen ja katudemokratian yhteiskunta, sillä ay-liike toimi järjestäytyneellä tavalla ihmisten työttömyyden ja pahan olon yhteiskunnallisten paineiden venttiilinä.

Lauantaina tulee 76 vuotta tammikuun kihlauksena tunnetusta julistuksesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat