Urpilainen kommentoi turvallisuuskeskustelua: ”Suurin syy rikollisuudelle on eriarvoisuus”

Kari Hulkko
SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen muistuttaa eriarvoisuuden kitkemisen merkityksestä.
Kari Hulkko
SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen muistuttaa eriarvoisuuden kitkemisen merkityksestä.
Kari Hulkko
SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen muistuttaa eriarvoisuuden kitkemisen merkityksestä.

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen ottaa blogissaan kantaa viime viikkojen kansalaiskeskusteluun, jota on leimannut turvapaikanhakijatilanteen synnyttämä huoli Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Urpilaisen mukaan tosiasioihin perustuva keskustelu rikollisuudesta ja maahanmuuttopolitiikasta on välttämätöntä ongelmien ratkomiseksi. Hän muistuttaa, että vakavien rikosten määrä Suomessa on ollut vähenemään päin.

– Turvallisuuden tai turvattomuuden tunne ei kuitenkaan välttämättä perustu rationaalisiin seikkoihin, eikä sen merkitystä pidä vähätellä. Yksikin pahoinpitely-, seksuaalirikos, tai tappouhkaustapaus on liikaa. Rikosten kokonaiskontrolli on ankaroitunut 2000-luvulla ja asenneilmapiiri tiukentunut. Yhä enemmän tulisikin kiinnittää huomiota myös uhrin asemaan ja rikollisuuden syihin, hän kirjoittaa.

Urpilainen muistuttaa, että suurin syy rikollisuudelle on eriarvoisuus. Hän painottaa periytyvän huono-osaisuuden, köyhyyden tai syrjäytymisen yhteiskunnasta olevan riskitekijöitä niin kantasuomalaiselle kuin maahanmuuttajallekin.

– Turvallisuuskeskustelun lisäksi tarvitaankin puhetta kotouttamisesta, työstä ja koulutuksesta. Useiden tutkimusten mukaan rikollisuus on vähäisempää tasa-arvoisemmissa yhteiskunnissa, joissa tuloerot ovat pienempiä, Urpilainen kirjoittaa.

Urpilainen muistuttaa Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden olevan pääasiassa nuoria ja työikäisiä, ja heistä monet ovat koulutettuja ja halukkaita pääsemään koulutustaan vastaavaan työhön.

– Työnteko-oikeutta he joutuvat kuitenkin odottamaan jopa kuusi kuukautta. Puolen vuoden työttömyys ei edistä kotiutumista ja integroitumista yhteiskuntaan, Urpilainen sanoo.

Urpilainen korostaa rikollisuuden olevan monisyinen, kaikkia väestöryhmiä koskeva ilmiö, jonka torjuminen hyödyttää kaikkia yhteiskunnan jäseniä. Urpilaisen mukaan pelkkä valvonta ei kuitenkaan riitä, vaan ainoa toimivaksi havaittu lääke on yhdenvertaisuus.

– Suomella on pohjoismaisena hyvinvointivaltiona kaikki edellytykset toimivalle kotouttamispolitiikalle, kunhan populismi ja ennakkoluulot jätetään pois, hän summaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat