x

Venäjällä eletään valuuttapaniikissa – deneg njet, ei ole rahaa

Kuva: Lehtikuva/AFP
Venäjällä eletään valuuttapaniikkia.

Deneg njet – ei ole rahaa.

Lauseesta on tullut vuoden alun hokema, jota toistelevat niin venäläiset kaduilla ja kaupoissa kuin ekonomistit ja toimittajat televisiolähetyksissä. Viime päivinä kuoroon on liittynyt jo bisneseliitti, kun rupla syöksyy samaa tahtia kuin joulukuussa 2014.

Parhaiten talousapatian kiteytti keskiviikkona alumiinikonserni Rusalia johtava oligarkki Oleg Deripaska: tämä vuosi on viimeinen, jona valtio voi tukea liike-elämää. Mutta ensi vuonna, jos reservirahastoja kulutetaan samaan malliin – deneg njet.

Eikä rupla ollut vielä keskiviikkona edes saavuttanut pohjaansa. Torstaina valuutan arvo laski suhteessa dollariin ennätysmatalalle – dollarin arvo oli parhaimmillaan yli 85 ruplaa.

Todellinen arvo paljastuu

Syöksystä huolimatta Kremlin puhemies Dmitri Peskov kiisti torstaina, että kyseessä olisi romahdus. Vastauksia ja vastatoimia odottavien katseet kääntyivätkin kohti Venäjän keskuspankkia, joka toistaiseksi ei ole sekaantunut kurssikäyriin.

Keskuspankki ei selvästikään halua toistaa tilannetta, jossa Venäjän jo ennestään kovaa vauhtia kutistuvia reservirahastoja hukattaisiin ruplan tukiostoihin. Sitä yritettiin runsas vuosi sitten.

Mutta pohjimmainen syy on vielä yksinkertaisempi: keskuspankin mukaan nykykurssi on lähellä ruplan todellista arvoa, siis ”perusteltu”, kuten keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina sanoo.

Oikeastaan viime keväästä asti ruplan arvo suhteessa dollariin on pysynyt korkeampana kuin sen kuuluisi olla, kun raakaöljyn hinta on laskenut.

Vaikka nopea arvonmuutos on hallitukselle epämiellyttävä, on kelluva valuutta jossain määrin hyödyllinen.

– Hallinnolle on hyödyllistä, että rupla heikkenee, sillä menot ovat ruplamääräisiä, mutta tuloja saadaan myös dollareissa, kiteyttää Danske Bank Markets Suomen ekonomisti Vladimir Miklashevsky.

Heikko rupla myös parantaa paikallista kilpailukykyä, kun tuotantokustannukset pienenevät. Kärsijöiksi jäävät ne yritykset, joilla on dollarivelkaa, sekä tietysti kansalaiset.

Elintason luisu jatkuu

Venäläiset ovat jo kuluneen vuoden ajan sopeuttaneet kulutustaan uuteen taloustilanteeseen. Yhä harvempi matkustaa ulkomaille ja ruuasta säästetään.

Kaupallisilla sektoreilla palkankorotukset paikkaavat osittain reaaliansioiden pudotusta, sillä esimerkiksi viime vuonna korotukset olivat joillain sektoreilla jopa 7–13 prosenttia VTB Kapitalin tietojen mukaan.

Sen sijaan valtiontyöntekijät ja eläkeläiset ovat ongelmissa, jos indeksikorotukset eivät vastaa inflaatiota. Keskuspankki on ennustanut inflaation olevan tänä vuonna noin 6,4 prosenttia, mutta luvun odotetaan kasvavan, kun ruplan arvon todellinen pohja selviää.

Siihen voi mennä hetki, sillä valuutta kelluu nyt vapaasti öljyn mukana. Öljyn Brent-laadun hinnasta osataan tällä hetkellä esittää vain arvioita jotka vaihtelevat venäläispessimistejä edustavan Aleksei Kudrinin 16 dollarin barrelihinnan veikkauksesta Sberbankin uuteen 20–25 dollarin barrelihinnan laskelmaan. Ei siis ihme, että venäläiset vaihtavat yhä rupliaan dollareiksi, kurssipiikistä huolimatta.

Työmarkkinajärjestöt: Suomen paikka ei ole EU:n kakkoskehällä

Suomalaiset työmarkkinajärjestöt kehottavat yhteisessä kannanotossaan hallitusta pyrkimään Euroopan unionin ytimiin. Julkilausuman ovat tehneet EK, SAK, Akava, STTK, Kuntatyönantajat sekä valtion ja kirkon työmarkkinalaitokset.

– Kansalaisille, yrityksille ja koko Suomelle on välttämätöntä, että Suomi toimii siellä, missä päätöksiä valmistellaan ja tehdään. Muuttuvassa EU:ssa Suomi ei saa ajautua tilanteeseen, jossa vaikutusmahdollisuutemme vähenevät, järjestöt toteavat.

Järjestöt muistuttavat, että Eurooppa tarvitsee uutta talouskasvua ja työpaikkoja, mutta myös vakaata toimintaympäristöä.

Suomen EU-politiikasta syntyi keskustelua pääministeri Juha Sipilän (kesk.) julkaistua kirjoituksen Helsingin Sanomissa, jossa hän kannatti maltillista keskitien politiikkaa. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vastasi peräten suurempaa aktiivisuutta ja pyrkyä pysyä ytimissä mukana.

”Lapsiperheet ovat ymmällään” – ja niin oli oppositiokin: Rehulalta ei tullut selvää vastausta neuvoloiden kohtalosta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, ettei yksinkertaiseen kysymykseen saada selkeää vastausta. Vierellä vihreiden Ville Niinistö.

Sote-uudistuksen tiimellyksessä on noussut huoli, miten käy suomalaisten neuvoloiden. Tämä kävi ilmi myös torstain kyselytunnilla, kun SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen ihmetteli, aikooko hallitus todellakin yhtiöittää maailman parhaan neuvolajärjestelmän.

– Kun perhe alkaa odottaa vauvaa, suomalainen neuvolajärjestelmä on alusta asti mukana varmistamassa jokaiselle lapselle turvallisen saapumisen maailmaan. Suomalainen neuvolajärjestelmä on huipputasoa ja suomalaisten eniten arvostama palvelu, Haatainen muistutti.

Hänen mukaansa monet asiantuntijat, kuten THL, ovat todenneet, että äitiys- ja lastenneuvolapalvelut on syytä jättää yhtiöittämisen ulkopuolelle sote-ratkaisussa.

– Huolensa on esittänyt myös lapsiasiainvaltuutettu, ja lapsiperheet ovat ymmällään, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Haatainen korosti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) aloitti vastauksensa kehumalla neuvolajärjestelmän ”isän” Arvo Ylpön perintöä, joka on vaalimisen arvoinen.

– Hallitus varmuudella huolehtii siitä, että se lainsäädäntö, joka säädetään, varmistaa, että neuvolapalvelut ovat jatkossakin ylpeytemme aihe. Siitä voi olla varma, on sitten hallintomalli mikä tahansa, Rehula yritti vakuutella.

Mikä neuvoloissa on vikana, kun ne pitää laittaa tähän markkinamuottiin?

Haataista Rehulan ympäripyöreä vastaus ei tyydyttänyt.

– Nyt ei kyllä tullut vastausta minun kysymykseeni. Soten tavoitteena oli alun perin korjata se, mikä ei toimi, mutta ei rikkoa sitä, mikä toimii. Yhtiöittäminen ja markkinoille pilkkominen johtaa täysin päinvastaiseen lopputulokseen kuin mikä on koko soten tavoite. Jokainen tietää, että kun lapsi tarvitsee apua, ei mielessä ole ensimmäisenä paikkojen kilpailuttaminen tai vertailu.

Hän kysyi toistamiseen Rehulalta, mikä ministerin mielestä neuvoloissa on vikana, ”kun ne pitää laittaa tähän markkinamuottiin”.

– Eikö pikemminkin pitäisi olla niin, että kaikki palvelut toimisivat niin hienosti kuin neuvolat tänä päivänä Suomessa toimivat?

Rehula meni täysin hämilleen.

– Edustaja Haatainen ja koko oppositio välihuutoinenne, te kerrotte nyt totuutena jotakin sellaista, josta minulla ei ole tietoa. Hallitus ei, sataprosenttisella varmuudella, ole tuhoamassa suomalaista neuvolajärjestelmää, joka on lainsäädännöllä ohjattua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne yritti hänkin saada Rehulalta vastausta:

– Tässä on hyvin todettu neuvolan ylivertaisuus tällä hetkellä palveluista. Pelkästään näin yksinkertainen kysymys: onko hallituksen esityksessä mukana se, että neuvolapalvelut yhtiöitetään eli ne tulevat laajan valinnanvapauden piiriin, vai ei?

Rehula joutui myöntämään, ettei lausuntokierroksella olevassa esityksessä ole kerrottu täsmällisesti, mikä on neuvolapalvelujen tulevaisuus. Hän vetosi, että sitä varten lausuntokierros on olemassa.

– Olennaista on vastata yhteen väittämään, jonka te olette nyt näissä kysymyksissänne esittäneet, eli siihen, että lapsiperheiden kannalta hajotettaisiin jotakin sellaista, mikä ei nyt ole rikki. Ei varmuudella hajoteta, Rehula vastasi vastaamatta itse kyselytunnilla esitettyihin kysymyksiin.

Koko oppositio jättää huomenna SDP:n johdolla hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Mukana on kysymys myös neuvolajärjestelmän tulevaisuudesta.

Sipilä kommentoi JSN-päätöksiä niukasti – pääministeri pitää sähköpostien lähettämistä toimittajalle virheenä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä vastasi toimittajien kysymyksiin ennen eduskunnan suullista kyselytuntia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että sähköpostien lähettäminen Ylen toimittajalle oli virhe. Julkisen sanan neuvosto (JSN) katsoi, että Sipilä toimi Yleisradion suuntaan tavalla, joka oli omiaan rajoittamaan sananvapautta.

Viestit on JSN:n mukaan mahdollista tulkita painostusyritykseksi. Sipilä ei eduskunnassa suoraan vastannut kysymykseen, yrittikö hän vaikuttaa Ylen uutisointiin.

Sipilä sanoo olevansa edelleen sitä mieltä, että häntä olisi pitänyt kuulla Ylen Terrafame-uutisoinnissa. Julkisen sanan neuvosto (JSN) sanoi helmikuussa julkaisemassaan päätöksessään, että Ylen ei tarvinnut kuulla Sipilää ennen juttunsa julkaisemista.

– Esitin vaatimukseni, että minua olisi pitänyt kuulla jutussa, jossa esitettiin aika rankkoja väitteitä, Sipilä sanoo.

JSN:n helmikuisen päätöksen mukaan juttu oli Sipilälle kielteinen muttei erittäin kielteinen, joten häntä ei tarvinnut kuulla ennen jutun julkaisemista. Lisäksi jutussa oli siteerattu Sipilän aiheesta toiselle tiedotusvälineelle antamia kommentteja.

Ylen jutussa kerrottiin Sipilän kytköksestä Terrafamelle kuljettimia toimittavaan Katera Steel -yritykseen. Pääministeriä ei haastateltu juttuun.

Sipilän mukaan Ylen uutisessa esitettiin pääministerin toiminnan kannalta rankka väite, että hän olisi suosinut sukulaisiaan.

JSN antoi tänään Ylelle myös vapauttavan päätöksen. JSN katsoi, että Yle oli kertonut Terrafame-juttuun tehdyistä muutoksista epäjohdonmukaisesti, mutta että jutussa tai sen alaotsikossa ei ollut virhettä.

Sipilä on aiemmin toistuvasti syyttänyt Ylen uutista vääristä tiedoista.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi toimittajien kysymyksiin ennen eduskunnan suullista kyselytuntia.

Mikko Isotalo–STT

”Valitulla mallilla ollaan ajautumassa pian kaaokseen” – sote-välikysymys yhdisti opposition

Kuva: Ilkka Yrjä
Tiedotustilaisuus sote-välikysymyksestä järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa Sairaanhoitajapäivien yhteydessä. Vasemmalta: kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, vasemmistoliiton Anna-Kaisa Pekonen, kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Tuula Haatainen ja Antti Lindtman SDP:stä, vihreiden Touko Aalto ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Eduskunnan kaikki oppositiopuolueet – SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit – jättävät Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

Oppositiopuolueet muistuttavat kysymyksessään, että ne ovat sitoutuneet toteuttamaan maassamme sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, jolla turvataan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja erojen kaventaminen, peruspalvelujen vahvistaminen sekä palvelujen yhdenvertainen saatavuus.

Sote-välikysymystä koskeva tiedotustilaisuus järjestettiin torstaina Helsingissä. Paikka oli Messukeskus, johon sairaanhoitajat ovat kokoontuneet kaksipäiväiseen hoitoalan ammattitapahtumaansa.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen.

Välikysymyksen keskeinen lähtökohta kaikille mukana oleville puolueille on Haataisen mukaan se, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään yhdessä – ja se tehdään myös hallitusti.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että nyt valitulla (hallituksen) mallilla ollaan ajautumassa pian kaaokseen, varoitti Haatainen.

– Puhutaan jopa katastrofista, hän lisäsi.

Haataisen mukaan on syntynyt kuva, ettei hallitus oikein ymmärrä asian vakavuutta.

– On tärkeä huomata, että kaikki uudistukselle asetetut tavoitteet on yhdessä hyväksyttyjä. Nimenomaan näihin tavoitteisiin pitäisi tällä uudistuksella pyrkiä antamaan vastauksia.

Haatainen luetteli tavoitteet: hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, erojen kaventaminen, peruspalvelujen vahvistaminen ja palvelujen yhdenvertainen saatavuus.

– Se malli, millä nyt ollaan uudistusta toteuttamassa, uhkaa romuttaa sen, että näihin tavoitteisiin päästään.

Välikysyjät tähdentävät, että uudistusta on tehtävä kunnolla valmistellen. Myös eduskunnassa on oltava riittävästi aikaa sen käsittelyyn.

Tuula Haatainen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja.

– Näen jo nyt, että näin tiukalla, ylikireällä aikataululla emme pysty saavuttamaan tavoitetta, että tästä tulisi kokonaisuus, joka on hyvin ja huolella valmisteltu, hän totesi.

Välikysymyksessä on yhteensä 11 kysymystä, joihin yhtynyt oppositio vaatii hallitukselta selkeitä vastauksia. (Kuva: Ilkka Yrjä)

Alkuperäinen tavoite oli, että korjataan se, mikä ei toimi – mutta ei rikota sitä, mikä toimii.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitti muita oppositiopuolueita siitä, että ne ovat mukana SDP:n aloitteesta tehdyssä välikysymyksessä.

– Matkan varrella joku on kysellytkin, että onko oppositio niin hampaaton, että se ei tee välikysymystä hallituksen sote-uudistuksesta, vaikka se on kerännyt niin paljon kritiikkiä.

Lindtmanin mukaan ensin haluttiin katsoa, kuunteleeko hallitus asiantuntijoiden ja arjen ammattilaisten viestiä vai ei.

– Nyt näyttää siltä, että hallitus on lopullisesti sulkenut korvansa erittäin laajalta asiantuntijoiden arvioinnilta tästä sote-uudistuksesta.

Vaikka lausuntokierros lainsäädännöstä on vielä osittain kesken, on Lindtmanin mukaan nyt jo selvää, että hallituksen esitys tulee saamaan erittäin laajan täystyrmäyksen.

– Tänään tuli uutinen, ensimmäinen joka kannattaa, ja se oli sattumalta – arvatkaa, mikä taho se oli? Se oli Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Lindtman veti lopuksi yhteen vaihtoehdot.

– Joko tehdään sellainen sote-uudistus, jossa kaikki pidetään mukana. Joka tehdään ihmisten ehdoilla – arjen ammattilaisia, kuten sairaanhoitajia, kuunnellen.

– Tai sitten tehdään sote-uudistus EK:n ja elinkeinoelämän ehdoilla.

Antti Lindtman muistutti alkuperäisestä tavoitteesta.

Oli tarkoitus korjata se, mikä ei toimi.

– Mutta ei rikota sitä, mikä toimii.

Rinne ei yllättynyt JSN:n Sipilä-kannasta: ”Kritiikkiä siedettävä ilman, että se johtaa ylireagointiin”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa, ettei hän yllättynyt Julkisen sanan neuvoston tänään antamista kannoista. JSN katsoi lausumassaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimineen Yleisradion suuntaan tavalla, joka oli omiaan rajoittamaan sananvapautta.

– Suurin piirtein samalla tavalla olen arvioinut tilannetta julkisesti saatavilla olevan tiedon varassa. Lopputulos on ollut jollakin tavalla arvioitavissa etukäteen, Rinne pohtii.

Neuvosto totesi, että pääministerin Ylen toimittajalle lähettämien viestien määrää ja sävyä voidaan pitää poikkeuksellisena. Sipilän lähettämät viestit liittyivät Terrafame-tapaukseen. Viestit oli JSN:n mukaan mahdollista tulkita painostusyritykseksi.

– Minun mielestä suomalainen avoin yhteiskunta edellyttää sitä, että keskeiset poliittisissa tehtävissä olevat ihmiset ovat sekä median että kansakunnan käytössä ja sietävät kritiikkiä ilman, että se johtaa ylireagointiin, Antti Rinne kommentoi Sipilän edesottamuksia Demokraatille.

STT:n mukaan Sipilä katsoo yhä, että sähköpostien lähettäminen Ylen toimittajalle oli virhe. Hän on edelleen sitä mieltä, että hänellä oli oikeus tulla kuulluksi.

”Vakavasti pitää suhtautua.”

JSN:n mukaan ministeritasoisetkin poliitikot ovat alkaneet valikoida tiedotusvälineitä antamalla haastatteluja ja lausuntoja vain välineille, joiden julkaisema journalismi on miellyttänyt heitä. Neuvosto korostaa, että tällainen on demokratiaa rapauttavaa tiedonvälityksen rajoittamista.

Sipilä sanoi joulukuussa kyselytunnilla, että ei ole enää yhteyksissä toimituksiin ja toimittajiin itseään koskevissa jutuissa. Hän sanoi oikaisevansa jutut tarvittaessa toisella tavalla.

– En osaa sanoa, onko sekään nyt oikea tapa suhtautua, että ei suoraan suostu keskustelemaan, Rinne tuumii.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoi Ylen haastattelussa, ettei hän ole JSN:n langettavan ratkaisun seurauksena aikeissa erota tehtävästään.

– Yleisradion asioista vastaa Yleisradion hallitus ja toimiva johto. Ne osaavat arvioida sitä, mikä on Ylen sisällä oikea tapa hoitaa asiaa. Vakavasti pitää suhtautua, Antti Rinne kommentoi.

Yle sai langettavan päätöksen JSN:ltä. Neuvosto katsoi, että Yle luovutti Terrafame-tapauksessa journalistista päätösvaltaa ulkopuolelle ja rikkoi siten Journalistin ohjeiden kohtia 2. ja 3.