Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Valuvika palkkakehityksessä on korjattava: Terveydenhuollon naiset – eteenpäin!

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattiliitto Tehy ovat yhdessä laatineet ohjelman, jolla saavutetaan palkkatasa-arvo sekä varmistetaan työvoiman saatavuus ja pysyvyys.

Merja-Hannele Vuohelainen

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin toiminnanjohtaja Arja Niittynen painottivat ohjelman julkistamisessa, että koulutustasoa vastaavissa ammateissa terveystyöntekijänaisten palkka on 595 euroa pienempi.

Terveydenhuollon tehtävät ovat muuttuneet entistä vaativammiksi ja edellyttävät työntekijöiltä laajaa osaamista, joka taas edellyttää varsin pitkää koulutusta. Tehtävien vaatimusten taso, laaja koulutus ja työstä tuleva vastuu eivät kuitenkaan näy palkoissa.

Lue lisää: Hoitajilla tuli mitta täyteen: ”Kunnon palkka on aina väärä vastaus” – Liitot: 100–150 miljoonaa euroa vuodessa on yksi pisara Suomen valtiolle

Lue lisää: PAM: Hätkähdyttävä selvitys julki – ”Miten tällaisten töiden palkoilla on tarkoitus elää?”

Lue lisää: Ankea luku: 9,3 % selittää sitkeitä palkkaeroja – miehet ja naiset työskentelevät järkyttävän vähän samoissa ammateissa

Eduskunnan istuntokauden alussa tuore Sipilän hallituksen hallitusohjelma linjasi, että naisten ja miesten välillä vallitsee tasa-arvo. Tämä ei pidä paikkaansa. Keskimääräinen naiselle maksettava säännöllisen työajan palkka on noin 84 prosenttia miehen palkasta.

Lisää aiheesta

Samapalkkaisuusohjelmalla eroa kurotaan hyvin hitaasti ja sillä tavoite täyttyisi vasta vuonna 2090 – jos silloinkaan. Puoluejohtajien tasa-arvopaneelissa vallitsi laaja yksimielisyys siitä, että naisten ja miesten välisiä perusteettomia palkkaeroja vähennetään ja työelämän tasa-arvoa edistetään.

Nyt vahvat vaikuttajanaiset Millariikka Rytkönen ja Arja Niittynen vaativat, että koulutetun hoitohenkilöstön tehtäväkohtaisia palkkoja korotettaisiin 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Valtion budjetissa tämä tarkoittaa vuosittain 100–150 miljoonaa euroa tasa-arvorahaa palkkaerojen kuromiseen. Ohjeet ovat selkeät ja Tehyn sekä SuPerin vaatimukset perusteltuja. Terveydenhuollon naiset – eteenpäin!

Kirjoittaja on Demarinaisten toiminnanjohtaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE