Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

5g-verkkoja jo avattu Suomessa – kuluttajalaitteita odotetaan markkinoille

Huipputerävää videokuvaa kännykkään, itseohjaavia robottiautoja, keskenään keskustelevia kodinkoneita. Niin sanottuun viidennen sukupolven mobiiliteknologiaan on ladattu valtavasti odotuksia.

Ensimmäiset kaupalliset 5g-verkot on jo avattu Suomessakin, mutta varsinaisia kuluttajalaitteita ei vielä ole myynnissä.

Langattomaan tietoliikenteeseen erikoistunut akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopistosta uskoo, että 5g-tekniikan esiinmarssi alkaa pian.

– Teknisesti ne eivät kuitenkaan niin merkittävästi poikkea 4g-laitteista, että ei ole mitään erityistä syytä, miksi ne eivät tulisi markkinoille hyvinkin tämän vuoden aikana.

Latva-ahon mukaan ensimmäisenä kuluttaja huomaa 5g-maailmassa, että kaikki mobiililaitteilla tehtävä lataaminen nopeutuu murto-osaan nykyisestä. Teräväpiirtokuvan lisäksi tarjolle voi tulla myös uudentyyppisiä tehokkaita silmikkonäyttöjä ja niin sanottua lisättyä todellisuutta.

– Jos ajatellaan viihdekäyttöä, niin esimerkiksi pelimaailma saattaisi olla ensimmäisenä hyötymässä tällaisesta.

Jos 5g-visiot toteutuvat, tavallisissa kodeissa tapahtuu pienimuotoinen vallankumous.

– Suurin murros on se, että saadaan älykäs elinympäristö kaikkine kommervenkkeineen.

Mikä sitten on se 5g-sovellus, joka räjäyttää pankin ja lyö itsensä läpi kaikkialla? Sitä ei tiedä vielä kukaan.

Valtio mukaan

Latva-ahon mukaan 5g:n täysimittaiseen hyödyntämiseen tarvitaan myös valtiovallan tukea. Monet 5g-sovellukset voisivat tuottaa alkuinvestoinnin jälkeen yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä. Yksi tällainen sovellusala voisi olla etäyhteyden avulla toimiva terveydenhuolto.

– Terveyden ja hyvinvoinnin palvelut on yksi tärkeä alue, sanoo myös projektipäällikkö Marjo Uusi-Pantti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Traficom osallistuu aktiivisesti 5g-palveluiden suunnitteluun, ja sen tavoitteena on tehdä Suomesta 5g-tekniikan kärkimaa. Tukemalla erilaisia kokeiluja Traficom auttaa toteuttamaan uusia palveluita yrityksille, julkishallintoon ja kuluttajille.

Uusi-Pantti kertoo, että monet 5g-hankkeet odottavat vielä rahoituspäätöstä, joten niistä ei voi tässä vaiheessa antaa yksityiskohtaista tietoa.

Kehitys jatkuu – 6g tulee

5g-teknologia edellyttää nykyiseen verrattuna tiheämpää tukiasemaverkkoa. Käytettävä taajuus läpäisee huonosti kiinteitä rakenteita, minkä vuoksi tukiasemia pitää olla myös rakennusten ja joukkoliikennevälineiden sisällä. Toisaalta tukiasemat voivat olla nykyistä heikkotehoisempia. Osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että 5g-tekniikan terveysvaikutuksia ei ole vielä tutkittu riittävästi. Lisäksi uusi tekniikka tuo aina uudet tietoturvahaasteet.

Latva-aho johtaa myös Suomen Akatemian rahoittamaa 6g-ohjelmaa jossa tähtäin on 2030-luvun teknologioissa. Aiheesta järjestetään maaliskuun lopulla Levillä ensimmäinen kansainvälinen konferenssi. 6g:n tuomat mahdollisuudet ovat vielä tutkijoillekin hämärän peitossa, mutta Latva-aho antaa yhden mahdollisen esimerkin.

– Siinä voidaan puhua esimerkiksi hologrammien siirtämisestä eli ihmisistä tehtyjä kolmiulotteisia malleja voitaisiin siirtää virtuaalisesti johonkin tilaan. Se vaatii sitten tietenkin näyttöteknologialta ja siirtokapasiteetilta uusia ominaisuuksia.
STT–JANNE LINNOVAARA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE