ehdokasmainos

60% on vielä kaukana – ”Jokaiselle pitäisi maksaa 1 700 euroa kuussa”

Kuva: Jari Soini
jhl
Kaikki eivät saa palkkakakusta riittävää palaa.

Vilkastunut julkinen keskustelu työelämän parantamisesta ja minimipalkkalainsäädännöstä on erittäin tervetullutta, ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen kiittää.

– Onkin korkea aika puhua siitä, miten edistetään jokaisen oikeutta työhön ja turvattuun toimeentuloon.

Asara-Laaksonen muistuttaa, että Suomessa on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä, jotka ansaitsevat alle 1 700 euroa kuukaudessa. On myös aloja, joilla ei ole omaa työehtosopimusta eikä siten myöskään vähimmäispalkkaa.

Euroopan sosiaalisen peruskirjan mukaan kohtuullinen palkka on 60 % kunkin maan kansallisesta keskipalkasta.

– Jos Suomi vihdoinkin sitoutuisi tähän säännökseen, jokaiselle pitäisi maksaa vähintään 10 euron tuntipalkkaa tai 1 700 euroa kuukaudessa.

Asara-Laaksosen mukaan vähimmäispalkkojen nouseminen lisäisi myös tasa-arvoa, koska pienipalkkaisten enemmistö on naisia.

– Vähimmäispalkka ei rapauttaisi työehtosopimusjärjestelmää, vaan jopa vahvistaisi sitä.

Matalapalkkatöiden runsastuminen lisäisi eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

SAK:n tavoite on, että työehtosopimusten vähimmäispalkka olisi 1 800 euroa kuukaudessa. Toiseen suuntaan vetävät monet oikeistopoliitikot ja virkamiehet, jotka rummuttavat matalapalkkatyön lisäämistä keinona vahvistaa valtiontaloutta.

– Se keino ei kerta kaikkiaan toimi. Matalapalkkatöiden runsastuminen vain lisäisi eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Ostovoima ja kotimarkkinat kärsisivät, Asara-Laaksonen älähtää.

– Samalla merkittävä osa palkkakustannuksista siirtyisi työnantajilta valtion ja veronmaksajien itsensä maksettavaksi, koska matalapalkkaiset ihmiset joutuvat täydentämään toimeentuloaan sosiaaliturvan avulla.

Työehtosopimusten sitovuudesta on pidettävä kiinni jatkossakin, Asara-Laaksonen toteaa.

– Sen rinnalla kohtuullista palkkaa koskeva säännös olisi keino parantaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa.

Vähimmäispalkkojen nousulla voitaisiin myös torjua niin sanottuja  keltaisia työehtosopimuksia. Keltaisilla työehtosopimuksilla tarkoitetaan työnantajan perustamien ammattiliittojen tekemiä sopimuksia, joiden tarkoitus on romauttaa palkkoja.

Parhaillaan yritetään rakentaa työllisyyttä edistävää ratkaisua kolmikannassa eli hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Asara-Laaksonen toivoo, että tässä yhteydessä otetaan vakavasti työn alle myös vuorotteluvapaajärjestelmän vahvistaminen.

Hallitus taipui, veteraanien eläkkeistä ei leikata – Sauvon puheen pitänyt Heinäluoma: ”Vielä on järkeä maassa”

Kuva: Kari Hulkko
Eero Heinäluoma on tyytyväinen. Sotaveteraanien eläkkeistä ei leikata itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat esittävät rintamalisiin kohdistuneiden indeksileikkausten kumoamista eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Kun tieto saapui eduskunnan kahvilassa pöytään, jossa istui muutama SDP:n kansanedustaja, ilmoille lähti spontaanit aplodit.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma nosti hallituksen ”huonosti ajatellun” suunnitelman leikata sotaveteraanien eläkkeitä itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna esiin Sauvon työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlassa.

– Itsenäisyytemme kovilla uhrauksilla lunastaneen sukupolven pieniin eläkkeisiin tehdyllä leikkauksella ei ole mitään merkitystä valtiontaloudelle. Siksi esitänkin, että hallitus peruisi rintamamieseläkkeiden leikkausesityksensä. Toinen vaihtoehto on, että eduskuntaryhmät yhdessä sopisivat, ettei sotiemme veteraanien eläkkeisiin nyt tehdä leikkauksia, Heinäluoma sanoi Sauvon puheessaan 1.10.

Tästä lähtien SDP:n kansanedustajat ovat pitäneet veteraanien puolesta runsaasti ääntä eduskunnassa. Viime torstain kyselytunnilla kansanedustaja Mika Kari (sd.) vaati eduskunnalle lupaa perua leikkaus budjettikäsittelyn yhteydessä pitäen rintamamieslisän leikkaamista vääränä viestinä kunniakansalaisia kohtaan.

”Oli ihan käsittämätön ehdotus.”

– Tämähän oli ihan käsittämätön ehdotus, että itsenäisyyden juhlavuotena leikattaisiin sotaveteraanien eläkkeitä, Eero Heinäluoma toteaa Demokraatille eduskunnassa tänään keskiviikkona.

Hän pitää päätöksen perumista ehdottoman oikeana.

– Onhan tämä nyt veteraanien kannalta kuitenkin joku osoitus, että vielä on järkeä ja tolkkua maassa.

– Tämä on veteraanien arvostuksen kannalta hieno juttu ja tuohon tämä myös hyvän mielen, että se mitä täällä eduskunnassa oppositiossa tehdään, kyllä se myös vaikuttaa. Puheella on välillä väkevä voima. Me olemme pitäneet tätä asiaa esillä Sauvon puheesta lähtien ja otettiin se kyselytunnilla esille viime torstaina, Heinäluoma toteaa.

– Pidän tätä hallitukselta viisaana päätöksenä, että pyörsivät oman linjauksensa. Olisi ollut hallituksen kannalta kiusallista, jos tämä keskustelu olisi jatkunut syksyn ja ensi vuoden.

Vielä hiljattain perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho ilmoitti, että rintamalisän leikkaus on ja pysyy. Tuolloin muissa hallituspuolueissa oltiin jo tulossa pikku hiljaa toisiin ajatuksiin.

”Poikkeuksellisen paljon huonosti harkittuja esityksiä.”

Paljon on puhuttu siitä, että Sipilän hallitus peruu lukuisia esityksiään.

– Tällä hallituksella on ollut poikkeuksellisen paljon huonosti harkittuja esityksiä ja he ovat joutuneet miettimään niitä uudelleen ilmeisesti enemmän kuin yksikään edeltäjä. Jostainhan se kertoo, että näitä tulee näin paljon, mutta se on sitten ehkä eri messun väärti, mistä se kertoo ja mitä pitäisi tehdä sen korjaamiseksi. Voi olla, että se vaatii sitten hallituksen vaihdoksen, että saadaan nämä harkinnat jo ensimmäisellä kerralla kohdalleen.

– Mutta ollaan tänään tosi iloisia ja tyytyväisiä, Heinäluoma sanoo ja palauttaa asian nopeasti tyytyväisyyteen rintamalisien leikkauksen perumisesta.

”Hallitus tuli järkiinsä” – SDP:n Kari iloitsee häpeällisen leikkauksen perumisesta

Hallituksen peruttujen päätösten listaan kirjoitettiin jälleen uusi rivi, kun hallitus päätti keskiviikkona jättää sotaveteraanien rintamalisät rauhaan.

– SDP:n työ tuotti taas tulosta. On hyvä, että hallitus on tullut järkiinsä ja päättänyt perua rintamalisään esittämänsä indeksileikkauksen. Tämä oli ainoa mahdollinen ratkaisu hallitukselta, kansanedustaja Mika Kari (sd.) iloitsee.

Kari kysyi asiasta hallitukselta viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

– Olisi ollut häpeällistä leikata itsenäisyyden juhlavuonna heiltä, jotka ovat maamme puolesta taistelleet ja kovan hinnan siitä maksaneet, Mika Kari muistuttaa.

”Aleppon kellot kuultiin myös Genevessä” – Urpilainen: Tärkeintä lopettaa humanitaarinen katastrofi

Kuva: Lehtikuva
aleppo-jutta
Aleppon asukkaista osa on päässyt pakenemaan hieman rauhallisemmille alueille.

Parlamenttienvälinen liitto IPU nosti Syyrian sodan niin sanotuksi kiireelliseksi aiheeksi Saksan ja Meksikon esityksestä. Suomen valtuuskunta äänesti ehdotuksen puolesta. IPU:n syyskokous on koolla parhaillaan Sveitsin Genevessä.

Suomen IPU-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) korosti, että tärkeintä on lopettaa humanitaarinen katastrofi ja neuvotella poliittisesta ratkaisusta.

– Parin viikon ajan soineet Aleppon kellot kuultiin myös IPU:n yleiskokouksessa. Syyriassa ihmisoikeuksia loukkaavat sekä hallitus että terroristiryhmät, Urpilainen totesi.

Hänen mukaansa tilanteen monimutkaisuus tuli hyvin esille länsiryhmän, Venäjän ja Syyrian esittämissä eri kannanottoaloitteissa.

– Vallanjako voi tarkoittaa myös maan jakamista vahvoihin itsehallintoalueisiin eri ryhmittymille, Urpilainen arvioi.

Parlamentaarikkojen pitää ymmärtää jo heikot signaalit.

IPU-kokouksessa puhuttiin myös ihmisoikeuksista – miten kansanedustuslaitosten tulisi reagoida niihin. Valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) muistutti, että kaikkien maiden parlamentaarikkojen pitää toimia päättäväisesti ihmisoikeusloukkauksia vastaan.

– Minkäänlaisia ihmisoikeusloukkauksia ei tule hyväksyä. Parlamentaarikkojen pitää ymmärtää jo heikot signaalit ja toimia, ennen kuin tilanne kärjistyy konfliktiksi.

Hän kantoi huolta siitä, että vihapuhe maahanmuuttajia ja eri vähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt Euroopassa. Virolainen kertoi lähes 140 maasta tuleville kansanedustajille, kuinka Suomessa eduskunta kävi aiheesta ajankohtaiskeskustelun, jolla haluttiin viestiä kaikille poliittisille toimijoille, ettei rasismia tai vihapuhetta suvaita.

Virolainen totesi naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien olevan Suomen kehitysyhteistyöpolitiikan kulmakiviä.

– Sillä, että tytöt pääsevät kouluun ja että naisilla on itsenäinen mahdollisuus tavoitella hyvää taloudellista asemaa, on valtava kerrannaisvaikutus koko yhteiskunnan kehitykseen ja kaikki hyötyvät, Virolainen huomautti.

Vuonna 1889 perustettu IPU on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestön jäseninä on 170 parlamenttia. Syyskokous on koolla Genevessä 23.–27. lokakuuta.

Eduskunnan IPU-ryhmästä kokoukseen osallistuvat Urpilaisen ja Virolaisen lisäksi kansanedustajat Simon Elo (varapuheenjohtaja, ps.), Mika Lintilä (kesk.) ja Silvia Modig (vas.).

Hallitus peruu taas, nyt eduskunnassa – Rintamalisien indeksileikkaus kumotaan 

Kuva: SA-kuva
Rautkallion kirjan kuvitusta: Amerikkalaisia lehtimiehiä vieraili Suomen puolella rintamalla.
Kuvassa jatkosodan sotilaita.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat, valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.), varapuheenjohtaja Ville Vähämäki (ps.) ja valiokuntavastaava Outi Mäkelä (kok.) esittävät rintamalisiin kohdistuneiden indeksileikkausten kumoamista eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Rintamalisä kuuluu kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin, joita on hallituksen eduskunnalle jättämässä vuoden 2017 talousarvioesityksessä esitetty leikattavaksi 0,85 prosentilla. Rintamalisien kohdalla tämä tarkoittaisi noin 200 000 euron säästöjä.

Valtiovarainvaliokunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden talousarviota ja tuo joulukuussa eduskunnalle lopullisen ehdotuksen talousarviosta ja siihen tehtävistä muutoksista.

– Työ jaostoissa ja valiokunnassa on vielä kesken, mutta hallituspuolueet haluavat jo tässä vaiheessa ilmoittaa tahtotilan siihen, että tämä yksityiskohta korjataan valtiovarainvaliokunnan käsittelyssä.

Valiokuntavastaavat korostavat, että rintamaveteraanit kunniakansalaisina ansaitsevat kaiken kunnioituksen ja tarvitsemansa huolenpidon, Kalli, Vähämäki ja Mäkelä tiedottavat..

”Suhtaudumme pyyntöön vakavasti” – Orpo sai lisäselvityspyynnön komissiolta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
orpo-p

EU:n komissio pyysi tiistaina 25. lokakuuta lisätietoja Suomen alustavasta talousarviosuunnitelmasta vuodelle 2017. Suomi suhtautuu pyyntöön vakavasti.

Komissio lähetti asiasta kirjeen valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.). Valtiovarainministeriö vastaa komission kirjeeseen virallisesti torstaina 27. lokakuuta ja tiedottaa silloin asiasta uudestaan.

Alustavat talousarviosuunnitelmat kuuluvat EU:n koordinoituun valvontamenettelyyn. Suunnitelman perusteella pitäisi pystyä toteamaan mahdolliset poikkeamat julkisen talouden strategiasta, joka on esitetty uusimmassa vakausohjelmassa.

Suomen alustava talousarviosuunnitelma pohjautuu hallituksen talousarvioesitykseen ja kuntatalousohjelmaan sekä tämän vuoden lisätalousarvioihin.