Kotimaa

61 opiskelijaa kertoo kokemuksistaan Kallion lukion opettajasta: ”Kohteet vaihtuvat, mutta sama kaava toistuu”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Entisillä Kallion lukiolaisilla on koottuna 61 entisen tai nykyisen opiskelijan lausumaa lehtorin toiminnasta, josta STT kertoi sunnuntaina. Kaikki lausumat ovat omakohtaisia kokemuksia miehen epäasialliseksi koetusta käytöksestä, STT:lle kerrotaan.

Lausumat aiotaan antaa ainakin koulun nykyiselle johdolle. Jokainen lausunnon antanut päättää itse, kertooko kokemuksistaan poliisille.

– Luettuani kaikki lausumat läpi, käsitykseni opettajan kyseenalaisista opetusmetodeista ja hajoita ja hallitse -tyylisestä taktiikasta vain vahvistuivat. Kohteet vaihtuvat, mutta sama kaava vallan väärinkäytöstä ja häirinnästä toistuu vuodesta toiseen, sanoo kertomuksia kokoamassa ollut ”Niina”, joka on aiemmin kertonut STT:lle omista kokemuksistaan.

STT uutisoi sunnuntaina, että lukion opettaja oli piinannut ja lähennellyt lukuisia naispuolisia opiskelijoita vuosien ajan. Opettaja on kiistänyt STT:lle ahdistelleensa opiskelijoita.

Niinan mukaan lausumissa on eriasteisia kuvauksia esimerkiksi seksuaalissävytteisestä käytöksestä ja opettajan raivokohtauksista.

– Keräsimme lausumat, jotta valta-aseman väärinkäytön laajuus ja moniulotteisuus tulisi esiin. Lausumat antavat myös osaltaan selityksen siihen, miten tämä kaikki pääsi tapahtumaan ja mitä yrityksiä opiskelijoilla oli häirinnän esiintuomiseksi koulun johdolle.

Lausumat kerättiin Niinan mukaan vain kahdessa vuorokaudessa.

Poliisi selvittää tällä hetkellä tapahtumia koulun kanssa ja toivoo, että Kallion lukion tapahtumista jotakin tietävät ottaisivat yhteyttä Helsingin poliisin seksuaalirikostutkintaan. Rikoskomisario Jari Kosken mukaan poliisi tutkii, mitä koululla on tapahtunut ja päättää sitten jatkotoimenpiteistä.

Miehelle annettiin jo 2004 suullinen huomautus.

Helsingin kaupungin toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo STT:lle, että miesopettajalle annettiin joulukuussa 2004 suullinen huomautus. Pohjolaisen mukaan syynä oli tuolloin se, että ”jotkut tytöt kokivat opetusmenetelmät tyttöjä loukkaavina ja ajoittain seksuaalisena häirintänä”.

Pohjolainen ei tiedä tarkkaa muotoilua, sillä asian selvittely on kesken, eikä hän ole vielä nähnyt tapaukseen liittyviä asiakirjoja.

Viime vuonna aihe oli noussut uudestaan esille, kun nyt täysi-ikäinen nainen tuli koululle keskustelemaan vuoden 2004 tapahtumiin liittyen. Pohjolaisen mukaan rehtori kävi keskustelun miesopettajan kanssa, mutta siitä ei seurannut kurinpitotoimia.

Vielä ei ole varmuutta siitä, onko opettajan käytös johtanut tarkasteluun jo aiemminkin.

– Nyt ei ole vielä ennätetty selvittää 1990-luvun tapahtumia, joten on mahdollista, että jotakin voi paljastua tuoltakin ajalta, Pohjolainen sanoo.

Poliisi on oikea taho selvittämään näitä asioita.

Kallion lukion rehtori Ari Mäkinen esitti maanantaina opiskelijoille toiveen, ettei tapauksesta puhuttaisi julkisuudessa.

STT kysyi Mäkiseltä, onko opiskelijoiden edun mukaista, että heidän ei haluta jatkavan julkista keskustelua aiheesta.

– Poliisi on oikea taho selvittämään näitä asioita ja mielestäni on oikein, että asiat kerrotaan tutkivalle taholle eikä muualle, Mäkinen kommentoi.

Koululla mahdollisesti tehtävät selvitykset lehtorin toiminnasta riippuvat Mäkisen mukaan poliisin tarpeista. Jos poliisi kokee tarpeelliseksi, Mäkinen pitää mahdollisena koululla vuosittain tehtyjen hyvinvointikyselyjen läpikäymistä.

STT–TERO MALINEN, JANNE HUUSKONEN, OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat