Jyty varoittaa: Enemmän määräaikaisia työsuhteita, epävarmuutta, halpatyötä ja tes-shoppailua

Getty Images
Jyty varoittaa, että tes-shoppailu uhkaa laajentua.
Getty Images
Jyty varoittaa, että tes-shoppailu uhkaa laajentua.
Getty Images
Jyty varoittaa, että tes-shoppailu uhkaa laajentua.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki toivoo yhteiskuntasopimusneuvotteluiden johtavan ratkaisuun, joka kohtelee eri palkansaajatahoja tasa-arvoisesti.

– Nythän pakkolakiosuus kohdistuisi äärimmäisen kipeästi ja epäoikeudenmukaisesti juuri naisvaltaiseen julkiseen sektoriin, Pihlajamäki sanoo tiedotteessaan.

Määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottaminen on myös yksi hallituksen esittämä ajatus, joka uhkaa Pihlajamäen mukaan kuntasektorin työntekijöitä, joista hieman yli viidennes on määräaikaisia. Nuorten naisten keskuudessa määräaikaisuudet ovat tätäkin yleisempiä.

– Hallituksen tavoitteet väljentää määräaikaisten työsuhteiden ehtoja tai lisätä koeaikojen pituutta johtavat eittämättä määräaikaisten työsuhteiden kasvuun sekä epävarmuuden ja taloudellisen turvattomuuden lisääntymiseen työmarkkinoilla, Pihlajamäki linjaa.

Aitoa sopimista

Pihlajamäki korostaa työpaikoilla aitoon sopimiseen tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta ja keskinäistä luottamusta. Sellaisia paikallisen sopimisen muotoja, joissa työnantajalla on mahdollisuus yksipuolisesti päättää työehtosopimuksia huonommista työehdoista ei tule hänen mukaansa hyväksyä.

Riskinä on myös, että viime vuosina lisääntynyt tes-shoppailu laajenee merkittävästi – myös kuntasektorille.

– Yleissitovuudesta poikkeaminen tai sopimisen ulottaminen työpaikoilla ohi työehtosopimusten johtaa eittämättä jollain aikataululla halpatyömarkkinoihin, Pihlajamäki sanoo.

– Koordinaatio eri työehtosopimusten kesken voi lisäksi vaikeutua ja riskinä on myös, että viime vuosina lisääntynyt tes-shoppailu laajenee merkittävästi – myös kuntasektorille. Vain työehtosopimusten vähimmäisehdot turvaamalla voidaan taata, että palkkoja ei poljeta ja eri sopimusaloilla noudatetaan minimiehtoja, hän jatkaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat