Venäjältä tulevan turvapaikkahakemus voidaan jättää tutkimatta – ministeriö uskoo palautusten sujuvan jatkossakin

Lehtikuva
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo palautusten sujuvan vastakin.
Lehtikuva
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo palautusten sujuvan vastakin.
Lehtikuva
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo palautusten sujuvan vastakin.

Sisäministeriö uskoo Venäjältä Suomeen tulleiden turvapaikkahakijoiden palautuksien sujuvan Venäjälle myös jatkossa. Maahanmuuttovirasto kertoi eilen tehneensä ensimmäisen turvapaikkapäätöksen, jossa hakemus on jätetty tutkimatta sillä perusteella, että Venäjä on turvapaikanhakijalle turvallinen turvapaikkamaa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että henkilölle on myönnetty Venäjälle oleskelulupa tai vastaava, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä sanoo STT:lle.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo STT:lle, että Suomesta Venäjälle on palautettu jo aiemmin samankaltaisia tapauksia. Turvallinen turvapaikkamaa -perustetta sovelletaan Venäjän suhteen myös jatkossa.

Sen sijaan Norjalla on ollut vaikeuksia palauttaa Venäjän kautta tulleita turvapaikanhakijoita takaisin Venäjälle.

Koskee yleensä Venäjällä pitkään oleskelleita

Similä selvittää, että turvapaikkahakemus voidaan jättää tutkimatta turvallinen turvapaikkamaa -perusteella, jos hakija on saanut Venäjällä kansainväliseen suojeluun rinnastettavaa suojelua tai muutoin riittävää suojelua.

Hakemusta ei jätetä tutkimatta, jos Venäjä on ollut vain kauttakulkumaana.

Similä mukaan tällä hetkellä suurin osa vireillä olevista tapauksista on sellaisia, että turvapaikanhakijat ovat asuneet laillisesti Venäjällä jo vuosia ja heillä on oleskelulupa tai vastaava myös tulevaisuudessa. Similä kuitenkin muistuttaa, että tutkimattajättämispäätös ei ole automaatio, vaikka oleskelulupa olisikin Venäjällä voimassa.

– Turvapaikanhakijan kertomuksesta voi tulla esille syitä, jonka perusteella Venäjä ei olisikaan turvallinen maa juuri hänelle tai hakijaa uhkaisi karkotus.

Similä sanoo, että vasta erityisesti viimeisten viikkojen aikana Venäjältä on alkanut tulla turvapaikanhakijoita, jotka ovat jo pitkään oleskelleet Venäjällä. Hän arvelee, että tutkimattajättämispäätöksiä tehdään lähiviikkojen aikana kymmeniä.

– Tämä liittyy pitkälti siihen, että Venäjän talous on ollut jo pitkään laskusuunnassa. Työpaikat ovat alkaneet loppua tai on ainakin haasteellisempi löytää toimeentuloa. Se on ajanut ihmisiä liikkeelle, Similä sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat