Nuorten ay-vasemmisto: Työntekijöille lisää aitoa valtaa työpaikoilla

Demokraatti
Demokraatti
Demokraatti

Vasemmistonuoret ja nuoret ay-toimijat haluavat yritysten työntekijöille lisää aitoa valtaa työpaikkojensa päätöksenteossa.

Nuoret esittävät tiedotteessaan kolmea keinoa, joilla työntekijävaltaa voidaan lisätä. Yksi konsti on antaa työntekijöille oikeus lunastaa konkurssin tai lakkautusuhan alla oleva yritys tai sen yksikkö esimerkiksi valtion takaaman lainan avulla. Työntekijöillä olisi näin mahdollisuus lunastaa esimerkiksi tehdas itselleen sen sijaan, että tehdas lakkautetaan kokonaan. Mahdollisuus ajaisi paitsi työntekijöiden myös alueen elinvoiman etua.

Toinen keino olisi perustaa työntekijöiden rahastoja, joihin siirretään osa yritysten osingoista. Niiden avulla työntekijät voisivat hankkia yrityksen vähitellen itselleen. Se purkaisi nuorten ay-vasemmiston mukaan yhteiskunnan omistussuhteita ja estäisi omaisuuden kasaantumista harvoille.

Kolmanneksi he esittävät työntekijöille veto-oikeutta yt-neuvotteluissa, jos tehtävistä päätöksistä ei vallitse yksimielisyyttä työntekijöiden, työnantajan ja julkisen sovittelijan välillä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat