Järjestö moittii hallituksen kaavailuja – ”Osa alueista liian pieniä”

Soste ei kannata itsehallintoalueiden muodostamista nykyisten maakuntien pohjalle. Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö katsoo, ettei 18/15-malli ole paras mahdollinen, koska osa alueista jää liian pieniksi selvitäkseen tehtävistään. Sen mukaan hyvä lähtökohta työlle olisi ollut virkamiesvalmistelun suosittama 12 alueen malli.

Sosten mielestä uudistuksessa pitäisi keskittyä ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen sekä tuotannon ja rahoituksen kysymyksiin. Vaarana on, että muiden tehtävien liittäminen itsehallintoalueuudistukseen heikentää tärkeimmän eli varsinaisen sote-uudistuksen onnistumista.

– Jos halutaan saavuttaa uudistuksen tavoitteet, järjestöjen asiantuntemusta ei voi ohittaa sote-uudistuksessa. Palvelulupauksen määrittelyssä pitäisi edetä ripeästi, sen laadinnassa järjestöt edustavat palveluja käyttävän ihmisen ääntä. Järjestöt on otettava mukaan alueellisiin sote-uudistusta valmisteleviin ja toteuttaviin asiantuntijaryhmiin. Jotta palveluketjuista aidosti saadaan toimivia, niiden rakentamista ei saa jättää vain byrokraattien tehtäväksi, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas painottaa.

Sosten mukaan julkinen palvelulupaus on määriteltävä ajoissa ja huolella. Eri toimijoiden roolit ja työnjako on sovittava selkeästi niin uudistuksen valmistelussa kuin toteutuksessa. Järjestön mukaan ei ole toivottavaa, että palvelulupauksen määrittely jää vuoteen 2018.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat