9/11 ei unohdu – Trump 16 vuotta sitten: Rakennukseni on nyt korkein

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

Yhdysvalloissa on vietetty tänään 9/11-terrori-iskun muistopäivää.

Samalla esille ovat myös nousseet presidentti Donald Trumpin puheet 16 vuotta sitten. Trump kommentoi tuolloin kaksoistornien tuhoutumista sanomalla, että nyt hänen rakennuksensa on korkein.

”40 Wall Street oli toiseksi korkein rakennus Manhattanin keskustassa… Nyt se on korkein”, Trump retosteli haastattelussa.

Trumpin muista päivää koskevista hämmentävistä kommenteista on kirjoittanut tänään muun muassa brittilehti The Independent

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Saksan vaalien yllätysmomentin tarjoaa äärioikeistolainen AfD – Majander: ”Trumpilaisuus ei ole leimannut”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kokovartalopukuun sonnustautunut aktivisti jakoi AfD:n lentolehtisiä Berliinissä.

Saksan liittopäivävaalien kolkutellessa enää yhden yön päässä tilanne näyttää suunnilleen samalta, kuin mihin Euroopassa on viimeisien vuosien aikana totuttu. Kristillisdemokraattien Angela Merkel porskuttaa kohti voittoa ja äärioikeiston nousu luo vaalien suurimmat mahdollisuudet yllätykselle.

Puolueiden kampanjat pyörivät tällä hetkellä loppusuoralla. Eilen perjantaina sekä sosialidemokraattien (SPD) Martin Schulzilla että kristillisdemokraattien CDU-puolueen Angela Merkelillä oli viimeiset kattavat kampanjatilaisuudet.

– Schulz esiintyi Berliinissä erittäin intensiivisesti ja vangitsevasti. Paikalla oli paljon väkeä, kun kelikin sattui olemaan oikein kaunis, paikan päällä Berliinissä vaaleja seuraava Kalevi Sorsa –säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kuvailee Demokraatille.

– Paikalla oli hyvä tunnelma.

Sosialidemokraattien vaaliennuste ei kuitenkaan näytä tai tunnu yhtä hyvältä. Vielä alkuvuodesta useiden arvioiden mukaan saattoi ajatella, että kanslerikandidaatti Schulz voisi jopa lyödä liittopäivävaaleissa 12-vuotta vallassa olleen Angela Merkelin ja kristillisdemokraatit. Nyt tähän ei enää usko kukaan.

– Vaikka Schulz on kandidaattina täyttänyt paikkansa ja pistänyt itsensä peliin, niin gallup-luvut ovat sulattaneet hänen ympärillään vielä keväällä olleen nosteen.

Demarit olisi saamassa 21–23 prosenttia äänistä. Tämä tarkoittaisi karvasta vaalitappiota.

Päivää ennen vaaleja kannattajakyselyissä Merkelin johtamalle CDU:lle ja sen sisarpuolue CSU:lle povataan 35–36 prosentin kannatusta. Demarit puolestaan taistelevat jokaisesta prosentista, ennusteiden mukaan puolue olisi saamassa 21–23 prosenttia äänistä. Tämä tarkoittaisi karvasta vaalitappiota.

Mielipidemittaukset ovat Majanderin mukaan saaneet sosiaalidemokraatit pelkäämään, että kannatus voi painua kaikkien aikojen pohjalukemiin, jopa alle 20 prosentin.

Vihreiden, keskusta-oikeistolaisten vapaiden demokraattien sekä vasemmistopuolueen on tämän hetkisten tietojen mukaan tyytyminen alle kymmeneen prosenttiin äänisaaliista.

– Demarien leirissä pohditaan syitä mahdollisesti vaatimattomaksi jäävään menestykseen. Olisiko Schulzin pitänyt vetää kampanjassa rohkeampaa Eurooppa-linjaa, Majander pohtii.

– Monien silmissä SPD:n painotukset sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kaipaisivat konkreettisempaa terästystä, esimerkiksi perintöjen ja pääomatulojen reippaamman tasauksen kautta.

Suurin mielenkiinto kohdistuu maahanmuuttovastaiseen AfD–puolueeseen.

Saksan vaalien suurin mielenkiinto kohdistuu maahanmuuttovastaiseen Vaihtoehto Saksalle (AfD) –puolueeseen. Kysymys on tuttu viime vuosien vaalikentiltä: Millaisen tulokseen ulkomaalaiskammoinen ja jopa natsistiseksi tituleerattu puolue yltää?

Perinteiset valtapuolueet ovat kehottaneet äänestäjiä karttamaan AfD:tä. Majanderin mukaan oli mielenkiintoista havaita, kuinka voimakkaasti esimerkiksi Schulz korosti eilisessä puheessaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa, jonka turvaajana sosialidemokraatit ovat olleet.

– Hän puhui AfD:stä suoraan demokratian syöjänä.

Toisaalta Majander kuvailee, kuinka Merkelin vastaavassa tilaisuudessa Münchenissä äärioikeiston edustajia oli saapunut häiritsemää liittokanslerin puhetta. Joukkion viheltäminen ja huutelu vaikuttivat selkeästi tilaisuuden tunnelmaan, ja Merkel näytti voimattomalta.

– Kyllä AfD:n nousu parlamenttiin ja mahdollisesti jopa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi otetaan täällä vastaan vakavina ja jopa järkyttyneinä.

Vuonna 2013 perustettu AfD ei saanut viime liittopäivävaaleissa läpi yhtään edustajaa, mutta nyt liikkeelle on povattu jopa yli 10 prosentin kannatusta. Luvut ovat suuria Saksassa, jossa äärioikeistolla ei ole ollut juurikaan sijaa toisen maailmansodan jälkeen.

– Asia on varmasti iso Saksalle. Mikään muu puolue ei taatusti suostu tekemään yhteistyötä heidän kanssaan mutta puhujalavan he parlamentista tulevat saamaan.

Onko AfD:n riveissä ”oikeita natseja”?

Majander ei suoralta kädeltä lähde arvioimaan, onko AfD:n riveissä ”oikeita natseja” kuten Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel aikaisemmin tällä viikolla kuvaili. Hänen mukaansa puolueen puheita on kuitenkin pidetty ennenkuulumattomina. Puolue on muun muassa esittänyt 180 asteen täyskäännöstä suhtautumisessa arkaan historiaan ja muistamisen kulttuuriin. Saksalaisten pitäisi AfD:n mukaan olla ylpeitä ensimmäisen ja toisen maailmansodan sotilaista.

Negatiivinen kampanjointi ei Majanderin mukaan ole kuitenkaan yleisellä tasolla noussut kovinkaan vahvaksi vaalien alla.

– Niin sanottu trumpilaisuus ei ole leimannut Saksan demokraattista järjestelmää. Pitää muistaa se, että Saksa on maailman vakaimpia demokraattisia järjestelmiä. Vanhoilla puolueilla on maassa selvä yli 80 prosentin kannatus.

– Kansainvälisessä vertailussa Saksan tilannetta voi pitää stabiilina. Saksan on perusluonteeltaan varsin konservatiivinen maa.

Mahdolliset kumppanipuolueet pohtivat lähinnä peloissaan, joutuvatko he uhraamaan itsensä hallitukseen.

Vaalien jälkeiseksi suureksi kysymykseksi on nousemassa se, millainen hallituskoalitio on löydettävissä. Merkelin ja kristillisdemokraattien pitkään jatkuneesta ylivallasta kertoo Majanderin mukaan tyrmäävällä tavalla se, että kaikki mahdolliset kumppanipuolueet pohtivat lähinnä peloissaan, joutuvatko he uhraamaan itsensä hallitukseen Merkelin syleiltäväksi.

– Tähän asti kaikilla kristillisdemokraattien kanssa hallitukseen lähteneillä on käynyt huonosti. Vaikka demokratiassa yleensä tavoitellaan hallituspaikkaa, tuntuu, että Saksassa vapaita demokraatteja lukuun ottamatta muut puolueet pelkäävät joutuvansa uhrautumaan hallitukseen.

Tällä hetkellä Saksan hallituksen muodostavat kristillisdemokraatit sekä sosialidemokraatit. Majanderin mukaan on mahdollista, että kyseinen ”suuri koalitio” jatkaa, vaikkakin se on vaikeaa myydä demarien kenttäväelle. Vaihtoehtoisesti hallituksen voi muodostaa niin kutsuttu ”Jamaika-koalitio”, jolloin hallitukseen nousisi CDU:n kanssa vapaat demokraatit sekä vihreät.

– Mutta vihreillä on kannatus muutenkin jo varsin alamaissa. Miten puolueelle käy, jos se lähtee mukaan jälkimmäiseen yhtälöön, Majander pohtii.

Niin tai näin, ensin on tietysti käytävä huominen äänestys. Ennusteilla spekuloimista Majander pitää tässä vaiheessa turhana. Mutta ilman hänen suostumustaan voinee kuitenkin todeta sen, että 2000-luvun rautarouvan Angela Merkelin valtakausi jatkunee myös ensi maanantaina.

Meksikon eteläosaa ravisteli voimakas jälkijäristys

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Meksikon eteläosaa on ravistellut voimakas maanjäristys. Sen voimakkuudeksi ilmoitettiin 6,2. Järistys tapahtui eteläisessä Oaxacan osavaltiossa, kertoo uutistoimisto AP.

Viranomaisten mukaan kyse oli aiemmin syyskuussa etelärannikolla tapahtuneeseen maanjäristykseen liittyvä jälkijäristys.

Vielä ei ole tiedossa, onko järistys aiheuttanut henkilö- tai taloudellisia vahinkoja.

Järistys heilutti rakennuksia myös maan pääkaupungissa Mexicossa, jossa puolestaan jatkuvat pelastustyöt tiistaina tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä. Tiistaisissa järistyksissä on kuollut yli 280 ihmistä. Uhriluvun on arvioitu nousevan, kun raunioita raivataan lisää.

USA: Liian varhaista sanoa, mikä aiheutti Pohjois-Korean ydinkoealueella tapahtuneen maanjäristyksen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltojen mukaan on vielä liian varhaista sanoa varmasti, mikä aiheutti Pohjois-Korean ydinkoealueella tapahtuneen maanjäristyksen.

Kiina kertoi aiemmin, että maanjäristyksen epäillään johtuneen voimakkaasta räjähdyksestä. Kiinan mukaan järistyksen voimakkuus oli 3,4 ja sen keskus oli aivan maanpinnassa.

Keskuksen sijainti voisi viitata siihen, että järistys johtui ihmisen toiminnasta. Maa järisi Pohjois-Koreassa myös kuun alussa, ja tuolloin syynä oli maan tekemä ydinkoe. Kiinan Xinhua-uutistoimiston mukaan tänään mitatun maanjäristyksen keskus oli liki samassa kohdassa.

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistyksen keskus oli noin 20 kilometrin päässä Pohjois-Korean edellisen ydinkokeen tekopaikasta ja arviolta viiden kilometrin syvyydessä. Sen mukaan järistyksen keskusta on kuitenkin vaikea määrittää tarkkaan.

– Järistys tapahtui alueella, jolla Pohjois-Korea on aiemmin tehnyt ydinkokeita, USGS sanoi lausunnossaan.

Etelä-Korean viranomaiset havaitsivat järistyksen, mutta pitävät sitä toistaiseksi luonnonilmiönä.

Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan myös Etelä-Korean viranomaiset havaitsivat järistyksen, mutta pitävät sitä toistaiseksi luonnonilmiönä.

– Järistyksen yhteydessä ei havaittu ääniaaltoa, joka yleensä liittyy ihmisen toiminnan aiheuttamiin maanjäristyksiin, Etelä-Korean meteorologinen virasto sanoi lausunnossa.

Pohjois-Korean kuun alussa tekemä ydinkoe aiheutti huomattavasti voimakkaamman maanjäristyksen.

Järistys oli voimakkuudeltaan 6,3, ja se vavisutti maata myös Pohjois-Korean rajanaapurissa Kiinassa.

Tuolloin Pohjois-Korea sanoi testanneensa vetypommia, joka voitaisiin ladata ohjuksen kärkeen. Kyseessä oli kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe.

”Vaikka ongelmat johtaisivat nälänhätään, politiikka ei muutu” – Kiina vähentää merkittävästi öljyn vientiä Pohjois-Koreaan

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korean merkittävin kauppakumppani Kiina ilmoittaa rajoittavansa merkittävästi öljytuotteiden vientiä eristäytyneeseen maahan.

Rajoitukset liittyvät YK:n turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymiin Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin. Kiinan mukaantulo on tärkeää, koska maan arvioidaan vievän Pohjois-Koreaan jopa 4,5 miljoonaa barrelia jalostettuja öljytuotteita vuosittain.

Kiinan ilmoituksen mukaan tuotteiden vientiä ryhdytään rajoittamaan ensi kuun alusta lähtien.

YK:n pakotteet ovat jo nostaneet bensiinin hintaa Pohjois-Koreassa. Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan bensiinin hinta on noussut kahdessa kuukaudessa viidenneksellä ja vuoden alusta yli kaksinkertaistunut. Samaan aikaan autojen määrä kaduilla on selvästi vähentynyt.

Litra bensiiniä maksaa pääkaupungissa Pjongjangissa nykyään noin 2,20 euroa. Rajan takana Etelä-Koreassa bensiinilitran saa puolet halvemmalla.

Vaikka talousongelmat johtaisivat nälänhätään, Pohjois-Korean politiikka ei muutu.

Asiantuntijat sanovat, että vaikka pakotteet aiheuttaisivatkin ongelmia autoliikenteelle ja kuljetuksille, ne tuskin saavat Pohjois-Koreaa luopumaan uhittelustaan.

– Vaikka talousongelmat johtaisivat nälänhätään, Pohjois-Korean politiikka ei muutu, sanoo Korea Risk Group -tutkimuslaitoksen Andrei Lankov.

Eteläkorealaisen Yonsein yliopiston apulaisprofessorin John Deluryn mukaan Pohjois-Korean hallinnolle tärkeintä on taata asevoimien toimintakyky. Hänen mukaansa asevoimien varmuusvarastot pannaan oletettavasti etusijalle.

– Pohjois-Korean asevoimat on rakennettu tällaista varten, ja tässä ne ovat hyviä, Delury sanoo.

Pakotteet kieltävät myös tekstiilituonnin ja -viennin.

Uusien YK-pakotteiden mukaan raakaöljyn vienti Pohjois-Koreaan ei saa ylittää nykytasoa ja jalostettujen öljytuotteiden vienti rajoitetaan kahteen miljoonaan barreliin vuodessa.

Pakotteet kieltävät myös tekstiilituonnin ja -viennin Pohjois-Koreaan. Vientialan vuosittaiseksi arvoksi Pohjois-Korealle on arvioitu liki 630 miljoonaa euroa, ja Kiina on tässäkin ratkaisevassa roolissa.

Kiina on tuottanut suuria määriä vaatteita Pohjois-Koreassa. Se on toimittanut Pohjois-Korealle materiaalit, ja vaatteet on ommeltu halpatyövoimalla pohjoiskorealaisissa tehtaissa. Sen jälkeen suurin osa vaatteista on viety takaisin Kiinaan. Nyt Kiina on ilmoittanut kieltäneensä kaiken tekstiiliviennin Pohjois-Koreaan.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan jo kahdeksannen kerran. Uusimpien pakotteiden syynä oli maan tässä kuussa tekemä ydinkoe.

Irakin kurdien itsenäisyysäänestys vaarassa? – Tiedotustilaisuus lykkääntyi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Masud Barzani piti puhetta Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupungissa Arbilissa.

Irakin kurdien johtaja lykkäsi lauantaina tiedotustilaisuutta kiistellystä itsenäisyysäänestyksestä. Uuden tiedon mukaan Masud Barzani aikoo ilmoittaa sunnuntaina, järjestetäänkö maanantaiksi kaavailtu äänestys.

Irakin kurdeilla on nykyisin kolme maakuntaa käsittävä itsehallintoalue maan pohjoisosassa. Ulkovallat vastustavat itsenäisyysäänestystä laajalti. YK:n turvallisuusneuvosto on varoittanut, että se voisi aiheuttaa epävakautta kurdialueilla.

Yhdysvallat pelkää kurdien itsenäisyysäänestyksen horjuttavan alueen tasapainoa sekä haittaavan äärijärjestö Isisin vastaista taistelua, jossa kurdit ovat olleet merkittävässä osassa.

Naapurimaat Turkki, Iran ja Syyria pelkäävät äänestyksestä ennakkotapausta, koska myös niissä asuu mittavia kurdivähemmistöjä.