Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Hallitus nakertaa luottamusta kuin tupajumi” – SDP seuraa budjetin tekoa ”haukan lailla”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, että SDP:n vaihtoehtobudjetti marraskuuta on vieläkin ajankohtainen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lupaa, että SDP seuraa haukan lailla valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ensimmäistä budjettivääntöä.

Marja Luumi

– Uudella valtiovarainministerillä on mahdollisuus lunastaa häneen kohdistuvat odotukset. Orpolla on nyt näytön paikka, Lindtman totesi puhuessaan Kuopiossa, jossa SDP:n työvaliokunta ja puoluejohto ovat parhaillaan kesäkokouksessaan.

Lindtman muistutti, että suomalaisen yhteiskunnan vakaus on perustunut luottamukseen. Tämä luottamus on nyt vaarassa.

– Hallituksen leikkaukset nakertavat luottamusta eri puolilta kuin tupajumi pahimmillaan. Koulujen opetusryhmät kasvavat, päivähoitomaksut nousevat, työttömille tarjotaan koulutuksen ja tukityön sijaan ilmaistyötä työnantajille, hän luetteli.

Lindtmanin mukaan erityisesti neljä kohtaa ensi vuoden budjetissa kiinnostaa SDP:tä:

– Tuleeko todellisia toimia työllisyyden parantamiseen tässä ja nyt, ei vuosien viiveellä? Aikooko Orpo esittää lapsiperheiden päivähoitomaksujen jättikorotuksista luopumista? Sitoutuuko hallitus verotuksessa oikeudenmukaisuuden periaatteeseen? Pitääkö hallituksen lupaus siitä, että koulutusleikkausten aika on kerta kaikkiaan ohi?

Vuoden viiveen jälkeen hallituksen johto on paitsi lukenut niin ymmärtänyt kritiikin.

Lindtman huomautti, että sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetti viime marraskuulta on tänäänkin ajankohtainen. Se olisi tarjonnut huomattavasti rahaa niin työllisyyteen kuin koulutukseen ja 35 000 henkeä parempaan työllisyyteen.

– Ikävä kyllä Sipilän hallitus tietoisesti unohti työllisyyttä tukevat toimet. Nyt hallitus sanoo elokuun budjettiriihen tärkeimmän kysymyksen olevan työllisyyden parantamisen.

Lindtman on tästä asiasta tyytyväinen, vaikka siihen menikin aikaa.

– Vuoden viiveen jälkeen hallituksen johto on paitsi lukenut niin ymmärtänyt sosialidemokraattien vuosi sitten esittämän kritiikin. Nyt – yli vuoden odottelun jälkeen –hallitus tunnustaa lisätoimien tarpeellisuuden, mutta vieläkään emme tiedä, mitä todellista ollaan tekemässä.

Hän korosti, että satsaamalla työllisyyteen tässä ja nyt, Suomen talouden suunta voidaan kääntää.

– Kun rahaa on vähän on, panokset on kohdistettava oikein: tärkeintä on tukea työllisyyttä, katkaista pitkäaikaistyöttömyys ja saada nuorille töitä. Nämä on laitettava etusijalle, sulle–mulle-veropolitiikan sijaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE