Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”En kannata Vanhasen esitystä” – Tuula Haatainen ei vähentäisi presidentin roolia

Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokaskandidaatti Tuula Haatainen (kuvassa) ei näe tarvetta pääministerin johtamalle turvallisuusneuvostolle.

Topi Juga

– En näe tarvetta sille, että presidentin valtaoikeuksia ryhdytään kaventamaan, Haatainen totesi Demokraatille.

Keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen esitti aikaisemmin, että Suomeen tulisi perustaa pääministerin johtama turvallisuusneuvosto.

Hänen mukaansa neuvostosta olisi hyötyä esimerkiksi kriisitilanteissa, joissa päätöksiä saatetaan joutua tekemään puutteellisin tiedoin. Neuvosto toimisi poliittisen ja virkamiesjohdon keskustelupaikkana.

Valtasuhteisiin ei voi niin vain puuttua.

Haataisen mukaan asia linkittyy presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen. Vuodesta 2000 lähtien voimaan on tullut uusia lakeja, joissa presidentin valtaoikeuksia on kavennettu huomattavasti.

Uudistuksen seurauksena perustuslakiin kirjattiin muun muassa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdosta vastaa Suomen tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Samalla lakkautettiin myös presidentin johtama puolustusneuvosto.

Haataisen mukaan uutta turvallisuusneuvostoa ei voi noin vain perustaa.

– En sillä tavalla lämpene enkä kannata tätä Vanhasen esitystä. Tämä on suuremman luokan kysymys. Valtasuhteisiin ei voi niin vain puuttua.

– Perustuslaissa on selkeästi määrätty, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Asioiden tulee hoitua tätä kautta, erillisiä elimiä ei mielestäni tarvita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE