Meyer tuplaa investointinsa Turun telakkaan – Pron Malinen: “Hieno uutinen”

Kuva: lehtikuva / tapani mylly
Meyerin Turun telakka kasvattaa investointejaan 75 miljoonasta eurosta 185 miljoonaan euroon.

Meyerin Turun telakka kasvattaa investointejaan.

Yhtiö lisää investointinsa aiemmin kerrotusta 75 miljoonasta eurosta 185 miljoonaan euroon. Uusiin investointeihin sisältyy muun muassa uusi levyosavalmistuslinja sekä uusi profiiliosavalmistuslinja. Linjat toimittaa suomalainen Pemamek.

Uudet investoinnit valmistuvat vuoden 2019 alkuun mennessä ja auttavat kasvattamaan telakan tuotantokapasiteettia. Meyer Turku aikoo kasvattaa telakan tuotannon kolminkertaiseksi vuoden 2014 tasosta.

– Rakennamme Turun telakasta modernia laivankoontitehdasta. Meillä on investointien valmistuttua yksi maailman moderneimmista ja tehokkaimmista runkotuotannoista, joka mahdollistaa tuotantomme lisäämisen, runkotuotannon johtaja Mika Heiskanen sanoo.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. (Kuva: Lehtikuva)

Investointiuutista kiittelee myös Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, joka näkee siinä merkin siitä, että Suomessa kannattaa investoida korkean osaamisen aloihin.

– Hieno uutinen vahvalle perusteollisuuden sektorille. Puheet siitä, että perusteollisuudella ei ole edellytyksiä toimia Suomessa, ovat vailla pohjaa, Malinen kommentoi.

Moderni laivankoontitehdas rakentuu vuosien 2018–2019 aikana.

Monen suomalaisyrityksen mielestä valmistaminen Suomessa on kallista, eikä tänne kannata investoida. Saksalaisomisteinen Meyer toimii täysin päinvastoin.

– Meyer Turku investoi tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvuun, jatkaa Malinen.

– Vahva ja kilpailukykyinen teollisuus synnyttää ympärilleen parhaassa tapauksessa laajan ja monipuolisen yritysverkoston, jonka kanssa yhteistyössä voidaan tehokkaasti vastata kansainväliseen kilpailuun, hän arvioi.

Puheet siitä, että perusteollisuudella ei ole edellytyksiä toimia Suomessa, ovat vailla pohjaa.

Uutinen investoinneista saa telakan pääluottamusmiehen Osmo Salon myhäilemään tyytyväisenä.

–  Investoinneilla on positiivisia vaikutuksia henkilöstöön. Henkilöstöä ja luonnollisesti myös asiantuntijoita tarvitaan. Ollaan tyytyväisiä, että ihmiset saavat työpaikkoja.

Telakan toimitusjohtaja Jan Meyer arvioi toukokuussa 2017 Turun Sanomille, että telakan työntekijöiden määrä kasvaa yli 2 000:een ja työllistämisvaikutus noin 20 000:een vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tulevaisuuden näkymiä pääluottamusmies pitää valoisina.

– Kun satsataan tuotantokalustoon, se on paras tapa turvata tuotannon jatkuvuutta ja pysyä kehityksen kärjessä, Salo sanoo.

Näin äärioikeiston bändit kiertävät Spotifyn sääntöjä – musiikkipalvelu sallii suomeksi esitettyjä heilauksia ja rasistisia solvauksia

Demokraatti ei jutussa mainitse äärioikeistolaista ideologiaa ajavien yhtyeiden nimiä, ettei tulisi mainostaneeksi niitä.

Suoratoistopalvelu Spotify levittää muun muassa uusnatsismiin ja väkivaltaan kehottavaa suomalaista musiikkia ja soittolistoja, vastoin palvelun omia sääntöjä.

Demokraatti tutki Spotifyn julkista suomalaista musiikkisisältöä. Palvelusta löytyi useita rasistisia ja väkivaltaisia viestejä sisältäviä soittolistoja sekä äärioikeistoaktiivien, jopa uusnatsien yhtyeitä.

Spotifyn omat säännöt kieltävät käyttäjiä julkaisemasta palvelussa sisältöä, joka esimerkiksi kehottaa vihaamaan ihmisryhmiä etnisten piirteiden perusteella, levittää rokotevastaisia salaliittoteorioita, yllyttää itsemurhiin tai levittää ekstremististä aineistoa.

Yhdysvalloissa Spotify onkin aiemmin poistanut esimerkiksi yli 70 kohujuontaja Joe Roganin podcastin jaksoa, jotka sisälsivät rasistista kielenkäyttöä. Suomenkieliseen sisältöön linjaus ei ole vaikuttanut.

Luultavasti yksi syy tähän on Suomen pieni kielialue. Mikään sosiaalisen median tai suoratoistopalveluiden käyttämä moderointitapa ei tunnista suomen törkeyksiä ja haukkumasanoja aukottomasti.

ILMIÖN voi Spotifyssakin huomata jatkuvista sääntörikkomuksista. Alustalla on esimerkiksi useita suomalaisten käyttäjien tekemiä soittolistoja, jotka viittaavat itsemurhan tekemiseen tai ihannoivat itsensä vahingoittamista.

Joidenkin soittolistojen nimissä kehotetaan uunittamaan, hirttämään tai ampumaan eri ihmisryhmiä.

Spotify ei myöskään estä käyttämästä suomenkielisiä rasistisia termejä soittolistojen tai käyttäjien nimissä. Esimerkiksi tummaihoisia, romaneja, venäläisiä, juutalaisia tai arabeja saa solvata kuinka rumilla ilmaisuilla tahansa.

Joidenkin soittolistojen nimissä kehotetaan uunittamaan, hirttämään tai ampumaan eri ihmisryhmiä.

MAAILMALLA Spotifyta on kritisoitu pitkään siitä, ettei se säännöistään huolimatta käytännössä puutu alustallaan levitettävään ääriliikesisältöön riittävän tehokkaasti. Vaikka se näennäisesti kieltää äärisisällöt, se myös tienaa niiden soittamisesta ja antaa yhtyeidenkin tienata.

Vuonna 2020 BBC uutisoi, että käytännössä jokainen suoratoistopalvelu sallii rasistisen musiikin alustallaan. BBC piti etenkin Spotifyn suosittelualgoritmia bändien tehokkaana levittäjänä.

Syksyllä 2022 yhdysvaltalainen, antisemitismiä vastustava Anti-Defamation League (ADL) -järjestö kertoi Spotifyn levittävän useita kansallissosialistista propagandaa jakavia yhtyeitä. ADL löysi alustalta kymmeniä äärioikeistoyhtyeitä ja äärioikeistoon viittaavia soittolistoja.

BBC:n ja ADL:n selvitysten jälkeen alustat siivosivat sisältöjään hetken ajan tarkemmin. Nyt osa tuolloin poistetusta musiikista on päässyt palveluihin takaisin.

Tilanne on perinteisen sananvapauskäsitteen kannalta hankala. Kulttuuri-ilmaisunkin vapauteen kuuluu, ettei taidetta tai musiikkia pitäisi sensuroida vain sen perusteella, mitä rumaa tai moraalitonta siinä sanotaan tai näytetään.

SUOMALAINEN valkoista ylivaltaa ihannoiva musiikki on ollut Keski-Euroopassa hyvin kysyttyä. Jo 2010-luvulla Saksan viranomaiset kiinnittivät huomiota suomalaisten uusnatsiyhtyeiden suosioon sikäläisissä äärioikeistopiireissä.

Spotify on nostanut suomalaista natsimetallimusiikkia myös generoimilleen soittolistoille.

Ei siksi olekaan ihme, että kymmenien suomalaisten äärioikeistoon kytkeytyvien ihmisten yhtyeet julkaisevat nyt musiikkiaan Spotifyssa.

Suurin osa niistä edustaa kansallissosialistista black metalia (nsbm), jonka myös ADL-järjestö mainitsi keskeisenä genrenä.

Spotify on nostanut suomalaista natsimetallimusiikkia myös generoimilleen soittolistoille.

Osa yhtyeistä levittää sanoituksissaan ja keikoillaan rasistisia, islamofobisia ja ekstremistiseen toimintaan kannustavia viestejä.

Monet yhtyeet ovat esiintyneet suomalaisissa äärioikeiston tapahtumissa. Osalla niiden jäsenistä on kytköksiä esimerkiksi lakkautettuun Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen ja muihin äärioikeistoryhmiin.

Demokraatin selvityksen perusteella kotimaisilla soittolistoilla ihannoidaan muun muassa Atomwaffen Divisionin kaltaisia äärioikeiston terroristiverkostoja.

KUN DEMOKRAATTI kysyi löydöksistään Spotifylta, yhtiö lähetti asiasta vain kirjallisen lausunnon. Yhtiön mukaan sen säännöt eivät salli väkivaltaan kehottamista, syrjintää, tai väkivaltaista ekstremismiä – mutta kaikessa pitää huomioida esitysten konteksti.

– Kontekstilla on väliä ja sisältö, joka ei yksiselitteisesti kehota väkivaltaan tai vihaan ihmisryhmää vastaan, saa jäädä palveluun. Käytämme sekä algoritmisiä että ihmisvetoisia menetelmiä vihasisällön poistamiseen ja vuonna 2024 olemme poistaneet tuhansia sääntöjämme rikkovia julkaisuja, yhtiö viestitti.

Kuitenkin heti yhteydenoton jälkeen Spotify poisti palvelustaan ainakin yhden artistin sekä muutamia kappaleita ja soittolistoja.

Demokraatti on kyennyt vahvistamaan poistot. Alustalta löytää silti yhä esimerkiksi itsemurhaan ja tappamiseen kehottavia soittolistoja, terroristijärjestöjen symboleita sekä useita natsimetalliyhtyeitä ja niitä julkaisevia levy-yhtiöitä, joiden voi epäillä rahoittavan ääriliiketoimintaa.

Yhtiö ei ole selittänyt, miksi se hyväksyy nämä ja levittää niitä omien soittolistojensa avulla.

Valmetin tulos ja liikevaihto laskivat – yhtiö uskoo pysyvänsä viime vuoden tulostahdissa

Konepajayhtiö Valmetin vertailukelpoinen tulos laski tammi-maaliskuussa 9 prosenttia vuoden takaisesta 121 miljoonaan euroon, kertoi yhtiö osavuosikatsauksessaan keskiviikkona.

Tuloksen ohella myös yhtiön liikevaihto laski runsaaseen 1,2 miljardiin euroon. Laskua viime vuoden vastaavasta ajasta oli 8 prosenttia.

Niin ikään yhtiön saamat tilaukset laskivat alkuvuonna 32 prosenttia viime vuodesta, mutta toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä saadut tilaukset olivat ennätyskorkeat.

Valmet pitää kuitenkin tulosohjeistuksensa tälle vuodelle ennallaan, eli yhtiö arvioi koko vuoden liikevaihdon pysyvän viime vuoden tasolla. Lisäksi yhtiö ennakoi, että sen vertailukelpoinen tulos yltää vähintään viime vuoden tasolle.

OSAVUOSIKATSAUKSENSA ohessa yhtiö päätti nostaa palveluiden liiketoiminta-alueen markkinanäkymän hyväksi. Noin kolmannes yhtiön liikevaihdosta ja noin puolet saaduista uusista tilauksista oli alkuvuonna peräisin palveluista.

-  Kun markkinanäkymät virtauksensäädölle ja automaatiojärjestelmille pysyivät hyvinä, kaikilla vakailla liiketoiminnoillamme on nyt hyvä markkinanäkymä vuoden 2024 toiselle ja kolmannelle neljännekselle, Laine totesi tiedotteessa.

Laineen on tänä vuonna määrä väistyä yhtiön toimitusjohtajan paikalta, koska hän on jäämässä eläkkeelle. Valmetin hallitus valitsi helmikuussa Laineen seuraajaksi tanskalaisen Thomas Hinnerskovin. Hinnerskovin on määrä aloittaa työssä viimeistään syyskuun lopussa.

SSAB:n tulos laski alkuvuonna – taustalla kvarttolevyjen hinnat ja poliittiset lakot

Sulaa rautaa menossa konvertteriin terässulatossa SSAB:n Raahen tehtaalla 24. marraskuuta 2021.

Teräsyhtiö SSAB arvioi poliittisten lakkojen heikentäneen sen tulosta noin 350 miljoonalla kruunulla eli noin 30,3 miljoonalla eurolla alkuvuonna, yhtiö arvioi osavuotiskatsauksessaan.

SSAB:n Raahen-tehdas oli palkansaajakeskusjärjestö SAK:n poliittisten lakkojen piirissä alkuvuonna. Lakoilla ei vastustettu SSAB:n toimia vaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia työelämä- ja sosiaaliturvamuutoksia.

Keskiviikkona julkaistun osavuotiskatsauksen mukaan SSAB:n liiketulos laski tammi-maaliskuussa 1  576 miljoonalla kruunulla 3  157 miljoonaan kruunuun (noin 273 miljoonaan euroon) vuodentakaisesta. Liiketuloksen lasku johtui yhtiön mukaan pääosin kvarttolevyjen hintojen laskusta Yhdysvalloissa. Kvarttolevytuotteiden hinta oli SSAB:n mukaan Yhdysvalloissa viime vuonna korkealla tasolla.

Myös yhtiön liikevaihto laski ensimmäisen vuosineljänneksen osalta runsaaseen 27,1 miljardiin kruunuun eli noin 2,3 miljardiin euroon viime vuodesta. Yhtiön mukaan Euroopan markkinat olivat alkuvuonna edelleen heikot.

SSAB päätti alkuvuonna rakentaa uuden terästehtaan Ruotsin Luulajaan. Tehdasinvestoinnin hintalapun yhtiö arvioi olevan noin 4,5 miljardia euroa, ja sen on määrä valmistaa terästä tekniikalla, joka tuottaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä perinteiseen teräsvalmistukseen verrattuna.

-  Kiinnostus hiilidioksiidpäästöttömiä tuotteita kohtaan on suuri, yhtiö arvioi.

SSAB:n toiseksi suurin omistaja on Suomen valtio.

Suomen työllisyys laski maaliskuussa – ”Talouden suunnan voi odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden lopulla”

Suomen työllisyys laski maaliskuussa vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Keskiviikkona julkaistun työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työllisiä 15-74-vuotiaita oli maaliskuussa 52  000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Työttömiä oli puolestaan maaliskuussa 60  000 enemmän vuoden takaiseen nähden. Maaliskuussa työttömyysasteen trendiluku oli 15-74-vuotiaissa 8,1 prosenttia. 20-64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku laski maaliskuussa 77,4 prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuodesta.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa vuodentakaisesta. TEM:n mukaan maaliskuussa työttömiä työnhakijoita oli 286  100, mikä oli 32  300 enemmän kuin vuosi sitten.

TEM ja Tilastokeskus määrittelevät työllisyyttä koskevat luvut eri tavoin, joten luvut eivät ole keskenään vertailukelpoiset.

ASUNTOKAUPPAAN erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi, että maaliskuun laskeneista luvuista huolimatta työllisyys kannattelee Suomen taloutta.

-  Vaikka ansiotaso kohoaakin tänä vuonna inflaatiota kovemmin, polkevat palkkasummat paikallaan, kun työttömyys kasvaa ja korkea työllisyysaste selittyy myös osittain osa-aikatyöllä, Keskinen sanoo Hypon tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen puolestaan arvioi, että lyhyellä aikavälillä maaliskuussa käynnissä olleet lakot näkyivät lomautusten ja irtisanomisten määrässä.

-  Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden lopulla, Malinen toteaa Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

AVAINSANAT

Finnair: Poliittiset lakot rasittivat liikevaihtoa ja tulosta

Finnairin tammi-maaliskuun vertailukelpoinen liiketulos painui 11,6 miljoonaa euroa tappiolle viime vuoden alun 0,9 miljoonan euron voitollisesta tuloksesta. Liikevaihto laski 1,9 prosenttia 681,5 miljoonaan euroon.

Finnairin mukaan Suomessa alkuvuonna nähdyt poliittiset lakot rasittivat yhtiön liikevaihtoa ja tulosta.

Finnairin matkustajamäärä laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,9 prosenttia 2,5 miljoonaan.

AVAINSANAT