Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Paljastusvideo: Datayhtiö myy likaista vaalivaikuttamista – Jyrki Kasvi: ”Temppuja on tehty jo kauan”

Kari Hulkko

Kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi (vihr.) toteaa Demokraatille, että Cambridge Analytican kyseenalainen toiminta on ollut tiedossa jo aikaisemmin.

Topi Juga

Kasvi kertoo, että alan lehdissä yhtiön toiminnasta on puhuttu jo pitkään. Lainsäädäntötyössä laahataan hänen mukaansa valitettavasti pahasti jäljessä. Hän ei kuitenkaan pidä poliittisten päätöksentekijöiden toimintaa varsinaisesti sinisilmäisenä.

– Suurten tietomassojen hyödyntäminen on kehittynyt niin nopeasti, että poliitikot eivät ole pysyneet perässä. Maailma muuttuu ja teknologia kehittyy eksponentiaalinen kiihtyvällä tahdilla, kuten sanotaan.

– Kuitenkin meidän lainsäädäntöprosessit ovat edelleen 1950-luvun tasolla.

 

Analytiikkayhtiö jäi kiinni käyttäjätietojen vuotamisesta.

Viikonloppuna ulkomaalaisissa lehdissä kohistiin datayhtiö Cambridge Analytican jäätyä kiinni jopa 50 miljoonan Facebookin käyttäjän tiedon valjastamisesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kampanjaan. Asiasta uutisoi esimerkiksi New York Times.

Yhtiö oli jäänyt kiinni jo vuonna 2015 Facebookin käyttöehtojen rikkomisesta. Tuolloin Cambridge Analytica jakoi Facebookin käyttäjätietoja eteenpäin. Lauantaina lehtien sivuilla kuitenkin kerrottiin, että yhtiö oli säilyttänyt käyttötiedot lupauksensa vastaisesti ja hyödynsi niitä myös Trumpin kampanjassa.

Facebook kertoi viikonloppuna kieltävänsä yhtiön sekä se taustayhtiö SCL:n toiminnan alustoillaan. Myös Britannian viestintäministeri Elizabeth Denham on ilmoittanut, että ministeriö hakee lupaa Cambridge Analytican tietokantojen ja palvelimien tutkimiseen. Lisäksi Yhdysvalloissa Massachusettsin oikeuskansleri kertoi aloittavansa tapauksesta tutkinnan.

Kasvi korostaa, että sosiaalisesta mediasta saatavan datan hyödyntämisen ja keräämisen pelisäännöt pitäisi kehittää laajemmalla tasolla, kuin vain kansallisella.

– Oikeastaan Euroopan unioni on pienin yksikkö, joka pystyy siinä toimimaan, Kasvi pohtii.

– Jos joku Suomi sanoo Googlelle tai Facebookille jotain, niin se ei niitä paljoa hetkauta. Mutta Eurooppa on sen verran iso markkina-alue, että sen sanaa on pakko vähän kuunnella.

Suomessa hän ei ole kuitenkaan vielä havainnut vastaavanlaista toimintaa.

– Mutta meidän vaalijärjestelmä on yllättävän robusti.

Maanantai-iltana kohu syveni entisestään.

Maanantai-iltana kohu Cambridge Analytican ympärillä syveni entisestään. Britannialainen tv-kanava Channel 4 julkaisi paljastusvideon, jossa yhtiön johtaja Alexander Nix näyttäisi esittelevän asiakkaaksi tekeytyneelle henkilölle yhtiön tekemiä likaisia kampanjoita.

Videolla Nix kertoo, että yhtiö osallistuu salaa vaalikampanjoihin ympäri maailmaa. Video on kuvattu piilokameralla ja Channel 4:n toimittaja esiintyy Sri Lankalaisena potentiaalisena asiakkaana.

Nix kertoo Cambridge Analytican tarjoamista salaisista taktikoista, joilla poliittisista vastustajista voidaan etsi materiaalia. Materiaalia käytetään vastustajan lokaamiseen esimerkiksi verkossa.

Videolla Nix antaa ymmärtää, että vastustajia voidaan esimerkiksi houkutella ottamaan lahjuksia tarjouksilla, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Näin henkilöitä voi syyttää korruptiosta. Lisäksi poliittisten vastustajien kotiin voidaan lähettää tyttöjä. Erikseen Nix mainitsee ukrainalaiset tytöt, jotka ovat ”erittäin kauniita”.

Lisäksi Nix kertoo videolla, että yhtiön palkkalistoilla on myös entisten Israelin ja Britannian valtion palveluksessa toimineita vakoojia tiedon hankinnassa. Hän kertoo, että vakoojat kaivelevat poliittisten vastustajien taustoista likaista tietoa, jota kampanjassa voidaan käyttää.

Vaalimanipulaatiosta liiketoimintaa.

Video ei sinänsä yllätä Kasvia. Hän muistuttaa, että Cambridge Analytican toiminnasta toinen puoli on sosiaalisen mediasta syntyvän datan hyödyntämistä, mutta toinen puoli perinteistä vaalimanipulaatiotoimintaa.

– Yhtiöllä on työntekijöitä vanhoja CIA:n ammattilaisia, joiden työnä on aikaisemmin ollut vaikuttaa kehittyvien maiden politiikkaan ja vaaleihin. Lisäksi yhtiöön tuli Cambridgen yliopistosta sosiaalisen median ja datan hyödyntämistä, tietotekniikkaan perehtynyt Kasvi sanoo.

Kasvi kuitenkin nostaa esiin, että alkuperäisen datan kerääjä ja algoritmien kehittäjä ei ole ollut mukana yhtiön toiminnassa, vaan hänen kollegansa oli napsinut materiaalin käyttöön ja vienyt ne mukanaan Cambridge Analyticaan.

– Viimeaikaiset paljastukset eivät tehneet pelkästään Cambridge Analytican toimintaa näkyväksi, vaan myös sitä, kuinka härskiä peliä kehittyvissä maissa on pelattu jo vuosien ajan, Kasvi linjaa.

– Tämä ei ole uutta. Videolla tehtyjä temppuja on tehty jo kauan, ennen sosiaalisesta mediasta kerätyn datan hyödyntämistä, mikä nyt nähtiin sitten brexitissä ja Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Jyrki Kasvi pitää kuitenkin sinänsä positiivisena, että toiminta tuli Channel 4 videolla näkyviin.

– Kuinka härskiä peliä esimerkiksi suurvallat pelaavat kehittyvissä maissa.

Kasvi huomioi, että aikaisemmin valtioiden salaiset palvelut sotkeentuivat kehittyvien maiden vaaleihin ja pyrkivät vaikuttamaan niiden lopputulokseen. Nyt vastaavaa palvelua voi ostaa Cambridge Analyticalta ja vastaavilta yhtiöiltä. Kehittyvien maiden vaalien manipulaatio on siis siirtymässä vapaille markkinoille.

– Siitä on tullut liiketoimintaa.

Yhtiö keskeisessä roolissa Trumpin valinnassa ja brexitissä.

Cambridge Analytica markkinoi itseään poliittisten mainoskampanjoiden suunnittelijana ja toteuttajana. Se hyödyntää sosiaalisen median käyttäjistä jäävää ”big dataa”. Dataa syntyy esimerkiksi käyttäjien tekemiä tykkäyksiä,  nettiostoksia sekä muita toimintoja.

Yhtiön on esitetty olleen keskeisessä roolissa niin Donald Trumpin yllättävässä vaalivoitossa kuin myös Britannian brexit-äänestyksessä.

Yhtiö on kiistänyt kaikki Channel 4:n paljastusvideolla esiin tulleet väitteet ja sanoo joutuneensa huijauksen kohteeksi.

Yhtiö toteaa tiedotteessaan leikkineensä olevansa mukana videolla nähtävissä olevassa kesksustelussa.

– Osittain säästääksemme ”asiakkaamme” häpeältä, esitimme muutaman absurdin ja hypoteettisen skenaarion, tiedotteessa kerrotaan.

Cambridge Analytica ei myöskään ole ainoa dataa käyttänyt yhtiö. The Gueardian julkaisi tiistaina uutisen, jossa entinen Facebookin sisäpiiriläinen Sandy Parakilas kertoo, että lukuisat yhtiöt ovat käyttäneet sosiaalisen median käyttäjätietoja.

Parakilasin mukaan satojen miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja on käytetty erilaisissa yrityksissä Facebookin katsoessa toisaalle.

– On ollut kivuliasta katsoa sitä. Sillä tiedän, että he olisivat voineet estää sen.

Cambridge Analytican tapaus saattaakin olla vain jäävuorenhuippu käyttäjätietoihin liittyen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE