Huvudnyheter

SDP vill uppdatera välfärdsstaten med ny modell

Pekka Tuuri
SDP:s ordförande Antti Rinne (Arkivbild)

Ett modernare välfärdssystem med mindre byråkrati, anpassat till en förändrad arbetsmarknad och teknologiska framsteg men också till enskilda människors behov. Det är socialdemokraternas vision med den modell för ett förnyat socialskyddssystem, den s.k. Yleisturvan, som presenterades idag.

Johan Kvarnström

 

Yleisturvan, som ännu saknar ett officiellt namn på svenska men rakt översatt betyder ungefär “allmänt skydd”, är en automatiserad trestegsmodell för socialt skydd vars mål är att garantera alla invånare en säker inkomst. På så sätt kan den även beskrivas som ett socialdemokratiskt svar på basinkomst – en medelväg mellan de modeller som hittills föreslagits och det nuvarande systemet.

 

– Modellens enkelhet och förutsägbarhet avlägsnar den  nuvarande modellens fördröjningar och komplexitet och gör mottagandet av arbete enklare och mer lönsamt, säger riksdagsledamot Tarja Filatov på SDP:s hemsida.

 

Filatov har lett den arbetsgrupp inom partiet som har förberett modellen, men själva idén har redan ett par år på nacken. Det ursprungliga förslaget, som även utgör grunden för detta, publicerades redan år 2015 av Socialdemokratisk ungdom. Förslaget uppmärksammades av moderpartiet redan samma höst, då partimötet i Lahtis fattade beslutet om att tillsätta en arbetsgrupp. Nu är målet att modellen godkänns vid partimötet i Helsingfors nästa helg.

 

– Det är fråga om en betydande reform som tar i beaktande såväl individuella behov som förändringar i arbetslivet och teknologi, säger partiordförande Antti Rinne.

 

– SDP litar på människor och människor måste kunna lita på social trygghet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE