Huvudnyheter

Feldt-Ranta: FN behöver reformeras – Vetorätten ett hinder för världsfreden

Lukas Lundin
Maarit Feldt-Ranta inledde den allmänpolitiska debatten på FSD:s fullmäktigemöte.

Det är dags att inse att vetorätten borde reformeras och en realistisk metod kunde vara att det i framtiden krävs minst två länder för att skrinlägga beslut i säkerhetsrådet. Det säger riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta i ett pressmeddelande från Finlands svenska socialdemokraters fullmäktigemöte i Helsingfors.

Johan Kvarnström

 

Feldt-Ranta inledde den allmänpolitiska debatten på mötet genom att uttrycka stor oro för utvecklingen i Syrien.

 

– Vi vaknade till extra nyhetssändningar som informerade oss om att USA, Frankrike och Storbritannien hade bombat syriska mål. Vi befinner oss i ett allvarligt internationellt läge och det finns en risk att spänningarna mellan stormakterna växer ytterligare.

 

– Det som händer i Syrien är mycket allvarligt och det berör oss alla. Om internationella lagar och fördrag inte följs när miljoner människor tvingas fly, när hundratusentals dödas och då internationella organisationer och konfliktlösningsmekanismer inte fungerar, då angår det oss alla.

 

Feldt-Ranta påminde också om att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har varnat för en fullskalig militär eskalering och konstaterade att trots fredsprocesser, förbud mot massförstörelsevapen och arbete för mänskliga rättigheter har utgjort enorma prestationer så finns det mycket kvar att göra.

 

– När vi ser var världssamfundet har hamnat med länder som enbart driver sina egna intressen och inte är redo att söka gemensamma lösningar och Förenta Nationerna och dess säkerhetsråd upprepade gånger inte lyckas nå enighet så är vi tvungna att ifrågasätta dess förmåga att fungera och lösa konflikter, säger Feldt-Ranta i pressmeddelandet.

 

Hon betonar även vikten av ett välfungerande säkerhetsråd.

 

– Säkerhetsrådets uppgift att utreda hot och brott mot freden, upprätthålla freden i världen och att komma med lösningar hur oroligheter bäst dämpas verkar inte lyckas med de nuvarande mekanismerna. FN:s principer bör reformeras. Det är ohållbart att en enda medlemsstat, genom att använda sitt veto, kan förhindra fredsprocesser och således i värsta fall riskera hela världens undergång, konstaterar Feldt-Ranta.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE