Työmarkkinat

Irtisanomislakia ei ole vielä taputeltu – Hoitajaliitoilta tyly viesti: ”Laadullisesti huonoa valmistelua, jonka motiiveja voi vain arvailla”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Hoitajaliittojen mielestä irtisanomislain perusteluissa on yhä isoja ongelmia etenkin naisvaltaisten alojen kannalta. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen muistuttavat, että lain perusteluista ei ole olemassa kolmikannassa valmisteltua yksimielistä esitystä – toisin kuin mediassa on esitetty.

Järjestöjen mukaan irtisanomislain pykälä on hyväksyttävässä muodossa. Lain perusteluihin on kuitenkin kopioitu niiden mielestä samat ongelmat, jotka olivat jo aikaisemman lakiesityksen perusteluissa.

– Tästä seuraa, että pykälä ja perustelut eivät ole tasapainoinen kokonaisuus, vaan perustelut sisältävät yllättäen liudan asioita, jotka eivät ole yhteydessä itse pykälän tekstiin. Lain perusteluilla ei voida laajentaa lain tulkintaa, järjestöt toteavat tiedotteessaan.

”Luotamme siihen, että pääministeri puolustaa työelämän tasa-arvoa.”

Tehyn ja Superin tietojen mukaan nämä irtisanomislain ongelmalliset perustelut ovat nyt tulossa lopulliseen hallituksen esitykseen.

– Tämä on laadullisesti huonoa lainsäädännön valmistelua, jonka motiiveja voi vain arvailla, Superin puheenjohtaja Silja Paavola arvioi.

Ongelma on puheenjohtajien mukaan erityisen iso naisvaltaisten alojen kannalta. Miesvaltaisilla aloilla laki ei ole niin merkityksellinen, koska useilla aloilla irtisanomissuojasta on sovittu työehtosopimuksissa.

– Pääministeri toi aiemmin esille vahvasti, että tasa-arvon kannalta ei pidä luoda uusia ongelmia. Luotamme siihen, että pääministeri puolustaa työelämän tasa-arvoa edelleen eikä hallitus vie lakiesitystä tällaisin perusteluin eteenpäin, Millariikka Rytkönen Tehystä huomauttaa.

Järjestöt ovat valmiit hyväksymään kyseisen pykälämuutoksen sellaisenaan, jos siihen liittyvällä perusteluosalla ei pyritä muuttamaan itse lakitekstiä. Näin on tällä hetkellä vaarassa käydä.

– Kaikki haluavat päästä tästä kiistasta eteenpäin, mutta ei naisvaltaisten alojen kustannuksella, Paavola korostaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat