Nyheter

Bärlund vill ge miljön en ny chans med kommande självbiografi

Johan Kvarnström
Kaj Bärlund utanför SDP:s partikansli i Hagnäs (Arkivbild).

Få personer har en så lång erfarenhet av och expertis om miljöfrågor som den tidigare Borgåpolitikern Kaj Bärlund. Då han i höst publicerar sin självbiografi vill han både berätta frågans moderna historia i Finland, väcka debatt och teckna ett personligt porträtt av ett liv i offentligheten.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Riksdagsledamot 1979-1991, miljöminister 1987-1991, generaldirektör på Finlands miljöcentral 1991-2000, chef på miljö- och bostadsavdelningen vid FN:s ekonomiska kommission för Europa ECE 1995-2008; Kaj Bärlunds CV är långt. Då det dessutom kretsar kring några av vår tids mest aktuella frågor, miljön och klimatförändringen, är det nog ingen som kan ifrågasätta hans självbiografis plats i Förlagets höstkatalog.

 

Genom boken, som fått namnet Ge miljön en chans, säger sig Bärlund även vilja teckna ett mer personligt porträtt av ett liv som till stora delar ägt rum i offentligheten.

 

– Det är ett porträtt av en människa som har varit mycket i offentligheten, även om en stor del av mig inte har varit det. Genom boken vill jag ge dem som är intresserade av det jag har gjort i politiken och i olika miljörelaterade frågor en lite bredare bild av mig och mitt liv, vem jag egentligen är och var jag kommer ifrån.

 

Därför har Bärlund även valt att skriva boken själv och till skillnad från många andra politiker inte använt sig av en spökskrivare. Målet har hela tiden varit att teckna ett så noggrant och genuint porträtt som möjligt, grundat på både minnen och egna arkiv.

 

– Jag är så att säga en fluga på väggen i mina egna förhandlingar, vilket jag tror kan vara intressant för folk som är intresserade av miljön, den fråga jag har jobbat mycket med och där boken också rör sig väldigt mycket.

 

Att miljöfrågan spelar en central roll i boken, vilket även titeln skvallrar om, är uppenbart. Det är trots allt en fråga där få, om ens någon, finländare delar Bärlunds expertis. Genom den öppnas ändå dörrar även till andra stora händelser – bland annat ger Bärlunds år inom FN strax efter murens fall en ny inblick i arbetet med att bygga upp Österuopa.

 

– Under de åren arbetade jag mycket med att samla de europeiska länderna, i synnerhet i Östeuropa
där man hade stora miljöproblem, kring miljöfrågan för att därmed göra miljön till en samlingsplats.

 

– På det sättet kunde även jag spela en roll i att ge länderna en nystart. Det var en mycket stor och
spännande uppgift.

 

Vill väcka debatt

 

Trots att Kaj Bärlund idag har dragit sig tillbaka från det offentliga rummet och inte längre arbetar med miljöfrågor lika aktivt som tidigare lever intresset fortfarande kvar. Genom boken hoppas Bärlund återigen kunna bidra till att väcka en konstruktiv debatt om miljöfrågan, dels på nationell nivå men också inom det socialdemokratiska partiet.

 

– Jag tycker att partiet har tappat miljöfrågan ganska långt och därmed skapat en lucka till förmån för De gröna. Deras framgångar visar också tydligt att det finns ett intresse för de här frågorna och då är det både dumt och, som det heter på politikerspråk, taktiskt dåligt att lämna dem åt andra partier.

 

Bärlund påminner även om att det faktiskt var SDP som en gång i tiden lyfte upp miljöfrågan på agendan, bland annat genom att grunda miljöministeriet.

 

– Partiet har alltså en väldigt stark historisk position på området, men tyvärr har det närmast rått stiltje de senaste 20 åren. Där tycker jag partiet har gjort ett väldigt stort misstag som jag hoppas man kommer att korrigera. Med den pågående klimatförändringen kommer miljöfrågan länge vara aktuell i politiken, både nationellt, internationellt och på det lokala planet.

 

Trots det poängterar han att det redan nu finns många unga och lovande politiker med ett stort intresse för miljöfrågor, vilket ger hopp om framtiden.

 

– Vi kan ännu reparera våra misstag. Det finns inget som hindrar att vi aktiverar oss igen och återigen går i bräschen för de här frågorna.

 

 

                    Biografin Ge miljön en chans utkommer på Förlaget i augusti. 

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE