Nyheter

Satsningar på utbildning och sysselsättning – här är kärnan i regeringens budgetförslag

Foto: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
Regeringen Rinne presenterade sitt budgetförslag för 2020 på tisdagskvällen. Presentationen sköttes av partiledarna Antti Rinne (SDP), Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (Vf) och Anna-Maja Henriksson (SFP). © Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia

Regeringen Rinne presenterade på tisdagskvällen resultatet av förhandlingarna om statsbudgeten för kommande år. Förslaget innehåller bland annat skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare samt satsningar på utbildningen, miljön och vården. Samtidigt betonas återigen vikten av omfattande sysselsättningsåtgärder. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Budgetförhandlingarna gick som smort: de inleddes på tisdag morgon och redan klockan 19 på kvällen kunde statsminister Antti Rinne (SDP) presentera sin regerings första budgetförslag. Budgeten går på 57,6 miljarder euro, med ett underskott på två miljarder. 

 

Budgetförslaget innehåller bland annat stora utbildningssatsningar: enligt Yle vill regeringen totalt satsa kring 350 miljoner euro på utbildning i alla stadier. Som förväntat vill regeringen också satsa mer på högskoleutbildning än i Finansministeriets budgetförslag i augusti. Totalt handlar det om en höjning av högskolornas och yrkeshögskolornas basfinansiering med 60 miljoner euro, i jämförelse med 15 miljoner i Finansministeriets förslag.

 

Regeringen satsar även på vård och omsorg. Satsningar inleds för att förverkliga lagförslaget om en striktare personaldimensionering inom vården, 0.7 vårdare per klient. De lägsta nivåerna av rehabiliteringspenning, sjukdagpenning, föräldradagpenning, utkomstskydd och arbetsmarknadsstöd höjs med 20 euro. De lägsta pensionerna höjs som utlovat, folkpensionens fulla belopp ökas med 34 euro och garantipensionens med 50 euro. 

 

Budgetförslaget innehåller också satsningar på miljön och arbetet mot klimatförändringen – det första ordet i regeringsprogrammet. Budgetanslagen för miljöskyddet ökar med 100 miljoner euro och miljöskadliga företagsstöd slopas, till exempel en skattelättnad på 120 miljoner för paraffin dieselolja.

 

Däremot får låg- och medelinkomsttagarna skattesänkningar för totalt 200 miljoner euro.

 

Hög sysselsättning prioriteras

 

Regeringen stötte redan i samband med att regeringsprogrammet offentliggjordes på kritik för de höga sysselsättningskrav (75%) som utgör grunden för programmet, samtidigt som verkliga åtgärder enligt kritikerna saknas.

 

Statsminister Rinne upprepade nu målsättningen att skapa 60 000 nya jobb under pågående regeringsperiod och skärpte dessutom tidtabellen: målet är nu 30 000 nya jobb innan augusti nästa år. 

 

Samtidigt presenterade regeringen ett första hjälppaket på 25 sysselsättningsåtgärder som man kommer återkomma till i början av oktober. Då avgörs förhoppningsvis vilka som kommer att drivas redan under det kommande året. 

 

Något som däremot står klart redan nu är att regeringen Sipiläs så kallade aktiveringsmodell avskaffas redan från januari nästa år.

 

Positivt för Svenskfinland

 

Även för finlandssvenskheten finns det glädjeämnen i budgetförslaget. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) lyfte under presskonferensen upp att nationalspråksstrategin kommer att uppdateras och att Folktinget kommer få ökade anslag.

 

Vasa centralsjukhus får som utlovat miljonanslag för omfattande jour och dessutom kommer rekommendationer för god vård utformas också på svenska, något som inte har funnits tidigare.

 

Budgetförslaget behandlas i riksdagen under hösten och träder i kraft om det godkänns innan jul.

 

Länk till regeringens pressmeddelande. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE