Huvudnyheter

Starka reaktioner på Turkiets offensiv i Syrien – regeringen stoppar vapenexporten

Foto: Pixabay
Turkiets president Erdogan gav under onsdagen order om en offensiv mot de kurdiska områdena i nordöstra Syrien.

Turkiets offensiv i Syrien väcker bestörtning i omvärlden. I Finland fördömer regeringen attacken och stoppar vapenexporten till landet. FSD:s riksdagsman Johan Kvarnström konstaterar att Finland ändå har blod på sina händer och måste se över hela sin vapenexport innan det är för sent.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

På onsdag eftermiddag gick Turkiet som väntat till attack mot de kurdiska områdena i nordöstra Syrien, efter att USA i veckan dragit tillbaka sina trupper från området. Tusentals människor uppges vara på flykt och enligt kurdiska källor rasar tunga strider redan i de gränsområden till vilka Turkiet har koncentrerat sin markoffensiv.

 

Målet med offensiven är enligt Turkiet att trygga sin gräns mot terroristgrupper i krigshärjade Syrien och samtidigt skapa en ”trygg zon” längs gränsen, för att på sikt kunna flytta syriska flyktingar till denna. Totalt uppges upp till fyra miljoner syriska flyktingar idag befinna sig i Turkiet.

 

Experter har dock varnat för att detta tvärtom kan utlösa nya konflikter eller till och med en ny flyktingkris. Kurdiska myndigheter har också varnat för att offensiven i praktiken utgör en etnisk rensning, där kurder fördrivs från det område i nordöstra Syrien som sedan flera år tillbaka kontrolleras av de kurdiska YPG-styrkorna. I Turkiet anses både YPG och den kurddominerade SDF-styrkan, som spelade en nyckelroll i kampen mot IS, ha kopplingar till den förbjudna och terroriststämplade separatiströrelsen PKK.

 

Oro har även uttryckts, både internationellt och i Kurdistan, över att Turkiets offensiv riskerar ge den nyligen besegrade Islamiska Staten (IS) en andra chans. En stor del av de tillfångatagna IS-krigarna och -sympatisörerna sitter fängslade i regionen, där även det uppmärksammade fånglägret al-Hol är beläget. Oron för massflykt och uppror stiger nu, då en stor del av de kurdiska styrkor som vaktat lägret mobiliseras till den turkiska fronten.

 

Starka reaktioner

 

Omvärlden har reagerat starkt på den turkiska offensiven och även i USA möter president Donald Trump stor kritik för beslutet att dra tillbaka de amerikanska styrkorna och därmed överge de kurder man tidigare allierat sig med i kampen mot IS.  Senatorer från båda partier har enats i kritiken och förbereder för tillfället ett sanktionspaket mot Turkiet och president Erdogan.

 

Även i Europa har kritiken varit stor och EU har uppmanat Turkiet att dra tillbaka sina trupper. I Finland gick regeringen redan under onsdagen ut med ett pressmeddelande där man kraftigt fördömer Turkiets attack.

 

– Turkiets agerande förvärrar den redan komplicerade krisen i Syrien. Vi är mycket bekymrade över vilka effekter åtgärderna kan ha på den humanitära situationen i Syrien. Krigshandlingarna kan leda till att nya flyktingar lämnar området. Det är viktigt att vara beredd på detta också på EU-nivå, säger statsminister Rinne.

 

Han meddelar också att Finland, som så sent som för tre veckor sedan godkände drönarexport till Turkiet, stoppar all vapenexport till landet. Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) bekräftar på Twitter.

 

 

– Situationen är allvarlig. För mitt eget ansvarsområde konstaterar jag följande: Finland exporterar inte försvarsmateriell till länder som krigar eller kränker de mänskliga rättigheterna. I nuläget kommer inga nya vapenexportlicenser från Finland till Turkiet att beviljas, skriver Kaikkonen.

 

Riksdagsmän fördömer

 

Även flera enskilda riksdagsledamöter har tagit till sociala medier för att uttrycka sitt motstånd mot den turkiska attacken. SDP:s riksdagsledamot Hussein Al-Taee, som själv tvingades fly Irak som barn, beskriver i ett känslosamt facebookinlägg sina egna minnen från kriget.

 

– Jag minns den första natten av bombningar. Kraftverket exploderade först. I ett mörkt rum, i skenet av ett ljus, hörde jag bomberna falla till höger och vänster. Den natten förstod den sex år gamle Hussein ingenting. Jag visste inte vart jag skulle gå eller ens varför vi bombades. Min mamma gick från rum till rum och log ibland åt oss barn mellan tårarna och gråten. Mitt hjärta var i går kväll med de kurdiska barnen i Syrien. Deras älskade hem har blivit deras fiende.

 

– Nu, i trettioårsåldern, vet jag varför kriget pågår i Syrien. Eftersom cyniska politiker tycker att det är rätt sätt att säkra sina egna intressen. Så lågt.

 

 

Också FSD:s riksdagsman Johan Kvarnström, som valdes in i riksdagen tillsammans med al-Taee i våras, fördömer Turkiets agerande.

 

– Internationella samfundet får inte svika kurderna som kämpat mot IS. Vapenexporten till Turkiet måste stoppas, bättre sent än aldrig. USA:s och Turkiets agerande är skamligt, skriver Kvarnström i ett facebookinlägg med hänvisning till regeringens pressmeddelande.

 

Internationella samfundet får inte svika kurderna som kämpat mot IS. Vapenexporten till Turkiet måste stoppas, bättre…

Julkaissut Johan Kvarnström Keskiviikkona 9. lokakuuta 2019

 

Kvarnström meddelar även till Arbetarbladet att han kommer delta i den demonstration som börjar på Senatstorget i Helsingfors klockan 16.

 

– Min plats i plenisalen må gapa tom under riksdagens frågetimme, men det är viktigare att idag tydligt visa att kurderna har vårt stöd och att vi fördömer Turkiets attack och våldsamma invasion som redan skördat civila offer och drivit tusentals människor på flykt. Finlands stat har fördömt anfallet med önskvärd tydlighet. Det är också bra att vi går från ord till handling och stoppar nya vapenhandelsavtal med Turkiet. Men det räcker inte. Vi måste stoppa också de avtal som redan är i kraft och bekänna och ursäkta att vi har blod på våra händer då vi redan idkat vapenhandel med Turkiet, säger Kvarnström.

 

– Det är andra gången på för kort tid som Finland stoppar sin vapenexport för sent. Jag tänker förstås på Saudiarabien och Turkiet. Det är för sent att stoppa exporten då militär materiel redan används i andra syften än försvar. Finland bör nu granska alla vapenhandelsavtal och skrida till nödvändiga åtgärder innan vi vaknar för sent en tredje gång.

 

– Vi bör också en gång för alla kasta blotta tanken på ett Nato-medlemskap till historiens soptipp. Nato-länderna USA och Turkiet har agerat skamligt. Att sitta i samma pakt som dem är inte förenligt med en respekt för mänskliga rättigheter. Det handlar ändå inte bara om dessa två länder. Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs uttryckta förståelse för Turkiets agerande talar för sig. Tacka vet jag statsminister Antti Rinnes tydliga fördömande.

 

Artikeln uppdaterad 13:54 med Johan Kvarnströms kommentarer. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE