Huvudnyheter

FSD:s kongress är öppnad – ”Vi firar 120 år av demokratisk socialism i Finland, med stolthet och glädje”

Lukas Lundin

Finlands Svenska Socialdemokraters kongress är öppnad. Först på programmet stod hälsningsanföranden från riksdagsledamot Johan Kvarnström och avgående ordförande Viktor Kock. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Kongressens första taltur gick till regionens riksdagsman Kvarnström, som inledde med att hälsa alla välkomna till Raseborg och Västnyland. Kvarnström konstaterade att regionen varit ett viktigt säte för den finlandssvenska socialdemokratin – både historiskt och i dagens läge. 

 

– Vårt öde är arbetarrörelsens öde och med detta i åtanke är Raseborg en perfekt plats för oss att samlas på idag.

 

Kvarnström lyfte även fram att det i själva verket finns tre jubileum att uppmärksamma detta år: utöver FSD:s 120-årsjubileum firar även partiet 120 år och Arbetarbladet 100. Mycket att fira, med andra ord, vilket märktes i luften. 

 

– Är ni redo för kongress, frågade Kvarnström av salen och mötes av jubel.  

 

Även FSD:s avgående ordförande Viktor Kock konstaterade att det inte bara är FSD:s 120-årsjubileum som firas detta år. 

 

– Samtidigt firar vi också 120 år av demokratisk socialism i Finland – med stolthet och med glädje, citerade han Olof Palme

 

För vad är alternativen, frågade sig Kock.  

 

– Kapitalisterna hävdar att marknaden kan reglera sig själv medan hårdnackade kommunister hävdar att staten kan uppfostra medborgarna till en homogen massa. Erfarenheter visar att båda har fel.

 

 

Nya vindar

 

Kock konstaterade att det gångna året har varit händelserikt och stundtals kaotiskt för de finlandssvenska socialdemokrater: två val på en vår och dessutom sorgenyheten om Maarit Feldt-Rantas insjuknande i cancer. 

 

– Det går inte att överskatta betydelsen av det jobb Maarit gjort för FSD under de senaste 20 åren, sade Kock.

 

– Våra tankar är hos dig Maarit. 

 

Samtidigt tackade han de regionala krafter som bar Kvarnström in i riksdagen på hennes plats.  

 

– Man brukar säga att kriser tar fram det bästa eller det sämsta hos folk. Våra kamrater här i Västra Nyland visade att de tar fram det bästa. 

 

Kock konstaterade att Finland i riksdagsvalet röstade för förändring – och fick den. Nya vindar blåser i landet. 

 

– Nödvändiga reformer utgår inte längre från marknadskrafternas behov, utan från  medborgarnas bästa, sammanfattade Kock den nya linjen. 

 

Lämnar inte rörelsen

 

Kock valde även att fästa stor uppmärksamhet vid asylpolitiken. Han lyfte fram det tragiska självmordet i Nykarleby tidigare i höst, där en ung asylsökande tog sitt liv efter ett negativt asylbesked och situationen med de finländska barnen i lägret al-Hol i Syrien. 

 

– Som statsministerparti i EU:s ordförandeland måste vi också våga erkänna att EU har misslyckats kapitalt när närmare 4000 människor drunknar i Medelhavet årligen eftersom det inte finns en laglig väg in till Europa. 

 

– Som SDP:s samvete måste FSD våga säga detta högt till moderpartiet, sade Kock och rev ner applåder i salen. 

 

Med det budskapet inledde Kock sin sista kongress som ordförande. Tidigare i höst meddelade han att han inte ställer upp för omval (länk), efter fyra år på posten. Han valde ändå att understryka att han inte lämnar rörelsen, trots att han nu tar ett steg tillbaka. 

 

– Jag är fortfarande demokratisk socialist, med stolthet och med glädje, försäkrade Kock.

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE