Nyheter

Lennart Svensson på sin 54:e kongress: ”Min förhoppning är att vi socialdemokrater snart ska leda utvecklingen”

Lukas Lundin

Talturerna var många under FSD:s kongress i helgen. Den absoluta höjdpunkten var ändå som vanligt den svenska kamraten Lennart Svenssons anförande. Svensson, 95, deltog för 54:e gången – lika radikal och vältalig som någonsin förr. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Det är inte för intet som Svensson ofta har kallats för FSD:s bästa vän i Sverige. Han sitter på absolut rekord i antal kongresser, så många att det verkar råda viss oklarhet vilken i ordningen detta var. Själv sade Svensson att det var hans 64:e, enligt FSD var det 54:e gången han deltog.

 

Oavsett är det fråga om en beundransvärd prestation utan like och Svensson hedrades redan för några år sedan genom Lennart Svensson-stipendiet, som årligen delas ut till ungdomsrörelsen inom FSD. Redan då meddelade Svensson att det av hälsoskäl nog var sista gången han deltog – men att åhörarna inte skulle ta honom på orden.

 

Sagt och gjort deltog han som så många gånger förr på kongressen i Raseborg i helgen, något som möjliggjorts genom skjuts av dottern och hennes man berättade Svensson från talarstolen. Han var märkbart nöjd.

 

– Som ni förstår är det en oerhört stor sak för mig att än en gång få komma till Finlands svenska socialdemokrater och träffa gamla och nya kamrater, inledde Svensson sin taltur på söndagen. 

 

Han berättade även att han under lördagen hade fått ett brev av FSD:s tidigare ordförande, dödssjuka Maarit-Feldt Ranta som gjort honom mycket berörd. Han konstaterade ändå att kongressen är med henne i tankarna. 

 

– Hon är med oss – och vi är med henne. 

 

Kampen fortsätter

 

Svensson konstaterade också att det under kongressen hållits många fina talturer och att han inte hade något att tillägga till dem. En aktuell fråga från Sverige ville han ändå han ta upp

 

– Vågar jag göra det, frågade Svensson skämtsamt med en blinkning till de svenska socialdemokraternas representant på plats, riksdagsledamot Hans Ekström. 

 

Sedan tog han till orda:

 

 

– Jag är ledsen, besviken och förvånad över att Sverigedemokraterna har nått så högt i opinionsmätningarna. De är yttersta motståndare till det som vi står för: demokrati och solidaritet. 

 

 

– Men jag noterar också att det enligt undersökningar är dubbelt så många män som stöder Sverigedemokraterna. Därför har jag en sann förhoppning om att det är kvinnornas mening som kommer få ett större inflytande framöver då det drar ihop sig till val på riktigt, sade Svensson.

 

 

 

Han försäkrade kongressen om att hans egen linje håller.

 

– Kamrater: min inställning är ju solklar, den har ni fått höra om många gånger. Så länge som jag lever och orkar vara med kommer jag att kämpa mot alla högergrupper och kapitalismen. 

 

– Därmed vill jag också upprepa det som jag alltid har sagt på denna kongress: att vi i debatten inom våra partiorganisationer alltid ska sträva efter att förankra våra demokratiskt socialistiska grundidéer bland medlemmarna. 

 

Om hur detta ska ske i praktiken talade Svensson, med hans egna ord, från övertygelse och erfarenhet.

 

– Sättet är solklart: det innebär, som jag alltid har sagt, att utveckla demokratin på samhällslivets alla områden – politiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt. 

 

Gör rörelsen det kommer enligt honom också kunskapen, den andliga kraften, viljan och glädjen att infinna sig.

 

– Min förhoppning är att socialdemokraterna snart ska leda utvecklingen. I hela norden, i hela Europa och i hela världen. Vi måste alltid våga kämpa för våra stora idéer, avslutade Lennart Svensson. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE