Nyheter

Yles partimätning: Stödet för SDP närmar sig rekordlåga nivåer – Sannfinländarna fortsätter öka

Jukka-Pekka Flander

Yles färska partimätning är ingen rolig läsning för regeringspartierna med Socialdemokraterna i spetsen. Stödet minskar fortsättningsvis stadigt, för SDP närmar det sig rekordlåga nivåer. Samtidigt fortsätter stödet för Sannfinländarna att öka.

ABL

 

Stödet för SDP minskar med 1.7 procent jämfört med den förra mätningen. Det innebär att partiet har tappat tre procent på endast två månader. Stödet närmar sig nu rekordlåga nivåer: noteringen på 13.9 procent är den näst lägsta någonsin.

 

Samtidigt fortsätter Sannfinländarna att öka: partiet ökar i Yles mätning sitt stöd med 2.1 och landar nu på 23 procent. Enligt Tuomo Turja, forskningsdirektör på Taloustutkimus som genomfört undersökningen, är det framför allt bland arbetarna som SDP tappar i stöd.

 

– Utgående från materialet kan vi inte se tydliga orsaker till [förändringen]. Men vi ser att stödet för Sannfinländarna ökar bland arbetarna, medan det har sjunkit inom den gruppen för SDP, säger Turja till Yle.

 

– Socialdemokraterna förlorar väljare till Sannfinländarna, men mest förlorar partiet stöd till ”soffliggarpartiet”, det vill säga de som röstade på partiet i det förra valet, men är osäkra väljare just nu.

 

Små förändringar

 

För regeringspartierna i stort går det inte mycket bättre: De Gröna, nu för första gången det mest populära regeringspartiet, får 14.2 procent – jämfört med 14.5 i den förra mätningen. Centern har ett stöd på 12.9 procent jämfört med 12.8 procent i september. Vänsterförbundet stannar kvar på 7.3 procent medan SFP får ett stöd på 4.3 procent, jämfört med 3.9 procent månaden innan.

 

Det andra stora oppositionspartiet Samlingspartiet får ett stöd på 17.3 procent, jämfört med 17.1 procent för en månad sedan. Kristdemokraterna får 3.2 procent i den här mätningen, jämfört med 3.7 procent senast. Liike Nyt behåller sitt stöd på 1,6 procent.

 

Samtliga förändringar förutom SDP:s och Sannfinländarnas är inom felmarginalen.

 

 

Källa: Svenska Yle

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE