Nyheter

Sirpa Paatero avgår som minister

SDP
Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero avgår.

Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero lämnar sin post i efterspelet till postkonflikten. Det meddelade statsminister Antti Rinne under en presskonferens på fredagen. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Statsministern hade med kort varsel kallat till presskonferens klockan 12:30 på fredagen. Där meddelades att Paatero begärt och beviljats avsked från sin post. Dessutom sjukskrivs hon.

 

Härvan kring Posten berör fortsättningsvis fallet med de 700 paketsorterare som tidigare i höst flyttades från statsägda Posten till dotterbolaget Posti palvelut – och därmed från ett kollektivavtal till ett annat. Fallet har gett upphov till diskussion om fenomenet avtalsshopping, som regeringen Rinne upprepade gånger har fördömt som en form av lönedumpning.

 

Den 3 september meddelade Paatero att planerna bör läggas på is, innan det visade sig att personalflytten redan hade ägt rum. Paatero har senare sagt att den information hon hade tagit del av gav henne tid till den 1 november, medan Posten hävdar att de informerat staten om sina planer i somras och om beslutet redan i augusti då det fattades.

 

Rinne hävdar å sin sida att han har varit tydlig med sin ståndpunkt och även informerat Paatero om denna – samtidigt som han har beskyllt posten för att ha vilsefört ägaren, det vill säga staten. Orsaken till kommunikationsfelet är alltså ännu oklart.

 

Däremot står det klart att regeringens förtroende i riksdagen har fått sig en törn. Tre av oppositionspartierna har lämnat in en interpellation och vill nu rösta om regeringens förtroende.  Interpellationsdebatten hålls tisdagen den 3 december.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE