Huvudnyheter

Misstroende mot Antti Rinne inom Centern – SDP:s partistyrelse sammanträder ikväll

Johan Kvarnström
Antti Rinnes framtid som partiordförande och statsminister avgörs inom kort.

Centern är nöjd med det nuvarande regeringsunderlaget, men på ett personplan finns det inom partiet ett missnöje mot ”en person”. Partistyrelsen sammanträder ikväll för att diskutera vidare. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Personen i fråga är underförstått statsminister Antti Rinne, som befunnit sig i korselden de senaste dygnen med anledning av oklarheterna kring postkonflikten. Imorgon hålls på initiativ av tre oppositionspartier en interpellationsdebatt i riksdagen och på onsdagen röstar man om regeringens förtroende.

 

Rinnes socialdemokrater och de övriga regeringspartierna är redo att ge sitt stöd åt statsministern, medan vågmästarpartiet Centern varit tveksamt. Enligt uppgifter ska en majoritet av partiets riksdagsgrupp vara redo att byta ut Rinne.

 

Efter ett utdraget möte under måndagseftermiddagen meddelade gruppens ordförande Antti Kurvinen och partiordförande Katri Kulmuni vid halv fem-tiden att diskussionen fortsätter i partistyrelsen.

 

De var båda vaga i mötet med pressen och meddelade att partiet fortsättningsvis tror på regeringsunderlaget, men att förtroendet för ”en person” är skadat.

 

– Centern vill att regeringen ska vara handlingskraftig men det är den inte nu, sade Kulmuni.

 

Kurvinen kommenterade å sin sida att de förklaringar och utredningar som igår gavs gällande posthärvan inte varit tillräckliga. Det är tydligt att Centern vill fortsätta regeringssamarbetet, men att röster inom partiet vill att statsminister Rinne avgår.

 

Vid 19-tiden, efter att partistyrelsens möte avslutats, upprepade denna i ett pressmeddelande Kulmunis och Kurvinens tidigare uttalanden om att man vill fortsätta samarbetet, men att det förutsätter en funktionsduglig och handlingskraftig regering. Man understryker även att man fortfarande står bakom regeringsprogrammet.

 

Bollen är nu hos SDP:s partistyrelse som håller möte ikväll. Mötet inleddes klockan 19:30.

 

 

Centern önskar i sitt pressmeddelande att den socialdemokratiska partistyrelsen drar de rätta slutsatserna.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE