Nyheter

Iltalehti: Centerledamöter planerade Rinnes avgång under helgen

Kari Hulkko
Tidigare statsminister Juha Sipilä ingick enligt Iltalethi i den grupp centerledamöter som planerade Rinnes avgång redan i helgen. Själv förnekar han påståendet.

Iltalehti har fått tillgång till den interna kommunikationen inom Centerns riksdagsgrupp, dagarna före regeringens fall. Enligt tidningen har aktionen mot Antti Rinne planerats sedan i fredags. Bland de pådrivande krafterna för statsministerns avgång finns enligt IL Rinnes föregångare Juha Sipilä – som själv förnekar påståendet. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

De meddelanden Iltalehti har fått tillgång till visar enligt tidningen att det har funnits en plan att avsätta Rinne sedan i fredags, då ägarstyrningsminister Sirpa Paatero tvingades avgå.

 

I samband med det mottog flera centerpolitiker enligt Iltalehti  meddelanden från fältet om att förtroendet för Rinne var slut. I och med det såg flera av dem en sällsynt möjlighet att göra sig av med statsministern. Även Rinnes fackliga bakgrund och SDP:s aktion mot centerstatsministern Anneli Jäätteenmäki år 2003 lär ha funnits i tankarna.

 

Enligt Iltalehti formades planen som slutligen ledde till statsministerns avgång och regeringens fall sedan i rask och effektiv takt under helgen. Redan på söndagen informerades Rinne om att förtroendet är skadat och efter ytterligare besked om saken bakom stängda dörrar ska beslutet om Rinnes avgång ha fattats redan under partistyrelsens möte på måndag kväll. Efter Centerns skriftliga besked på tisdagen fattades beslutet officiellt och Rinne lämnade, helt enligt Centerns önskan, in sin och regeringens avskedsansökan till presidenten.

 

Lindtman kräver förklaring

 

I gruppen bakom operationen finns enligt Iltalehti flera högt uppsatta Centerpolitiker – bland annat riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen och tidigare statsministern Juha Sipilä. Sipilä nekade reda igår, innan meddelandena läckt ut, till att han haft något att göra med Rinnes avgång.  

 

Under onsdagen skickade den tidigare partiledaren för Centern dessutom ut ett klargörande meddelande till den socialdemokratiska riksdagsgruppen, där han förnekar att han skulle ha spelat en stor roll i operationen för att avsätta Rinne. Han har endast frågat om gruppen kommer träffas innan den planerade interpellationsdebatten.

 

Sipilä skriver att rödmyllesamarbetet nu prövas och att han själv kommer göra sitt bästa för att återställa förtroendet mellan SDP och Centern, för att kunna fortsätta samarbetet . Dessutom uppmanar han personen som läckte diskussionen att kliva fram: enligt Sipilä skedde den i förtroende och han ser allvarligt på läckan.

 

I SDP-lägret har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Förtroendet för regeringspartnern Centern är kört i botten och även riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har krävt att centerkollegan Antti Kurvinen imorgon redogör för de senaste dagarna inför SDP-gruppen.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE