Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Akavan puheenjohtaja Fjäder: Sovittelujärjestelmää pitää muuttaa kokonaisuudessaan

Lehtikuva
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Isossa kuvassa sovittelujärjestelmää pitää kokonaisuudessaan muuttaa ja vahvistaa, sanoo korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hän toteaa, että menisi kohti Ruotsin järjestelmää eli Suomessa olisi enemmän kuin yksi valtakunnansovittelija ja sinne keskitettäisiin myös esimerkiksi virallinen palkkatilastointi.

– Siellä olisi myös tilastoihmisiä ja tutkijoita, Fjäder sanoo.

Eli käytännössä hän resursoisi valtakunnansovittelijan toimistoa nykyistä laajemmin.

Viime aikoina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toiminta tai kommentit ovat herättäneet paljon kysymyksiä etenkin työnantajapuolella.

– Kyllähän tämä viesti on liitoilta ollut tähänkin saakka sen suuntainen, että jos Bulevardilta (valtakunnansovittelijan toimistolta) pysytään poissa, niin parempi. Sieltä on vaikea löytää ratkaisua. Jonkun näköinen epäluottamus siinä tällä hetkellä vallitsee erityisesti palkansaajajärjestöjen osalta, sanoi esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tänään Demokraatille.

Lue lisää: ”Jonkun näköinen epäluottamus siinä vallitsee” – SAK:n Eloranta kommentoi valtakunnansovittelijaan kohdistuvaa arvostelua

JUKOn Luukkainen ihmeissään valtakunnansuunnittelijan lausunnoista: ”Jos EK sanoo, ettei tee se tee keskitettyjä ratkaisuja, sovittelija tekee niitä”

Akuuttiin tilanteeseen Fjäder ei lähde ottamaan kantaa.

– Valtakunnansovittelijan tehtävä ei ole opastaa liittoja ja neuvottelujärjestöjä ja ei myöskään luoda ongelmia. Sovittelijan tehtävä on ratkaista kiistoja. Sen takia tämän kaltaiset haastattelut ja kommentit eivät edesauta sovun löytymistä. On parempi että sovittelija on pidättyväinen julkisuudessa, Fjäder sanoo yleisellä tasolla.

Vuokko Piekkalan Kauppalehdelle antama haastattelu on herättänyt paljon hämmennystä työntekijäpuolella.

Lue lisää: Äärimmäisen kova kritiikki valtakunnansovittelijaa kohtaan jatkuu: ”Nykymuotoinen sovittelujärjestelmä on tullut tiensä päähän”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE