Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Avin puhelin laulaa – ravintolat hakevat nyt Etelä-Suomessa joukolla alkoholin vähittäismyyntilupia

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Kuvassa hiljentynyt helsinkiläisravintola. Kuva on otettu viime lauantaina.

Pari vuotta sitten voimaan tullut uusi alkoholilaki mahdollisti ravintoloille korkeintaan 5,5 prosenttisten juomien ulosmyynnin kello 9-21 välisenä aikana.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ravintolat eivät kuitenkaan lopulta, pienen alkurynnistysten jälkeen, hakeneet kovin innokkaasti vähittäismyyntilupia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen arvioi, että tällä hetkellä noin 10 prosentilla anniskeluluvallisista ravintoloista on vähittäismyyntilupa. Lupa on yhteensä 887 ravintolalla.

Eduskunta on nyt käsittelemässä lakimuutosta, joka sulkisi ravintolatoiminnan. Ruokien ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Tämä on havahduttanut ravintolat hakemaan alkoholin vähittäismyyntilupia.

Riku-Matti Lehikoinen kertookin, että viestejä ja soittoja on tullut Etelä-Suomen aviin eilisestä lähtien.

– Uskallan arvioida, että kymmeniä viestejä. Meillä on 15 alkoholitarkastajaa Etelä-Suomen avin alueella, jokaiselle on tullut ja paljon kyselyitä.

Itä- ja Lounais-Suomessa toistaiseksi rauhallisempaa.

Lehikoinen toteaa, ettei olisi yllättynyt, vaikka jo pelkästään Etelä-Suomen aviin olisi perjantaihin mennessä tullut sata vähittäismyyntilupahakemusta. Ainakin kymmeniä tulee, hän uskoo.

Lehikoinen pohtii, että Etelä-Suomea väljemmin asutuilla alueilla ravintoloiden vähittäismyyntiluville voisi tulla isompikin tarve. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on niin paljon kauppoja ja kioskeja, joista voi myös ostaa alkoholia, että lupatarve lienee tämän vuoksi vähäisempi.

Elinkeinovalvontayksikön päällikkö, ylitarkastaja Jarmo Ruusu Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että vielä ei ole luvan kyselijöitä ollut.

– Ei tällä hetkellä vielä. Varmaan meidän päivystysringiltä on joku kysellyt.

Ruusu pitää mahdollisena, että lupien haku lisääntyy. Hän myös sanoo, että Itä-Suomen alueella aika monella on jo luvat.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston elinkeinovalvontayksikön päällikkö, alkoholiylitarkastaja Heikki Mäki kertoo, että nyt odotetaan lakia ja siihen liittyvää ohjausta. Vähittäismyyntilupahakemuksia ei ole tullut. Ainakaan toistaiseksi myöskään kiinnostusta ei ole ollut, joten tilanne on erilainen kuin Etelä-Suomssa.

– Tein soittokierroksen Lounais-Suomen ja Satakunnan alueelle. Yksi soitto, Mäki toteaa tilanteesta.

Henkilöstöravintolat, muun muassa eduskunta poikkeus.

Vähittäismyyntilupahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika Etelä-Suomen avissa on parisen viikkoa.

– Kahdessa viikossa saadaan todennäköisesti luvat tehtyä, todennäköisesti aikaisemminkin, Riku-Matti Lehikoinen arvelee.

– Kun ravintoloilla on jo anniskelulupa, alkoholilain mukaisia myöntämisedellytyksiä ei tarvitse harkita. Uskoisin, että aika nopeaan toimintaan pystymme, hän jatkaa.

Etelä-Suomen avin alueella 377 anniskeluluvallisella ravintolalla on tällä hetkellä myös vähittäismyyntilupa. Koko maassa vähittäismyyntilupia on nyt 887.

Etelä-Suomen avi on antanut tänään aamupäivällä lausunnon hallituksen ravitsemusliikkeiden sulkemista koskevaan esitykseen .

Avi tukee hallituksen esittämiä ravitsemustoiminnan rajoittamistoimia. Lehikoinen huomauttaa, että myös ravintola-ala on toivonut päätöksiä.

Toisaalta avi toteaa lausunnossaan ravintola-alan tiukan tilanteen.

– Myynnit ovat tippuneet jo nyt suunnilleen viidennekseen, ehkä allekin, Lehikoinen hu0lehtii.

Hallituksen esitys ei koske henkilöstöravintoloita. Ne saavat olla auki. Esimerkiksi eduskunnan henkilöstöravintolalla, Kuppilalla on anniskelulupa. Tosin havainto on, että harvoin jos koskaan eduskunnan ravintolasta tilataan alkoholituotteita. Kansanedustajat etenevät kahvin voimalla.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen toteaa, että hänen tuntumansa on, että on myös muita henkilöstöravintoloita, joilla on anniskelulupia. Asiaa ei kuitenkaan tilastoida sen koommin aveissa kuin Valvirassakaan, koska anniskeluluvan myöntämisen kannalta ei ole merkitystä onko ravintola henkilöstöravintola vai yleinen ravintola.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE