Nyheter

Regeringen föreslår utvidgning av läroplikten – vill göra andra stadiet obligatoriskt och avgiftsfritt

Istock

Ett utkast till lagförslag gällande utvidgning av läroplikten har sänts på remiss, uppger Undervisnings- och kulturministeriet. Enligt förslaget höjs läropliktsåldern till 18 år och det blir avgiftsfritt att avlägga en examen på andra stadiet.

ABL

 

Regeringens och samtidigt SDP:s mål har varit att alla unga bör genomgå en utbildning på andra stadiet, för att trygga sysselsättningen och minska den utbildningsmässiga ojämlikheten.

 

Enligt lagförslaget förlängs nu läroplikten till 18 år eller då den unga avlägger student- eller yrkesexamen. Alla läropliktiga skulle enligt förslaget söka till utbildning på andra stadiet innan utgången av den sista årskursen i grundskolan. Anordnaren av grundläggande utbildning är skyldig att handleda och övervaka den läropliktigas ansökan till vidareutbildning.

 

Samtidigt föreslår regeringen att det ska vara avgiftsfritt för unga att avlägga en examen på andra stadiet. Efter reformen skulle alla nödvändiga läromedel och redskap som behövs för studier på andra stadiet bli avgiftsfria fram till det kalenderår då den studerande fyller 20 år.

 

Avgiftsfriheten på andra stadiet omfattar också rätt till en daglig måltid inom gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen. Gränsen för avgiftsfria skolresor sänks från 10 kilometer till 5 kilometer. Dessutom slopas gränsen på 54 euro för minimiresekostnader per månad samt självriskandelen för stödet för skolresor.

 

Remissbehandlingen pågår till den 15 juni 2020 och regeringen avser överlämna förslaget till riksdagen hösten 2020. Lagen avses träda i kraft den 1 augusti 2021 och gäller då de unga som avslutar den grundläggande utbildningen våren 2021 och inleder studier på andra stadiet samma höst.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE