Nyheter

Rinne i sitt sista tal som ordförande: ”Vår resa har bara börjat”

Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne höll sitt sista tal som SDP-ordförande på partikongressen i Tammerfors.

Antti Rinnes öppningsanförande i partikongressens politiska debatt markerade samtidigt slutet på hans tid som ordförande för SDP. Imorgon efterträds han av Sanna Marin – enligt egen uppgift helt utan vemod. 

ABL

 

Rinne, som har stått vid SDP-rodret i sex år, konstaterade att den pågående samhällsutvecklingen ställer krav även på socialdemokratin. Klimatförändringen och den teknologiska utvecklingen innebär både utmaningar och möjligheter, som kräver nya tankegångar. Han varnade för destruktiva krafter som, matade av hopplöshet och ojämlikhet, vill vrida samhällsklockan bakåt. 

 

– Bästa vänner, vi måste gå i kamp mot dessa destruktiva krafter. Vi måste slå till mot dem som sprider lögner med sanning, hopp och insatser för rättvisa. 

 

Imorgon avgår Antti Rinne som ordförande för SDP. Han efterträds av Sanna Marin. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

 

Han betonade också vikten av ett hållbart perspektiv. 

 

– Vi förstod, som första parti i Finland, att en fungerande välfärdsstat kräver alla tre grundpelare. En socialt hållbar utveckling kräver en ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. En ekonomiskt hållbar utveckling kräver en ekologiskt och socialt hållbar utveckling. Och en ekologiskt hållbar utveckling kräver en socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. 

 

Rinne konstaterade att sysselsättningen fortsättningsvis är en förutsättning för regeringens politik. Samtidigt varnade han för att upprepa gångna tiders misstag. 

 

– Genom nedskärningspolitik kan vi inte skapa socialt,ekonomiskt eller ekologiskt hållbar tillväxt.  

 

Han påminde om ansvaret som partiets ställning innebär. 

 

– Som statsministerparti är vi nu ansvariga för att våra löften om en förändring i politikens riktning blir verklighet. Därför måste vi fortsätta arbeta, göra förslag för att förnya Finland som också går att förverkliga. I det här arbetet ska vi utnyttja erfarenheterna från det senaste årets undantagsförhållanden.

 

 

Avslutningsvis passade Rinne även på att tacka partifältet för samarbetet under de senaste sex åren. Han konstaterade att han inte lämnar ordförandeposten med vemod, utan med övertygelsen om att Sanna Marin fortsätter leda partiet framåt. 

 

– Vår resa har bara börjat. Och så måste det vara, eftersom en progressiv rörelse som stannat upp inte längre är progressiv.  Det har varit ett privilegium att få leda denna rörelse mot framtiden. 

 

– Vänner: SDP är återigen före sin tid, avslutade Rinne till stående ovationer. 

 

Marin: Sysselsättningen bör stärkas på ett rättvist sätt

 

Statsminister Sanna Marin lyfte fram ekonomi, sysselsättning, klimat samt social- och hälsovård som de viktigaste politiska frågorna under hösten. Precis som under våren kommer coronakrisen ändå att vara central också i fortsättningen. 

 

Marin konstaterade att Finland har klarat sig bra och tack vare regeringens hybridstrategi har inte viruset spridit sig lika snabbt som i en del andra länder. Också i fortsättningen gäller det att testa, isolera, spåra och vårda.

 

– Regeringens mål har varit klart. Vi vill och strävar efter att förhindra spridningen av viruset, trygga hälsovårdens kapacitet och trygga människor som hör till riskgruppen.

 

(Foto: Jukka-Pekka Flander)

 

Den ekonomiska politiken har enligt Marin snabbt och målmedvetet anpassats till att undvika en konkursvåg. Nu måste regeringen också fatta beslut som möjliggör en höjd sysselsättningsnivå. Precis som Rinne betonade Marin ändå att ojämlikheten inte får växa på grund av dessa.

 

– För SDP är det viktigt att sysselsättningen stärks på ett rättvist sätt, med hållbara medel. Besluten får inte leda till att ojämlikheten ökar. 

 

– Därför är den effektivaste sysselsättningspolitiken på sikt att satsa på utbildning, forskning och utveckling. Förlängningen av läroplikten kommer i enlighet med regeringsprogrammet att förverkligas nästa år och är en viktig reform i nästa års budget. 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE