Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Eduskunnan turvallisuusjohtaja vie irtisanomisensa hallinto-oikeuteen – ”Kukaan ei kysynyt minulta, miten MTV sai kameratallenteet”

Lehtikuva

Eduskunnan turvallisuusjohtajan tehtävästä erotettu Jukka Savola valitti perjantaina irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Valituksessaan Savola vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan irtisanomisensa ja haluaa lisäksi oikeudenkäyntikulunsa korvattavaksi täysimääräisesti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Savola syyttää työnantajaa kuulemisvelvoitteen laiminlyönnistä. Virkamieslaki velvoittaa työnantajaa kuulemaan virkamiesyhdistystä ja luottamusmiestä ennen päätöstä irtisanomisesta.

Savola menetti virkansa, kun hänen syytettiin luovuttaneen MTV:n uutisille eduskunnan turvakamerakuvaa entiseen pääministeriin, kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) 7. tammikuuta kohdistuneesta päällekarkauksesta. Savola itse puhuu kuvien näyttämisestä, ei luovuttamisesta.

Savolan katsottiin myös valehdelleen julkisuudessa, ettei tiennyt, mistä MTV oli kuvamateriaalin saanut.

”Kukaan ei kysynyt minulta, miten MTV sai kameratallenteet. En pitänyt tarpeellisena asiasta erikseen pääsihteeriä tiedottaa, koska tällainen ei ole ollut tapana eikä sellaista ohjetta ollut, jonka perusteella olisin ollut tällä tavoin velvollinen toimimaan. Toisaalta pääsihteeri ja työnantaja muutoinkin ovat tosiasiassa tienneet, että kameratallenteiden luovuttaminen on aina minun vastuullani”, Savola sanoo valituskirjelmässään hallinto-oikeudelle.

Iltalehti kertoi viime kuussa, että Savolan epäiltiin yrittäneen heikentää Sipilän kertomusta päällekarkauksesta kuvamateriaalin luovuttamisella. Savola kiistää molemmat syytökset valituksessaan.

–  Toisin kuin (eduskunnan pääsihteerin) muistiossa 11.3.2021 annetaan ymmärtää, en siis salannut tai kiistänyt sitä, että tietojen antaminen tallenteista tapahtui vastuullani, Savola kertoo kirjeessä.

Valituskirjelmässä Savola kertoo siis antaneensa MTV:n toimittajan kuvata eduskunnan turvakameravideon omalla kännykällään. Savola korostaa, että kyse oli tietopyynnöstä.

–  Harkintani perusteella annoin toimittajan katsoa molempien kameroiden tallenteet tietokoneelta ja kuvata ne matkapuhelimellaan. Harkitsen, ettei asiassa ollut laillisia perusteita salassapidolle, Savola kertoo selonteossaan.

Tiedot eivät Savolan mukaan myöskään olleet salassa pidettäviä. Entinen turvallisuusjohtaja vetoaa myös siihen, että hän on aiemminkin antanut tiedotusvälineiden tutustua eduskunnan turvakamerakuvaan.

Tämä tapahtui vuonna 2019 Greenpeacen protestin yhteydessä ilman, että asiasta olisi Savolan mukaan tullut sanomista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE